[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
witam
mam okazje kupić w dobrej cenie oponki letnie Dębica Pasio, obecnie letnie mam 165/60 a te są 175/80 i nie wiem czy takie wysokie opony będą się nadawały, być może producent takowych nie zaleca <!-- s:/ -->
z góry dziękuję za odpowiedz
pozdrawiam Arek -
Twoje obecne opony mają wysokość 99mm natomiast te które masz okazje kupić 136mm - różnica 3,5cm więc sądzę że jazda na nich nie wygodna podwzgledem stabilności a po drugie auto będzie wyglądać jak wóz drabiniasty na balonach.
-
[b]francuz[/b], przeczytaj sobie co pisze na klapce od wlewu paliwa, tam masz rozmiary opon jakie powinny być w fabii, tego sie trzeba trzymać
-
Dodam jeszcze od siebie tyle, iż miałem w pracy sytuację kiedy to ubezpieczyciel odmówił wypłaty z OC właśnie na wskutek nieprawidłowego ogumienia, które nie posiada homolagacji do tego konkretnego modelu. Sprawa wylądowała w sądzie który przychylił się do racji ubezpieczyciela, a w warunkach obowiązkowego OC jest adnotacja o prawidłowym ogumieniu, ale jak zwykle małymi literami i na dole.
-
A pomijajac rozmiar, to uwazam ze te opony to sa dobre ale do poloneza czy fiata 125p. Zainwestuj w cos lepszego bo to Twoje bezpieczenstwo
-
spory te profil
pomyśl ze jak wejdziesz w zakręt to opona dostaje przeciążenia na takim profilu możesz ja zgubić z felgi
-
Miałem opony dębice passio 1 w poprzednim samochodzie lanosie ,trochę deszczu i jedziedz jak na łyżwach niewiem jak się sprawują passio 2 .Polecil bym ci fulda ecocontrol na takich jeżdzę obecnie , gdy kupiłem fabie miala w b.dobrym stanie passio oponki i pierwsze co zrobiłem to wymieniłem na fuldę ,przystępna cena i jakość niezła.aco do wysokości to bez przesady ja mam w zimowych 165/70 i w combi czuć jak na zakrętach tył ciągnie na zewnątż natomiast letnie 185/60 jest ok
-
Popieram, dobry zakup. Fulda ecocontrol kupilem za 143zl/szt, bo na fabrycznych Barumach na deszczu strach jezdzic.
-
Witam wszystkich. Który rozmiar opon będzie lepszy na lato do Fabii 1,4 MPI: 165/70 R14 czy 185/60 R14? Obecnie zimówki mam tego drugiego rozmiaru.
-
lepiej nizszy profil
-
Szersze na lato węższe na zimę. Ja mam 185/60/14 letnie.
-
A co myślicie o rozmiarze 175/65/ R14 znalazłem Dębice Passio 2 za 110zł sztuka?
-
Dębica ma opinię śliskiej na mokrym, także ja tej opony nie uznaję.
-
opony letnie marki Dębica nie są najlepszym rozwiązaniem, gdyż tylko i wyłącznie cenowo wypadają dobrze...
a w ogóle dlaczego rozmiar 175/65/14? Ja proponuje trzymać się rozmiarów zalecanych przez fabrykę, czyli do felg 5x14 stosować opony 165/70/14, a do felg 6x14 opony 185/60/14 i wszystko będzie git <!-- s -->
w dzisiejszych czasach ubezpieczalnie potrafią robić problemy z ewentualną wypłatą odszkodowania za jakiś powiedzmy wypadek, z powodu posiadania ogumienia w nie homologowanym rozmiarze, więc po co szukać kłopotów...
-
To jaką oponę polecacie do 150zł sztuka - oczywiście nową?
-
Ogarnij sobie Barum'y nie pamietam który model jest dobry na wiosne/lato chyba Bravuris albo Brillantis , ale barumy mają opinie dobrych opon na mokre nawierzchnie. no i cenową są niezłe.
Ewentualnie ogarnij sobie jeszcze Matadory lub Fuldy
-
[quote="markus96"]To jaką oponę polecacie do 150zł sztuka - oczywiście nową?[/quote]
Ja z letnich polecam conti jednak nie mieści się ona w 150zł, druga opcja to firstone jest tańsza, a równie dobra.
-
[quote="Janek"]Ogarnij sobie Barum'y [/quote]
A ja stanowczo odradzam, miałem nie miłe doswiadczenia zwłaszcza na mokrym.
[quote="Janek"]Ewentualnie ogarnij sobie jeszcze Matadory[/quote]
a o tych to nawet nie wspomnę ...masakra. Ale to oczywiście moja subiektywna ocena. Fuldy polecam jak najbardziej. -
Polecam Continental tylko, że cena tak gdzieś ok. 200.
-
Witajcie <!-- s:) -->
co do dębicy pasio to one są faktycznie śliskie . Momentami na śliskiej nawierzchni latasz jak na lodzie . raczej nie polecam .