[F1] Kontrolka oleju - temat zbiorczy
-
Jeżeli nie masz żadnyh zewnętrznych wycieków płynu chłodzącego, to nie chcę być prorokiem, ale moze być walnięta uszczelka pod głowicą. W tych czeskich silnikach często to występuje. :krzeslem: <!-- s:krzeslem: -->
-
[quote="adamoniutek"]walnięta uszczelka pod głowicą. [/quote]
racja albo moze termostat puszaczać -
czyli do serwisu zasuwać trzeba.
dzięki za pomoc -
ja tam tez nie chce być prorok, ale smierdzi to uszczelką pod głowicą
-
problem może tkwić w wiązce kabli - ojciec tak miał w takiej fabii jak twoja tylko że 2000r.
-
kiler, tylko wex poprawke na to, ze jest mowa o tzw "masełku" pod korkiem wlewu uleju oraz ze ubyło cieczy chłodzacej przy braku wycieków.
-
Witam.
Jeśli uszczelka jest wpożądku to radze sprawdzić światła stopu,ja miałem taki obiaw i poszedł wyłącznik świateł stopu -
Witam, moja propozycja to sprawdzić czujnik od ciśnienia oleju, miałem podobny objaw. Czujnik się najzwyczajniej w świecie rozkleił i olej dostawał się na styki. Nie było widać żadnego wycieku, oleju nie ubywało a kontrolka od ciśnienia się świeciła. Wykręć czujnik to zajmie Ci 2 minuty i ewentualnie będziesz miał wykluczoną lub potwierdzoną usterkę.
Do serwisu zawsze zdążysz pojechać żeby spaprali robotę i naciągnęli Cię na koszty. -
siveq, uszczelka pod głowica sprawdzona ??
-
mnie też tak się stało ale tylko raz.odpaliłem i piszczy.zgasiłem zapaliłem i ok.mojemu koledze też tak się stało.nie mam pojęcia co było przyczyną.odłącz kleme minusową na chwile albo jak masz możliwość skasuj błedy wagiem.może to pomoże.a potem to w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czujnik oleju.
-
[b]siweq[/b] masz uszkodzony czujnik ciśnienia oleju, podobny temat masz w dziale elektrycznym - skorzystaj z funkcji [b]SZUKAJ[/b], ten temat również tam przenoszę.
-
Powiedzcie czy po wlaczeniu zapłonu po pewnym czasie gasnie wam kontrolka cisnienia oleju. U mnie po przekreceniu kluczyka najpierw sie swieci ale pozniej gasnie i swieci sie tylko kontrolka od akumulatora. Sprawdzcie jak jest u was. Moze to jest normalne.
-
u mnie jest tak samo i to jest wszystko w porządku.
-
wszystko ok nie martw sie tak ma każda FABIA <!-- s -->
-
zgadza sie, tak ma być
co innego jakby po uruchomieniu silnika nie zgasła <!-- s:) -->
-
Witam.
To w takim przypadku, do czego ona służy? Przecież powinna wskazywać ciśnienie oleju po uruchomieniu silnika i pompy oleju. W takim przypadku o braku oleju w misce, kierowca zorientuje się dopiero po iluś tam kilometrach dzięki wskaźnikowi temperatury silnika, który wtedy będzie się nadawał już tylko na złom.
Dziękuję i pozdrawiam.
-
Jeżeli nie masz oleju w silniku to zapali się kontrolka i usłyszysz brzęczyk a kontrolka tem. silnika nie zdążyła by się podnieść GWARANTUJę silnik by się zatarł :dobani: <!-- s:dobani: -->
-
Witam po raz kolejny.
Tym razem mam problem z migającą kontrolką oleju. Problem był poruszany już wcześniej ale, że moje objawy nie są ani trochę podobne do przedstawianych przez kolegów (oprócz migającej kontrolki), postanowiłem założyć nowy temat. Otóż owa kontrolka miga tylko i wyłącznie gdy obroty silnika przekraczają około 1500 obrotów/m. Gdy zaświeci się i zapiszczy sygnał ostrzegawczy po natychmiastowym zdjęciu nogi z gazu po około czterech pojawieniach się socjopatycznej kontrolki, kontrolka znika. A gdy nie zdejmę od razu nogi z gazu, pojawia się tak długo aż nie wyłączę silnika. Dodam jeszcze, że poziom oleju jest w normie, nie ubywa płynu w układzie chłodzenia oraz nie zbiera się tzw. masełko pod korkiem wlewu oleju. Co więcej nie ma różnicy w kulturze pracy silnika. Czy to możliwe, że zawodzi elektryka czy może jakaś grubsza sprawa? Z góry dziękuje!! -
Dzisiaj, jeden dzień po pojawieniu się kontrolki nic już się nie dzieje. Czy to możliwe, że jakieś zwarcie było lub jakiś błąd??
-
Myślę, że Twój problem leży w czujniku ciśnienia oleju.