[F1 i F2] Płyn hamulcowy/odpowietrzanie
-
[quote="greywolf"] czy wymiana jest konieczna?[/quote]
Obowiązkowo, gdyż podczas jego pracy wytrąca się woda, nazwę podam jutro bo butelkę z resztą płynu mam w autku.
-
Ja sobie zrobiłem kiedyś mały teścik. Płyn który spuściłem odstawiłem na parę dni na półkę. Wtedy dopiero zobaczyłem jak wszytkie syfy się pięknie oddzieliły.
Ja nikogo nie namawiam na wymianę, kto chce. Każdy sam czuwa nad swoim własnym bezpieczeństwem.Ja u siebie mam płyn: DOT 4
-
Mi minelo 30 tys i 2 lata ... klockow jeszcze zostalo ale plyn trzeba bedzie wymienic.
-
Samochód kupiony w maju, roczny przegląd od ostatniego wypada w sierpniu, wtedy też będę miał kolejne 15tys na liczniku. Czekać z płynem do kolejnego przeglądu czy lepiej to zrobić przed wyjazdem na wakacje?
-
Jak 3 miesiące przejeżdzisz na tym nic się niestanie.
-
W zupełności wystarczy jak wymienisz płyn raz na 3 lata.
-
witam
chce wymienic plyn hamulcowy ile sie miesci tego plynu w zbiorniczku bo niewiem ile mam kupic i ile kosztuje wymiana z gory dziekuje
-
Wymiana z 40zł o ile pamiętam w ASO w Krakowie, chyba powinno wystarczyć jak kupisz jedną butelkę.
A kolega mógłby użyć polecenia szukaj.
Oto link do postu mówiący o wszystkim co potrzeba
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=857<!-- m --> -
jedna butelke 0.5 l. czy 1l.
-
1 litr <!-- s:) -->
-
jestem po wymianie tarcz i klocków hamulcowych, podniósł mi sie poziom płynu hamulcowego prawie pod sam korek zbiorniczka,
jaki jest odpowiedni poziom płynu? bo ja tam nie widzę znaków min ani max <!-- s:/ -->
no chyba że prawie pod korek jest ok, to ok
-
Nie martw się nawet jak będziesz miał za dużo to w korku jest mała dziurka przez którą wypłynie nadmiar. Przy okazji luknę czy u mnie jest zaznaczone min i max.
-
Witam wszystkich,mam małe pytanko odnośnie odpowietrzania układu hamulcowego,otóż czy w tej samej kolejności odpowietrza się układ hamulcowy z ABSem co bez ABSu.Jedni mówią że z ABSem zaczyna się odpowietrzać najpierw przód auta a później tył,znowu inni że nie ma różnicy czy z ABSem czy też bez ABSu zawsze rozpoczyna się odpowiertzanie od najdalej położonego koła od pompy hamulcowej. :help: <!-- s:help: --> Czy ktoś może zna prawidłową kolejność odpowietrzania hamulców?
Pozdrawiam. -
moim zdaniem
PT
LT
PP
LP -
Mam jeszcze jedną zagadkę :hyhy: <!-- s:hyhy: --> ,podobno w układah hamulcowych z ABSem podczas wymiany płynu hamulcowego nie odsysa się go z zbiorniczka tylko cały czas się dolewa jednocześnie odpowietrzając koła aż zacznie lecieć czysty płyn bez powietrza.Co o tym sądzicie,prawda to czy fałsz?
-
Zawsze jak odpowietrzałem to dolewałem płynu nigdy całego nie spuszczałem tak samo przy wymianie dlatego trzeba go było więcej. Jak jest z ukł. ABS to szczerze mówiąc nie wiem, ale podejrzewam, że kolejność jest taka sama.
-
Witam
Jaki płyn hamulcowy polecacie do fabii.Płyn w moim aucie ma już trzy lata i zamierzam go wymienić.Mam problem czy wymienić go w tradycyjny sposób czyli jedna osoba pompuje a druga popuszcza odpowietrznik czy kupić sobie na allegro przyrzad do wymiany płynu hamulcowego firmy jonesway ktory wysysa płyn z odpowietrznika.Czy ktos z was uzywal juz takiego przyrządu .Może ktoś wie jaki klucze potrzebne sa do odkręcenia odpowietrzniów ? -
Płyn DOT 4 a co do przyrządu daj sobie spokój, zrób tradycyjna metoda. Zajrzyj i sprawdź rozmiar klucza nic trudnego. Pozdrawiam
-
Witam, ostatnio po oddaniu samochodu do ASO na przeglad przy 75 tkm w mojej fabi I stwierdzili cieknace tylne cylinderki. Kazalem to odrazu wymienic. Od momentu kiedy odebralem samochod mam dziwne wrazenie wrecz jestem pewien ze samochod znacznie slabiej hamuje. Pedal hamulca jest "miekki potwornie" auto mocno hamuje dopiero przy wcisnietym prawie calym pedale hamulca. Przed wymiana cylinderkow pedal byl twardy i hamowal elegancko. Co to moze byc??