[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
[quote="Ciacho"]na obie musi działać skoro czujniki są przy wszystkich 4 kołach[/quote]
Nigdy tego nie rozkminiałem i nie wiedziałem jak z tym jest Dzieki za odpowiedz. -
Spodziewał bym się że powinien działać na dwie osie niezależnie - poślizg jednego z kół tylnej osi nie koniecznie musi powodować załączenie ABS-u na przedniej, gdzie akurat nic się nie dzieje. Gdzieś tam czytałem, że są to układy dwuobwodowe co by potwierdzało tą tezę. Czy ktoś może to potwierdzić?
-
Witam!
Jeżdże na oponach 185/ 60 /14 R. Chce kupić zimówki nowe. Mam dwie stare, ale chce je założyć na tył, a na przód kupuje nowe. Mam okazje tanio dostać opony marki INFINITY 185/65 14R (INF 049).
Pytanie brzmi, czy moge zamienić profil 60 na 65 przy tej samej szerokości opon, nie ryzykując ich zdzierania podczas skręcania itp.? To niby niewielka różnica, ale wole spytać.
Przy okazji: czy ktos słyszał o marce INFINITY?
pzdr!
-
Nic się nie stanie. Różnica będzie tylko w tym iż będzie o 5% wyższa w porównaniu do starych. Nie odczujesz różnicy. A przekłamanie na liczniku będzie niezauważalne.
Co do Infinity to marka audio...głównie car-audio i do zestawów domowych- półka na poziomie Harman/Kardan czy Bose.
-
[b]bloku[/b], są takie opony http://allegro.pl/listing/search.php?category=620&sg=0&string=infinity<!-- m -->
-
Dzięki Panowie.
Co do tej marki, to chodziło mi raczej o firmę produkującą opony i czy ich zakup sie opłaca.Pzdr!
P.S. bloku czujesz w 86 konnym 1,4 znaczne różnice w porównaniu do 1,4 V16 75 KM?
-
[b]Milczar[/b], ja jak szukałem opon to wpisywałem model opony w google i czytałem opinię o nich. Co do tej marki to mało znana więc nie liczni będą mieli coś do powiedzenia.
-
kornat thx
-
[quote="Milczar"]Dzięki Panowie.
Co do tej marki, to chodziło mi raczej o firmę produkującą opony i czy ich zakup sie opłaca.Pzdr!
P.S. bloku czujesz w 86 konnym 1,4 znaczne różnice w porównaniu do 1,4 V16 75 KM?[/quote]
Kurde o takich oponach nie słyszałem i przyznam że dziwiło mnie Twoje pytanie ale sobie pomyślałem że chcesz połączyć dwa wątki.
Co do osiągów...hmm. Pojęcie względne - 80KM w F1 bierze mnie z lekką ręką. Niby moc większa ale:
-opory toczenia u mnie większe gdyż opona szersza 195/50/15
-auto jest wyższy niż F1 więc i opór powietrza większy
-moim zdaniem skrzynia jest krótsza ale za to 3 i 5 bardzo mocne biegi.Jak miałem zmieniony program na 102KM to się jeździło...lepiej!
-
Rozumiem, że masz już Fabie 2.
Odnośnie opon to sprawdziłem już opinie o INFINITY. Ogólnie są one kiepskie ( chinśkie, nie trzymające sie mokrej nawierzchni, z twardej mieszanki ). -
[quote="Milczar"]Rozumiem, że masz już Fabie 2.
.[/quote]Tak mam FII ale miałem FI 75KM i mam znajomego co ma FI 80KM...Bez porównania...dlatego wolałbym teraz kupić 1,6 105KM lub Zizla 1,9 105KM i zarzucić mu wirus.
-
a moim zdaniem jesli na tyle bedzie profil 60 a na przodzie 65 to autko bedzie niestabilnie trzymac sie drogi. Mozliwe tez ze bedzie tylem zarzuciac
-
185/60 - wysokość opony 111,00mm
185/65 - wysokość opony 120,25mmRóżnica w wysokości będzie 9,25mm czyli niecały cm - biorąc pod uwagę zużycie bieżnika szybko się różnica zniweluje. Także nie ma się czego obawiać. Jedyne co to różnica mieszanek ogumienia jeśli będą różnej marki...jedna może pływać a druga być bardziej sztywna. Poza tym nie wiedzę problemów.
-
FIGO-23 coś w tym jest, ale to i tak lepsze rozwiązanie niż gdybym na tyle miał opony letnie. Jasne jest, że wolałbym 60-tki, ale w mojej okolicy za dobrą cene ciężko jest znaleźć nowe, a używanych nie chce.
Po za tym wydaje mi się, że kiedy na oś z napędem założe nowe opony (nawet profil 65), a na tył stare zimówki, to aż tak mną rzucać nie będzie. -
Opony Westlake posiadam te oponki cena u mnie 93 zł za szt rozmiar 185/60 r14 nie nazekam na nie nie ryzykuj mozna jezdzic z różnymi oponami (2te same na jedna oś i 2 inne na druga) ale rozmiar musi byc ten sam
-
[quote="FIGO-23"]Opony Westlake posiadam te oponki cena u mnie 93 zł [/quote]
FIGO-23 nowe masz te opony?
-
tak na aucie <!-- s:D --> kupilem miesiac temu
-
spoko... :] <!-- s:] -->
-
hmm ale jestes z poznania prosze oto nr do sklepu w szamotułach adres tel : 64-500 Szamotuły, ul. Sportowa 30
wielkopolskie Tel.: 0 61 292 70 71 pytaj o Bodzia powołaj sie na mnie "FIGO"POZDRO
http://www.moto24.com.pl/<!-- m -->
-
FIGO-23 thx
pozdro