[F1] Rozrząd ON - temat zbiorczy
-
Przyjęte jest, iż rozrząd wymienia się co 90tys km lub co 5 lat.
-
Chciałbym się zapytać jak to wygląda z tymi przed wcześnie pękającymi paskami rozrządu? mam roomstera 1.9tdi i wymieniłem rozrząd już przy 78tys km niby powinien być przy 90tys (samochód mam od nowości i przebieg jest autentyczny) ale z tego co czytałem powinno się to robić częściej. obecnie mam przejechane już 112 tys km i zastanawiam się kiedy znowu wymienić i chyba zrobię to znowu wcześniej dla bezpieczeństwa...gdzieś przy 150tys
-
witam!!1
ja tez ma 1.9tdi i mialem wymieniony rozrzad przy 90 tys teraz mechanik z serwisu skody zalecil mi 150 i wymienilem i teraz wspomnial mi ze dopiero za 90tys mam wymienic
-
ja mam fabke z 2003 roku,1.4 16V przejechane ok 75000 i jak narazie smigam na oryginalnym od nowosci <!-- s:) -->
-
Witam,
temat wałkowany pewnie 100 razy (wymiana przy 60, 90, 120 ) ale ostatnio znalazłem stronę na której piszą, że w TDI po 05/2002 roku co 150 tyś ? :szok: <!-- s:szok: -->
http://autoswiatlo.motogrono.pl/2009/03/24/wymiana-paska-rozrzadu/Ja osobiście byłem przekonany że co 90 i właśnie mam 175 i zbieram powoli części no ale jeśli ktoś potwierdziłby te 150 tyś to będę zbierał szybciej
-
nie ma co oszczędzać ... skąd te info mają :przestraszony: <!-- s:przestraszony: --> strach sie bać.
wymiana max co 90 kkm, choć ja zmieniam częściej. ( 60-70kkm) -
po wyjściu z fabryki 90kkm ponowna wymiana co 60kkm lub 5 lat.
-
Według mnie to tzw "czeski błąd" z tymi 150-tysiącami. Silniki 1,9TDI w fabii miały dwa rodzaje pasków na 90 i 120 tys km. Ja choć mam założony ten na 120 to nie zamierzam czekać do tego czasu, tylko wymienić po 90.
-
_reg5
[b]robert_01[/b], zmien nazwe tematu oraz ktorej wersji Fabii dotyczy
-
[quote="MirekS"]Według mnie to tzw "czeski błąd" z tymi 150-tysiącami. [/quote]
być może chodzi o silnik 1.4 TDI - w mojej instrukcji obsługi pisze że wymiana rozrządu ma być co 150tyś km dla tego silnika, bez DPF-a oczywiście -
Szukałem i nie znalazłem, dlatego pytam, może ktoś już wymieniał lub wie o co tutaj biega.
Fabia 2 1.9 TDI 105 KM - w książce serwisowej jest napisane, iż wymiana paska rozrządu odbywa się co 120 tys. km.
Dalej, co 240 tys. km odbywa się wymiana rolki napinacza.
I dalej książka serwisowa milczy na temat rozrządu.Moje pytanie (gdyż zamierzam niedługo zapoatrzyć się w części potrzebne do wymiany paska przy 120 tyś km):
Czy muszę rzeczywiście wymienić sam pasek i tylko pasek (bez żadnych rolek, napinaczy itp.)?
A co z pompą wody? Zostaje stara? -
Ja bym nie ryzykował i wymieniłbym wszystko.
-
Kolego wymień wszystko koszt wymiany pełnego rozrządku, oleju, filtrów czyli przygotowanie do sezonu to koszt ok 1000zł ale warto bo na rok masz z głowy
-
a ja bym ten pasek obejrzał w cąłości, jeśli nadruki są jeszcze widoczne a pasek niepopękany (+rolki w dobrym stanie) i dopiero potem decydował. Ja u siebie wymieniłem ciut za wcześnie (zwłaszcza, że spłukany wtedy strasznie byłem) i wymieniłem wsio- spokój na kolejne 100kkm. Wszystko zależy od tego czy stać cię na to teraz i czy masz kogoś kto trafnie oceni stopień zużycia. Jeśli ostatni warunek nie jest spełniony- nie ryzykuj.
pzdr -
JA WYMIENILEM PRZY 80KKM ROZRZAD I POMPE. CO DO POMPY TO NIE WIEM ALE ROZRZAD BYL JESZCZE OK. MOZNA BYLO NIE WYMIENIAC.
[color=#FF0000]Edit:
Drukowane litery oznaczają KRZYK!
Zapoznaj się z zasadami netykiety oraz regulaminem forum.
wolfmk[/color] -
Witam wszystkich, temat pewnie powtarzany po raz setny i nudny aż boli, ale gdzie ucho przyłożę tam co innego gadają.
Co ile km wymienia się rozrząd w SDI? Jedni piszą co 60 inni co 90... Co ile Wy wymieniacie w swoich SDi? -
U siebie wymieniłem przy 88 kkm
-
[b]nicram[/b], dzięki za odpowiedź. Pierwszy rozrząd był wymieniany na 84tkm, i teraz zrobię na 160---:) Zwłaszcza że majster kiedyś gadał że pasek jest jakiś mocniejszy założony... (są takie cuda?)
-
[quote="Adamus"]majster kiedyś gadał że pasek jest jakiś mocniejszy założony... (są takie cuda?)[/quote]
są takie -
[b]kapi[/b], dzięki za odpowiedź:) Żeby nie było, że jestem totalnie zielony w motoryzacji, ale przez ostatnie 5 lat mieliśmy w rodzinie opla z rozrządem na łańcuchu więc ta wiedza była mi niepotrzebna:)
Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
Pozdrawiam![size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 29-10-2010, 16:24[/i] ][/size]
pytanko jeszcze jedno, ile kosztowała was wymiana rozrządu w SDi? Cena części + robocizna?