[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
[quote="sosik_15"]jedni pisza ze po 19000tys opony do wyrzucenia bo strasznie sie scieraja inni ze po 25000 zuzycie nie do zauwazenia...[/quote]
zalezy od stylu jazdy
....
co do opon to ja mam na lato kapcie conti na trzód dunlop na tył
a zima przód micheliny i tył pirelli -
[quote="sosik_15"]o nich mowisz ?? no cena podoba mi sie mysle ze oponka jest do zastanowienia sie nad nia. nawet ladny wyglad[/quote]
Tak o tym myślę. Poczytaj opinie i sam zadecyduj. -
Ok Ok
Mysle ze do mojej fabki beda to dobre oponki. nie jezdze agresywnie.
A nie zaczynajac nowego tematu to wracam do felg. co o nich sadzicie ??
TSR Brno czy Pomona ??
-
witam co powiecie o tych oponkach ładnie wygladaja wiem ze marka cin ciong ale chce zaryzykować http://moto.allegro.pl/item859421420_nowe_letnie_195_50r15_2009r_gw_cja_3lata_wysylka.html<!-- m -->
-
miałem star-performer, oraz wanli, nigdy więcej, na deszczu zabójstwo,,
wole dopłacić, może rozmiar 15" byłby ok, ale posiadałem 16' i 17" . tragedia (45 profil)
-
195/50 to najtansze 15, a wy wydziwiacie z jakimis ling longami jakby markowa opona kosztowala conajmniej 500 za sztuke
-
hejka, ja sie podlacze do tego watku. Jakis czas temu kupilem uzywana fabie 1.2 htp 12v 64km z 2004r, ktora byla juz na zimowkach 14', ale planuje sobie kupic letnie 15' z alu. Z tego co czytalem to duzo osob poleca 195/50 15', ale byly informacje ze moga byc drobne spadki mocy przy takiej konfiguracji i ew. troche wyzsze spalanie. Jaka byscie polecili konfiguracje najlepsza 15stek zeby nie bylo praktycznie w ogole utraty mocy? (przy takim malym silniczku to kazda utrata chyba boli). Spotkalem sie z opinia ze 185/55/15 beda mniej ryzykowne. Drugie pytanie to czy jezeli planuje miec dalej ten samochod przez przynjamniej kolejne 2 lata (2-3 lata a pozniej resell prawdopdobnie), to lepiej kupic uzywki jakies z allegro czy kupic nówki i opony i alufelgi? albo alu uzywane a opony nowe ? jestem swiezym kierowcom, dopiero pare miechow wiec jeszcze nie do konca sie orientuje, takze z gory prosze o cierpliwosc <!-- s;) -->
pozdrawiam
-
Przykład:
Fabka II 85KM - 195/50/15 spalanie średnie ok. 7,5 - dobre trzymanie drogi
Fabka I 80KM - 175/65/14 spalanie 6,2-6,5 - osiągi lepsze niż w FIIJednakże w przypadku silnika o mniejszej mocy poszukałbym 15 np 7 cali i do tego oponki 175/55/15. Różnica miedzy 195/50/15 jeśli chodzi o "wielkość" nie wielka ok 2mm. Moim zdaniem będzie najbardziej optymalnie to mocy auta.
Niech się jednak wypowiedzą użytkownicy 1,2...na szerokich oponkach.
-
ojciec ma 15" i założone 185
ja mam 15" i założone 195/65 na przodzie i 205/55 16" na tyle
miałem kiedys silnik 1.2 w fabii dokładnie ten co Ty.. miałem seryjne rozmiary a potrafiła spalić od 7 do 10 litrów raz udało mi się zejsc na 6.7 chyba z tego co pamietam (ale to w innym temacie)
ja bym polecał kupic 14" na seryjnych kapciach (micheliny, dunlopy, pirelli) jak cie nie stac na nowe możesz kupić używki za komplet takich małych oponek nie zapłacisz duzo a kupisz w super stanie.... i wytrzymają dłużej niż chinskie g**na z tesco (albo polskie dębice z którymi w fabii miałem nie małe problemy)
/szkoda ze kupiłeś 1,2 lepiej doinwestowac i 1.9 tdi/
-
MARKOWA TO KOSZT 340 ZŁ JEDNA
-
Ja dość długo szukałem Pirelli Drago ale niestety już nigdzie nie ma...bardzo dobra opona za przyzwoite pieniądze... teraz mam BF Goodrich i..klapa...skusiłem się naiwny...
-
[quote="FIGO-23"]witam co powiecie o tych oponkach ładnie wygladaja wiem ze marka cin ciong ale chce zaryzykować http://moto.allegro.pl/item859421420_nowe_letnie_195_50r15_2009r_gw_cja_3lata_wysylka.html<!-- m -->[/quote]
Toć to bieżnik Barum Bravuris II a marka "czinkczonk"
-
ja na zime kupiłem jakieś niedej sie i jestem bardzo zadowolony
-
A co powiecie o tej oponie ??
http://allegro.pl/item862282561_opony_vredestein_205_55r16_205_55_16_nowe_letnie.html<!-- m --> -
[quote="FIGO-23"]ja na zime kupiłem jakieś niedej sie[/quote]
:rotfl: :rotfl: :rotfl: <!-- s:rotfl: -->
[quote="kornat"]A co powiecie o tej oponie ??
http://allegro.pl/item862...owe_letnie.html[/quote]
o tej konkretnej oponie nic nie wiem, ale ta marka jest dosyć uznana w Europie i nie bałbym się zaryzykować zakupu opon tej marki -
jak dla mnie droga dla snoba tania
-
markowa opona 340 zl ? LOL
najdrozsza opona jaka znalazlem, toyo r1r owszem, 340 zl.... <!-- s:D -->
jezeli r1r to dopiero markowa opona dla Ciebie, to nie wiem co Ty chcesz kupic
wszystkie pirelki, micheliny i inne "wypasy" nie przekraczaja 300 zl...
za 200 od sztuki mozna miec naprawde dobre opony, np uniroyal rainsport 2 za 196 zl.obys sie nie przejechal na tych chinskich kondonach i nie trafil przy okazji kogos innego, panie nie snobie..
-
z silnika akurat jestem zadowolony, spala mi ok 8l/100km w wawie (wieczorem/weekend bez korkow da sie 7-7,5). To uzywany samochod 5 letni, mial dosc okazyjna cene wiec kupilem -> co do kupowania uzywanych tdi to mysle ze to dosc ryzykowna sprawa w kazdym razie co do kolek to chcialbym jednak 15stki z fajnymi alu, tylko nie wiem jakie dobrac, ogolnie jestem laikiem w tej kwestii <!-- s:) --> co do debicy to wlasnie jezdze na ich zimowkach i sie rewelacyjnie sprawdzaly w te ostatnie mrozy i pluche
-
Ja tez mam ten silniczek i tak sie zastanawiam czy jest sens wkladania alu. Po wszystki za i przeciw dochodze do wniosku ze chyba zostane przy 14 i kupie nowe gumy Uniroyala rainsport 2 i najwyzej ładne kołpaki <!-- s:) --> mi tez pali cos kolo 8 teraz w zimie.
-
jednak chce 15' alu nie moge patrzec na te koszmarne kolpaki <!-- s:P --> co do spalania to ostatnie pare dni jak nie ma korkow to spokojnie 7,0-7,2 srednie spalanie mi wychodzi takze calkiem ladne (katalogowo w miescie powinien spalac 7,6), wiec jak w korkach bedzie te 8,5 to wyjdzie wlasnie te 7,6 srednio