[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
Witam wszystkich Forumowiczów <!-- s:) -->
Na wstępie powiem, że jestem laikiem także proszę o wyrozumiałość.
Temat jest następujący: 2 opony letnie mam w rozmiarze 165/70 R14 81T (nówki) a pozostałe 2 w rozmiarze 185/60 R14 82T (stare) - nie pytajcie dlaczego tak jest. Pytanie brzmi czy mogę tak jeździć i które lepiej założyć na przód a które na tył ?
Żadne zakupy nie wchodzą chwilowo w grę.Z góry dziękuję za pomoc.
-
a coś więcej o używanych?
-
W Twoim przypadku różnica wysokości jest minimalna więc wydaje mi się że można spróbować założyć taki zestaw. Do przodu założyłbym 185/60 R14 gdyż takie są zalecane.
-
Panowie mam pytanko odnośnie opon zimowych
sezon sie skończył a wiadomo zapasy zostały bede i tak zmuszony do kupna zimówek jak zacznie sie sezon a i tak będa sprzedawać te opony z co zostały bo w mysl prawa opona która ma 36miesięcy uważana jest za nowa pełnowartościowa więc chciał bym teraz kupic wiadomo troche taniej bedzie
konkretnie chodzi mi o opony firmy
1 Dayton model DW510 195/50 R15 82 H
2 Firestone WINTERHAWK 2 195/50 R15 82 T
3 Fulda KRISTALL SUPREMO 195/50 R15 82 HFulde znam bo jeździłem na 14 kristal montero 2 ale czy to samo co supremo? które wybrać czy zwracać uwagę na 1 i 2. Jeśli ktoś mogł by cos polecić w rozmiarze 195/50 R15
Na letnie zdecydowałem się na Goodyear'y jak narazie nie narzekam
-
Hej, jakie byscie polecili alufelgi do oponek Goodyear Excellence 195/50R15 82H do skody fabii 6Y z 2004 roku, kolor niebieski? Szukam takich zeby nie zaplacic wiecej niz 1200zl za komplet, nie lubie cienkich i gestych, wole zazwyczaj 5 grubych pretow <!-- s:) --> ew rozdzielonych na dwa. Jak macie jakies ciekawe propozycje to bylbym wdzieczny !
btw. jezeli ktos ma jakies b. negatywne opinie o goodyear excellence to tez chetnie poslucham
z gory dzieki i pozdrawiam!
ps. sry za brak polskich liter ale mi klawiatura siada
-
witam
ja mam podobny problem mam opony 2 szt 175/65/14 i dwie 165/70/14 czy tak samo szersze założyć na przód? czy będzie dobry taki zestaw?
pozdrawiam Arek -
RONDELL firma kolega miał na sprzedaż na forum tutaj ja zapomniałem który to to takie fele jak moje
-
[quote="francuz"]witam
ja mam podobny problem mam opony 2 szt 175/65/14 i dwie 165/70/14 czy tak samo szersze założyć na przód? czy będzie dobry taki zestaw?
pozdrawiam Arek[/quote]Tzn nie tak, że szersza na przód po prostu 185 na przód bo takie zaleca producent żeby nie fiksować wskazań licznika. W tym przypadku bliższe są 175 więc tak bym założył.
-
szersze na tył daj, ja mam tez na przodzie 195 a na tyle 205
-
to jak to jest z tymi oponami? u mnie od początku były 165/70. z tego co patrzyłem pod korkiem wlewu paliwa to ten rozmiar (165/70) jest zalecany do silnika 1,2 więc już zgłupiałem jakie w końcu mam mieć opony wg producenta. gdzie to można znaleźć? 205 opony w fabi?? ja mam felgi 14 calowe więc wątpię żeby takie oponki wlazły na te rafki.
pozdrawiam Arek -
Rozmiar zalecany zależy od wersji, ale szersze mogą być
http://www.motofakty.pl/artykul/skoda_fabia_1999_8211_2004_.html<!-- m -->
-
Dzięki za odpowiedzi ale obydwie opinie są różne ...
I co tu zrobić <!-- s:| --> -
[b]Simon_mm[/b], Dla silników 1.4 16V/75 KM i 101 KM, jak i dla 1.2 64 KM i 54 KM producent dopuszcza stosowania opon o rozmiarach:
155/80 R13, 165/70 R14, 185/60 R14, 185/55 R15, 195/50 R15. Załóż węższe na przód, a szersze na tył chociażby ze względów wizualnych. Nie ma potrzeby zakładania szerszych na przód. -
przy różnicy w wysokościach opon a tym samym całych kół może być problem z ASR ja mam z przodu 15" z tyłu 16 i nie pojadę więcej niż przepisowe 50 km/h :zakrecony: <!-- s:zakrecony: -->
-
Co do Daytona miałem kiedyś w favoritce, nie pamiętam jednak modelu, wiem, że na deszczu była śliska.
-
Smigam teraz na Kleberach Hydraxer i sa bardziej glsone niz wspomniane wczesniej Bridgeston'y
-
[quote="lesio86"]a coś więcej o używanych?[/quote]
możesz kupić ale nie przez allegro... najlepiej u kogoś co ci je od razu załozy i wyważy koła, żeby opona np nie była klejona albo nie miała uszkodzeń mechanicznych.
ja w poprzednim autku ( SC ) miałem kleberki używane i było ok. ale i predkości mniejsze <!-- s:D -->
zwracaj też uwage na date produkcji wybitą z boku opony jako cyfry XXXX gdzie pierwsze dwie to tydzień roku ( wiadomo jest ich 52) a drugie 2 to rok produkcji.
im starsze tym gorzej.
[quote="Wojtas"]Smigam teraz na Kleberach Hydraxer i sa bardziej glsone niz wspomniane wczesniej Bridgeston'y[/quote]
może trakcję mają lepszą -
witam,
że tak się pochwalę swoim wynalazkiem,
widziałem taki zestaw , jednak nie w polerce,
myślę że ciekawie się prezentuje w tym kolorze,, -
widze ze rodem z audi tylko dekielka brak..
-
Witam wszystkich . mam takie oto pytanie czy któryś z waz posiada oponki 205/45/16 w skodzie kombi ?? bo chodzi mi o wasze sugestie co do jazdy i jak się prezentuje fab. czy opona zachodzi poza obrys samochodu ? , a pytam bo zamierzam kupić opony w/w firmy
Firehawk SZ90 . Dzięki wielkie za pomoc pozdrawiam <!-- s:) -->