[F1] Kontrolka oleju - temat zbiorczy
-
W takim razie wymienić go?
-
zanim wymienisz , przyjrzyj się wtyczce, moze jakies luzy,
-
[quote="łyha"]W takim razie wymienić go?[/quote]
Ja bym wymienił.
-
Co do wymiany, to gdzie on się znajduje? Może jakieś foto? Aha, i jak się go demontuje? Może to głupie pytanie ale jeszcze nigdy tego nie robiłem więc wolę zapytać niż się siłować.
-
Nie mam fotki, ale jest on mniej więcej pośrodku czołowej części silnika. Odkręcasz go płaskim kluczem, rozmiaru nie pamiętam. Jedyne co to trzeba jeszcze rozpiąć wtyczkę zasilającą która jest na zatrzask.
-
Ok, jest tam coś. Teraz pytanko. Są tam dwa takie same wtyki. W każdy bądz razie podobne.Który to? Ten z Lewej czy z Prawej?
Jeden tuz przy filtrze oleju, drugi bardziej przy skrzyni.
-
Jak moja pani wróci fabiulą z pracy to luknę pod machę to i cyknę fotkę od razu, bo nie pamiętam, a nie chcę [b]Cię[/b] wprowadzić w błąd.[/b]
-
Już wymieniłem. To ten po prawej. Wymiana plus przy okazji wymiana oleju pomogła, żadna kontrolka sie juz nie zapala.
-
Widzę, że już wymieniłeś, niestety dopiero dziś wrzucam zdjęcie bo dwa dni byłem bez neciku, dostawca miał jakąś poważną awarię i sieć wróciła dopiero dziś. Zaznaczyłem go na czerwono. Może komuś się jeszcze przyda to zdjęcie.
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=60f6fc975a838150][img]http://images27.fotosik.pl/202/60f6fc975a838150m.jpg[/img][/url]
-
Oj chyba koledze coś siępomyliło. To ta "wtyczka" po prawej stronie troche niżej. Nie ta kolo filtru.
-
Nie nie pomyliłem się jak mi się zaświecła kontrolka oleju, to właśnie ten czujnik wymieniałem. Fakt, że pod kompa wtedy nie podłączałem autka, tylko wymieniłem metodą prób i błędów. A naprowadziło mnie na to to, że z obudowy tego czujnika po prostu ciekł mi olej, więc stwierdziłem, że on musiał paść. Po wymianie po dzień dzisiejszy kontrolka się nie zapaliła, jakiś czas po tej wymianie przy okazji czyszczenia i kalibracji przepustnicy został skasowany błąd o czujniku ciśnienia oleju i jest oki. Od czego jest ten drugi czujnik szczerze powiem nie wiem być może są z sobą w jakiś sposób powiązane.
-
Prosząc w sklepie o czujnik ciśnienia oleju facet podał mi właśnie ten. Wymieniłem go i też już nic nie mruga.
-
[quote="łyha"]Prosząc w sklepie o czujnik ciśnienia oleju facet podał mi właśnie ten. Wymieniłem go i też już nic nie mruga.[/quote]
Najważniejsze, że jest oki :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
Panowie -swieci sie pipczy olej ok a ona swoje -co moze byc nie tak?
-
np. czujnik ciśnienia oleju
-
tyle tez wiem-ale nie idzie go wylaczyc....
-
nie. żeby wyłączyć musisz wymienić czujnik co jest w bloku silnika bo on się zepsuł i wyrzuca błąd
-
Mam problem z układem smarowania - tak mi się wydaję
Fabia 1.4 16 v kombi 2001 r przebieg <!-- s:) --> 120 000
Jak stoję w korku a szczególnie jak jest ciepło zapala mi się kontrolka oleju.
Wymieniłem czujnik, olej, filtr, dalej to samo. przeszedłem na 10w40 - bez zmian
Ciśnienie oleju 1 bar na wolnych - 1,4 bara przy 3000 obr/min
oleju nie bierze , kompresja silnika mniej więcej 12,5
gg 3384803
604-193-027 oddzwonie
-
jaki czujnik, jaki filtr, jaki olej ?
-
Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju , filtr oleju, i i sam olej na 5w50 póżniej zalałem go 10w40 i to samo