[F1] Kontrolka oleju - temat zbiorczy
-
najprawdopodobniej tak jak pisałeś - to uszczelka. Im szybciej naprawisz tym lepiej. Nie ma na co czekać. Zorientuj się tylko w cenach, bo ja niestety nie wiem jakie są w Poznaniu.
-
sprawa dotyczy silnika 1,9 TDI AXR - mruga [b]"na pomarańczowo"[/b] kontrolka oleju - ktoś się z tym spotkał ?
-
Olej zmień na nowy ( świeży ) Osobiście mam półSyntetyk Castrol 10W40
-
Nie [b]kapi[/b], doszedłeś już co jest przyczyną?
-
[quote="advisor1"]
Drugie pytanie - ile kosztuje +- taka naprawa - nie znam się i nie chce żeby mnie naciągnął mechanik.
[/quote]W zeszłym roku za wymianę uszczelki płaciłęm 250 zł z uszczelką + 70 zł planowanie głowicy.
-
[quote="MirekS"]Nie [b]kapi[/b], doszedłeś już co jest przyczyną?[/quote]
tak - przekodowane urządzenia w samochodzie, fizyczny brak czujnika. <!-- s:) --> -
Witam! Dziś przypadkiem zwróciłem uwagę na to, że jak przekręcam kluczyk, zapalą się kontrolki akumulatora + ciśnienia oleju, po czym ta od oleju gaśnie zanim odpalę silnik. Zostaje sama od akumulatora.
Czy w waszych fabkach też tak jest? Bo nie wiem czy z tym od razu do mechanika jechać, czy po prostu tak ma być i już.
-
Wiem o tym.
Ale nie powinno być tak, że ta od oleju też powinna gasnąc później, jak odpale auto? -
[quote="Menthus"]Wiem o tym.
Ale nie powinno być tak, że ta od oleju też powinna gasnąc później, jak odpale auto?[/quote]
Nie, nie powinno tak być.
Chwile po przekręceniu zapłonu powinna zgasnąć kontrolka oleju.. a ładowanie po odpaleniu... Czyli masz OK <!-- s:) --> -
dzięki za pomoc, jestem spokojniejszy.. <!-- s;) -->
Moje obawy były dlatego, bo w Polonezie i w Punciaku jest tak, że obie gasną dopiero po odpaleniu
temat do zamknięcia.
-
[quote="kapi"]sprawa dotyczy silnika 1,9 TDI AXR - mruga [b]"na pomarańczowo"[/b] kontrolka oleju - ktoś się z tym spotkał ?[/quote]
na pomaranczowo to jest poziom oleju
-
Nie zwlekaj Woda jest w oleju , To jakbyś wlewając olej dolał wody :cisza: <!-- s:cisza: --> .
Każdy kilometr to katorga dla silnika . Ale nie Panikuj przy mechaniku Bo cię Wykmini i poda kosmiczną cenę :urodziny:
-
sorry Damo, ale nie rozumiem Twojej wypowiedzi,
skąd masz takią informację że woda w silniku ?
:ban?: <!-- s:ban?: --> -
Jak olej się dostaje do układu chłodzenia to odwrotnie również, przecież w układzie chłodz. jest ciśnienie a że jest nieszczelność to... , również występuje tak zwane masło pod korkiem .
-
Witam,
problem jest następujący: gdy silnik się nagrzeje miga na czerwono kontrolka oleju i pojawia się sygnał dźwiękowy. Podejrzewam czujnik. Dobrze kombinuję? Poziom oleju ok.
Pozdrawiam. -
Dobrze kombinujesz, lecz nim go wymienisz sprawdź poziom oleju i połączenie elektryczne przy czujniku.
-
[quote="mazi84"]Witam,
problem jest następujący: gdy silnik się nagrzeje miga na czerwono kontrolka oleju i pojawia się sygnał dźwiękowy. Podejrzewam czujnik. Dobrze kombinuję? Poziom oleju ok.
Pozdrawiam.[/quote]Ta kontrolka jest jeszcze odpowiedzialna za ciśnienie oleju. Jeśli nie działa pompa oleju to będzie się świecić ta kontrolka. Także radzę szybko podjechać do najbliższego warsztatu żeby ktoś Ci sprawdził ciśnienie oleju. Jeśli go nie będzie to pompa do wymiany i nie proponuje z tym jeździć bo zatrzesz silnik.
-
Miałem taki sam problem. Pompa była ok, oleju było ok. Czujnik nowy. Okazało się, że kabelek przy czujniku nie kontaktował. Pomogła izolacja <!-- s:) -->
-
Witam wszystkich jestem tutaj nowy,no ale nie o to mi w sumie chodzi:D
Kuzyn zakupił Skode Fabie 1.9 sdi 2002r.
Otórz problem jest taki około od 1,8k obrotów zaczyna mrógać kontrolka oleju,oraz włacza się sygnał dzwiękowy,nie dzieje się to zawsze ,ostatnio zrobiłem około 20kmów i cisza ale od czasu do czasu daje o sobie znać,kuzyn nie wie co robić był wymieniany czujnik oleju już 2 razy za drugim razem na oryginalny i dalej ten problem występuje.
Szukałem i nie znalazłem tego problemu jeżeli jest to z góry przepraszam i prosze o pomoc.
Forumowicze do dzieła!:) -
Może być tak jak pisze l[b]ukab88[/b], że kabelek przy czujniki nie kontaktuje.