[F1] Sportowe zawieszenie, co wybrać?
-
tatechnix to syf. apex jest zaje twardy. jezeli chodzi o cos w miare miekkiego to eibach + bilstein b6 czy b8.
nie kupuj chinoli bo szybko sie skoncza. -
Witam mam takie pytanie..
Które sprężyny mocniej obniżają
Zakres obniżenia -40.
Czy
Zakres obniżenia -50.
-
[b]Zmień tytuł by było wiadomo o co chodzi w temacie oraz litery na małe bo duże to krzyk.[/b]
-50 oczywiście, prócz tego poklikaj do [b]Loni[/b] pozostały jej sprężyny po fabce tylko, że chyba -30.
-
witam jakie obnizenie fabii proponujecie przod 4cm tyl6cm czy przod 6cm tyl 8cm pozdrawiam
-
jakie planujesz kolka zalozyc :?: 16" czy 17" :?: <!-- s:?: --> pamietaj im nizej tym musi byc twardsze zawieszenie bo bedziesz obcieral nadkolami o kola przy wiekszych felgach lub nawet podwoziem na nierownej drodze ...
-
planuje 16 i zmine silnika
-
[b]piotrwwo[/b], a jaki chcesz sinik włożyć ??
-
silnik 1.9 tdi coś koło 130 koniów <!-- s:) -->
-
proponuje rozglanac sie za gwintem pelna regulacja w zakresie 65mm na zime w gore na lato w dol jest twardo i przyjemnie sie jeszdzi a i optycznie tez niczego sobie..
-
ja myslalem jakies 2.0 lub 2.2 benzyna
-
A ile mniej wiecej bedzie taka zmiana kosztowala?? Ja tez sie zastanawiam nad TDI. Co w przypadku 2,0? Koszty chyba tansze??
-
[quote="sputnik"]Ja tez sie zastanawiam nad TDI.[/quote]
to lepiej sprzedać to co masz i kupić inne auto w TDI, bo wymiana silnika z benzynowego na TDI oznacza wymianę połowy auta (większość podzespołów jest inna, chyba nawet bak) -
Mogę polecić sprężyny Eibach ProKit -30mm. Komfort oczywiście mniejszy niż na standardowych, ale auto nie jest bardzo sztywne, jest niższe, lepiej się trzyma zakrętów. Jazda obniżonym autem, to poprostu kwestia wprawy kierującego. Jeśli jeździsz normalnym zawieszeniem po każdej dziurze, to nie zalecam obniżania auta. Przy zawieszeniu gwintowanym moim zdaniem potrzeba od razu zakładać rozpórki na przód i tył. Zmieniasz całkowicie położenie auta, auto staje się sztywniejsze, niezbędne jest jego wzmocnienie. Koła przy niższych zawieszeniach również zmieniają swoją geometrię. Standardowo kołą są pochylone o jakieś 5* na zewnątrz, obniżając je, koła schodzą bardziej do środka auta. To automatycznie sprawia, że auto potrzebuje wzmocnienia kielichów w postaci rozpórek.
Przy zwykłym obniżeniu sprężynami, nie jest to aż tak wymagane. -
Takie pytanie mam na szybko - czy zawieszenie od Golfa IV, A3, Leon itp podejdzie pod Fabie 1? Ze zdjęć wygląda podobnie...
-
Mi się wydaje że nie będzie pasowac szybciej juz z polo albo ibizy
-
wydaje mi sie ze wszystko co siedzi na N9
-
Nie będą pasować na pewno amortyzatory przednie. Mają zupełnie inne otwory mocowania. Temat można uznać za zamknięty <!-- s;) -->
Da Fabii pasuje zawieszenie z Polo 9N, Ibizy 6L, Cordoby 6L, Audi A2. -
A co sądzicie o mts technik bo raczej nie mam zamiaru wydać ponad 2tys na zawieszenie sportowe
-
Ja swój gwint zmieniłem na zwykłe zawieszenie. Na gwincie jeździ się jak gokartem. Wygląda to obłędnie ale w naszych warunkach drogowych ( koleiny, dziury ) szybko wykończy Ci pozostałe elementy zawieszenia.
Swój gwint oddam tanio <!-- s:) -->.
Śmiało ktoś na nim jeszcze pohula. Znajdę zdjęcia jak wygląda na gwincie to zamieszczę. -
Cześć,
mam mały dylemat. Jeden z użytkowników forum ma na sprzedaż springi obniżające eibacha do fabii hatchback, ja mam jednak fabie combi i nie wiem czy nie będzie problemów po założeniu sprężyn z HB do Kombi. Z tego co wyczytałem na stronie Eibacha przednie springi niczym się nie różnią, natomiast tylne różnią się dopuszczalnym naciskiem na oś - 800kg HB i 875kg Kombi. Myślicie, że mogą być później problemy z autem? Domyślam się, ze ich budowa jest podobna, bo amortyzatory do wszystkich fabii są chyba takie same, jednak nie chcę aby auto pod własnym ciężarem siadło bardziej, niż przewiduje producent, bo jednak tył kombi jest na pewno cięższy od tyłu HB. Może też ktoś jeździł na takim zestawie i mógłby się wypowiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedzi.