Tarcze i klocki - temat zbiorczy
-
Witam
Ostatnio podczas okresowej wymiany opon zauważyłem że moje klocki hamulcowe z przodu nadają się do wymiany.chciałbym się dowiedzieć jakiej firmy klocki kupić aby były dobre?Tarcze hamulcowe mają rant czy moge na nie założyć nowe klocki czy lepiej dać do przetoczenia czy lepiej wymienić razem z klockmii? auto ma przejechane 71 tys. km -
ja mialem swoja pierwsza wymiane po ok 70 kkm .. mimo ze tarcze jeszcze byly w miare to wymienilem tarcze i klocki, mam spokoj na jakies nastepne 70 kkm :hyhy: <!-- s:hyhy: -->
-
Ja wymieniłem klocki wraz z tarczami przy ok 85tys
-
a jakie firmy tarcze i klocki polecacie.Na co zwróc
ić uwg przy wymianie i co jest potrzebne do wymiany ? -
Witajcie wszyscy. <!-- s:) -->
Zwróć uwagę na to żeby klocki i tarcze były jednej firmy np. brembo.
Mialem taki przypadek że klocki i tarcze były różnych firm i się okazało że po 47 000 km na tarczy był spory rant a klocek do połowy zużyty. Rant był tak duży że nawet zeszlifowanie go nie było dobre gdyż wtedy tarcza byłaby za cieńka. Bym ją co chwilę przegrzewał co w konsekwencji i tak by poszła do wymiany. Poza tym to i tak ona była krzywa bo wpadłem w jakąś wodę jak ta tarcza była nagrzana i się skrzywiła .
-
czym smarować prowadnice zacisku
-
[quote="magnus 27"]czym smarować prowadnice zacisku[/quote]
smarem miedzianym -
A tłoczek przed wciśnieciem też smarować i czy są jeszcze inne elementy które trzeba posmarować ?
-
[quote="magnus 27"]A tłoczek przed wciśnieciem też smarować i czy są jeszcze inne elementy które trzeba posmarować ?[/quote]
tłoczek nie wiem, ale raczej nie smarować go, jedynie te miejsca na których obszarze klocek pracuje podczas eksploatacji czyli prowadnice i ja jeszcze smarowałem (po wyczyszczeniu) te szpilki którymi się skręca zacisk (te długie na imbusowy klucz) -
Witam, zamierzam wymienić tarcze hamulcowe i klocki w mojej fabii możecie mi polecić jakieś zestawy w cenie do 200 zł? dzięki
czy te będą dobre jeśli yak to jakie klocki do nich dobrać?[url=http://moto.allegro.pl/item999265881_tarcza_tarcze_przod_skoda_fabia_polo_ibiza_ferodo.html][b]Tarcze[/b][/url]
-
Dołączam się do tematu. Ja również po wymianie opon, zostałem uświadomiony, że klocki nadają już się do wymiany. Czytając jednak wasze wypowiedzi, zastanawiam się, dlaczego u mnie tak szybko. Mam przejechane dopiero 50 tyś. Moja Fabia ma silnik 1.9TDI. Fakt, że lubię ją czasami przycisnąć, i fakt ze mieszkam na wsi, gdzie pełno dziur na drogach i co chwile trzeba hamować, no ale żeby aż tak szybko? Co o tym sądzicie?
Druga sprawa, czy takie klocki mogą być i czy to dobra cena? Ktoś je już kiedyś zamawiał w tym sklepie?
[url=http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=196&ref=aHR0cDovL3Nrb2RhY3plc2NpLnBsL29mZXJ0YS8/c3JjaF9tYXJrYT1TS09EQSZzcmNoX21vZGVsPTMyJnNyY2hfbmF6d2E9a2xvY2tpJnNyY2hfbnI9JnNyY2hfc3p1a2FqPXN6dWthag==]http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=196&ref=aHR0cDovL3Nrb2RhY3plc2NpLnBsL29mZXJ0YS8/c3JjaF9tYXJrYT1TS09EQSZzcmNoX21vZGVsPTMyJnNyY2hfbmF6d2E9a2xvY2tpJnNyY2hfbnI9JnNyY2hfc3p1a2FqPXN6dWthag==[/url]Pozdrawiam.
-
Klocki można wykończyć i po 10 tys km, najlepiej zdejm koło i sam oceń jak są grube.
-
Montuj wszystko tej samej firmy.
-
Hejka.
Sprawdzałem,rzeczywiście klocki są cieniutkie. Ponawiam zapytanie, czy warto kupować te klocki [url=http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=196&ref=aHR0cDovL3Nrb2RhY3plc2NpLnBsL29mZXJ0YS8/c3JjaF9tYXJrYT1TS09EQSZzcmNoX21vZGVsPTMyJnNyY2hfbmF6d2E9a2xvY2tpJnNyY2hfbnI9JnNyY2hfc3p1a2FqPXN6dWthag==]http://skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=196&ref=aHR0cDovL3Nrb2RhY3plc2NpLnBsL29mZXJ0YS8/c3JjaF9tYXJrYT1TS09EQSZzcmNoX21vZGVsPTMyJnNyY2hfbmF6d2E9a2xvY2tpJnNyY2hfbnI9JnNyY2hfc3p1a2FqPXN6dWthag==[/url]
Czy te firmy TRW LUCAS? -
Oryginalne klocki jak i TRW Lucas są dobre.
-
Witam,
Wczoraj wymieniłem z kolegą klocki. Kupiłem TRW za 126 zł. Przy okazji chciałem się zapytać, czy jak zmieniacie klocki, to robicie też coś z tarczami? U mnie widać, że trochę się zużyły, tzn.. Wytarły się ale tylko na środku, zostawiając dookoła cienką (jakieś 5 mm) obręcz. Czy to normalne? Kolega stwierdził, że prawidłowo, powinno się te tarcze oszlifować na tokarce.Pozdrawiam.
-
Tarcze starly sie normlanie .. ja jak zmienialem klocki to odrazu zmienilem rowniez tarcze ... nie ma sensu co chwile tego rozbierac i sie z tym babrac <!-- s:) -->
-
FERODO BREMBO najlepszy zestawik
-
Witam, posiadam fabie 2 z silnikiem 1.6 16v. Auto w standardzie ma 4 tarcze hamulcowe, podobnie jak silniejsze fabki z silnikami TDI. Zauwazylem ze przy delikatnym hamowaniu (np dojezdzajac do swiatel) slychac niemily odglos tarcia klockow o tarcze. Nie jest to napewno efekt zuzytych klockow bo przy wymianie opon sprawdzalem ich grubosc. W ASO powiedzili mi ze skoda od jakiegos czasu pasuje w fabryce twardsze klocki i dlatego jest taki efekt dzwiekowy. Trudno mi sie do tego przyzwyczaic choc jezdze juz ok 1,5 roku. Odglos mozna porownac do odglosu z innego auta ktore stalo np z tydzien niejezdzone. Wowczas pierszych pare hamowan jest takich szumiacych, spodowanych powstaniem nalotu na tarczach hamulcowych. Prosze o opinie uzytkownikow aut z 4 tarczami hamulcowymi.
-
Witaj,
Sprawdź grubość tarcz. Z tego co piszesz wynika że mogą mieć za małą grubość i je przegrzewasz.
W aso pocisnęli Ci kita. Bo jeżeli jest tak jak oni mówią to by ludzi systematycznie wykańczali tarcze. Tak nawiasem mówiąc. Miałem taki przypadek że tarcze i klocki miałem różnych firm i było tak że zajechałem tarcze a klocki były jeszcze całkiem dobre. Bo klocki były twardsze od tarcz.
Jeżeli ta twoja fabia jest jecze na gwarancji to bym pojechał do porządnego aso i niech to robią bo tak nie może być. Ja jeszcze rozumiem jakby to było świeżo po wymianie tarcz i klocków ale nie jak to jest 1.5 roku.
Pozdrawiam , Tomuś