[F1] Tłumik - temat zbiorczy
-
Hej, też mam do wymiany złącze elastyczne tłumika, podobno jest z tym trochę roboty. Natrafiłem na ciekawą ofertę http://gktrading.pl/oferta Mają tam złącza które można wymienić bez użycia spawarki <!-- s:) --> Zastanawiam się czy się nie skusić. Miał ktoś już z tym do czynienia ?
-
przepraszam za wznowienie tematu ale okazało się że w mojej Fabii jest do wymiany tłumik, pomyślałem że z racji tego trochę zaszaleję i włożę do niej sportowy tłumik, mój wybór padł na coś takiego http://moto.allegro.pl/tlumik-sportowy-mugen-wm-silencer-np-civic-tanio-i2432597713.html<!-- m --> i tu moje pytanie, czy ktoś miał już styczność z takim tłumikiem w Fabii? czy trzeba coś przerabiać przy jego montażu? czy nie będzie za duży? (wiem na pewno że trzeba będzie przyciąć zderzak ale chodzi mi o to czy ogólnie zmieści się w miejscu starego tłumika), a może polecicie coś innego? nie chcę tłumika który będzie buczał na całe osiedle tylko będzie dawał taki charakterystyczny sportowy pomruk. z góry dziękuję za pomoc
Skoda Fabia I, rok produkcji 2003, 1.2 HTP
-
Moja skodzina zaczęła buczeć ,tak że jazda stała się nie przyjemna .Byłem w warsztacie, który wymieniał kilka lat temu 2i 3 tłumik, obejrzeli i stwierdzili,że jest oberwana plecionka i to przez jest hałas a pozostałe tłumiki są dobre .
Skasowali 170zl i poprawa nie wielka , i moje pytanie czy tłumik może być przepalony w środku a po zewnątrz cacy, jak to sprawdzić bo coś im nie wierzę? . -
[b]hynek[/b] obejrzyj sam układ wydechowy, jeśli są gdzieś naloty czarnej sadzy to jest nieszczelność, natomiast jeśli niema układ masz szczelny, obejrzyj szczególnie połączenia tam mogła pójść uszczelka.
Do tego jak dochodzi plecionka to pytanie czy dokładnie ją wspawali, bo może tam jest nieszczelność, rozumiem, że założyli Ci nową? -
Plecionka nowa , wspawana.Sprawdzenie mechanika polegało na chwilowym zatkaniu wydechu i obserwacji układu -układ szczelny -tłumiki dobre ale głośna praca wydechu pozostała.Ostatni tłumik ma już 7lat, fabryczny wytrzymał 3,5roku z tego wniosek że mechanior wstawił lepszy od fabrycznego .
-
jak juz temat odswierzony to pozwole o wlasna opinie, na przykladzie Felicji jesli chodzi o tlumiki bosala to makabra po 3 latach pordzewialy totalnie a zwykly polki ze tak powiem robota rzemieslnicza ponad 5 lat i dalej bylo ok.
-
nie wiem czy te silniki tak maja ale w moim 1,4 mpi głośno chodzi wydech
kiedyś widziałem też podobną fabkę i odgłos wydobywał się podobny
czy ten typ tak ma czy to któraś część się zepsuła -
Wygląda na to, że z wiekiem ten typ tak ma. Mam wymienione oba tłumiki, plecionkę również, wydech jest szczelny, jednak nie pracuje idealnie cicho. Jak się stanie z boku auta to trochę go słychać.
-
Tłumik właśnie dzisiaj się rozleciał. Pytanie czy normalne jest że fabka zrobiła się mułowata i zaświecił się "helikopter" na liczniku ?
-
myślę, że tak może być <!-- s;) -->
-
To spoczko już jestem spokojniejszy . Po wymianie mam nadzieje że spalanie i reszta wróci do normy <!-- s:) -->
-
Tłumik wymieniony Za helikopter na liczniku i zmulenie auta była odpowiedzialna cewka zapłonowa która również została wymieniona. Autko aktualnie odzyskało swoją moc której wiele nie miała i ciszę którą miała <!-- s:) -->
-
Ostatnio mechanik mi powiedział, że wymienić trzeba jakąś osłonke na tłumiku. O co chodzi i ile to kosztuje?
-
Chodzi o osłonę tłumika :] <!-- s:] --> , kost części ok. 100-150
-
A nie ma tam czegoś innego? Bo ja słyszałem o kwocie kilkudziesięciu zł max.
-
znalazłem cos takiego chyba o to chodzi
http://czesciskoda.pl/423-oslona-termiczna-tlumika-tylnego.html<!-- m -->
-
Możliwe. Nie ma co gdybać, upewnie się i będziemy wiedzieli <!-- s:) -->
-
Ta osłona zabezpiecza przed przekazaniem ciepła na podwozie, a taki tłumik ma kilkaset stopni.
-
Panowie, mam do wymiany tłumik końcowy i rozglądam się na allegro i w necie za nim, ofert jest sporo. Zacząłem jednak się zastanawiać, czy skoro mam zacząć dłubać w aucie to czy nie pojechać po całości i wymienić cały układ wydechowy, jako że od nowości nic nie było z nim robione. Mam na myśli np. taki zestaw - [url=http://www.autoparto.pl/uklad-wydechowy-skoda-fabia,201,p.html]wydech[/url], trochę jest tego też na allegro. Co sądzicie, warto inwestować w coś takiego czy wymieniać sam tłumik i zapomnieć?
-
to zależy w jakim stanie sa poostałe elementy, jesli kiepskim to warto robic calość za jedna robotą