Tarcze i klocki - temat zbiorczy
-
Czasem nie ma sie co kierować marką bo to nie zawsze wychodzi na plus. Dowiedz się jakie montuje fabryka i jak się zmieścisz w budżecie to bierz...
-
[quote="Michael"]Dowiedz się jakie montuje fabryka [/quote]
no - to jest sedno sprawy ....
[quote="Michael"]Czasem nie ma sie co kierować marką ....[/quote]
[quote="Michael"]...jak się zmieścisz w budżecie to bierz...[/quote]
i o to właśnie chodzi.
<!-- s --> -
[quote="kapi"][quote="Michael"]Dowiedz się jakie montuje fabryka [/quote]
no - to jest sedno sprawy .... [/quote]Z info uzyskanego od Darka z naszego sklepu, na pierwszy montaz idzie TRW.
-
[quote="MirekS"][quote="kapi"][quote="Michael"]Dowiedz się jakie montuje fabryka [/quote]
no - to jest sedno sprawy .... [/quote]Z info uzyskanego od Darka z naszego sklepu, na pierwszy montaz idzie TRW.[/quote]
Ja ostatnio robiłem szczęki z tyłu (poszedł cylinderek i zalało je całe płynem i taka papka się zrobiła) i były ori właśnie TRW więc możliwe, że tarcze i klocki też...
-
Jakie tarcze i klocki na przód będą najlepsze do jazdy po mieście?
-
A co myślicie o zestawach brembo lub w ogóle tarczach wentylowanych?
-
Panowie taki zestaw bedzie ok:
http://allegro.pl/tarcze-cordoba-ibiza-fabia-polo-9n-256mm-brembo-i1820648535.html<!-- m -->
http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-przod-ate-skoda-fabia-octavia-wwa-i1781199439.html
bedzie to pasowalo??
-
Ja dodam że jak tarcze to sportowe z nawiercanymi otworami . Dlaczego Ponieważ nawet przy spokojnej jeździe często dochodzi to zwichrowania tarcz/y , np: Awaryjne hamowanie a potem wjazd w kałużę . itp:
-
Ale ja nie chce sportowego zestawu. Chce dobre tarcze i klocki ktore nie piszcza a tarcze sie nie krzywia.... Bo fabryczne ktore mam od tak nagle sie pokrzywily ehhh
-
Kolego "anubis" gdzie kupowałeś tarcze i klocki?? Tarcze mam nawet ok wprawdzie fabryczne ale rancik minimalny ale franceeee bija mi podczas hamowania i zastanawiam sie czy bawic sie w przetaczanie ich czy lepiej kupic nowki?? Jak sadzicie??
-
A ze sie tak zapytam jako kompletny laik to co powoduje krzywienie sie tarczy i jej bicie?? Bo nie przypominam sobie zebym zaliczyl jakas wyrwe, zebym gwaltownie hamowal itp....
-
powodem bicia najczęściej jest nagła zmiana temperatury tarczy np po kilku hamowaniach (nagrzaniu tarczy) wjeżdżasz w kałużę i tarcza zostaje gwałtownie wystudzona.
-
hmmm było pare ulew tego lata ale żeby tak odrazu skrzywic tarcze ehh co za jajcaaaaa
-
Może być tak, że tarcze się przegrzewają, np w wyniku blokującego się tłoka w zacisku, lub zanieczyszczęń jarzma zacisku.
-
Przegrzewania następują również gdy założysz twarde klocki, nagrzewają one wtedy tarcze do dużo wyższej temp.
-
U mnie z kolei tarcze wichrują się od uszkodzonej piasty, a konkretniej od uszkodzenia czopa piasty - powodem jest nierówna powierzchnia przylegania tarczy po jej montażu.
Zanim do tego doszedłem w ciągu 7-iu lat eksploatacji zużyłem 4 komplety tarcz hamulcowych - przebieg 150 kkm. Gratuluję mechanikom i polecam się na przyszłość ...
Mechanikiem nie jestem, nikt mi nie doradził.. -
[quote="wolfmk"]m. Gratuluję mechanikom i polecam się na przyszłość ...
[/quote]
mechanicy z ASO ?? -
[quote="Siemi"][quote="wolfmk"]m. Gratuluję mechanikom i polecam się na przyszłość ...
[/quote]
mechanicy z ASO ??[/quote]
przecież oni nigdy nie spradzają bicia tarczy po montażu - nie ujmując im, ale obawiam się że nawet nie wiedzą jak to sprawdzić <!-- s;) --> -
[quote="Siemi"]mechanicy z ASO ??[/quote]
Właśnie nie ASO <!-- s:( -->.
Swoją drogą sprawdzanie bicia tarcz powinno być obowiązkowe na stacji diagnostycznej.. -
[b]wolfmk[/b], tak zapytam miałeś auto od nowości? Pracując jeszcze w sieci fiata w latach 90 wiele razy zdarzały się przypadki, że nowe auto spadło jednym kołem podczas zjazdu z lawety i coś się uszkodziło. Ale jakoś nie skojarzyłem tego jak pisałeś o problemie, myślałem, że wynikło to podczas eksploatacji bo tak się dzieje w 99%.