Amortyzatory - temat zbiorczy
-
hehehe no no pewnie masz troche racji ale jak napisalem wiem jak fabka zachowywala sie na progach przed wymiana a po wymianie szczeze to podczas normalnej jazdy po drodze roznica praktycznie nieodczuwalna no alem moze wam braknac przy hamowaniu tak jak mi niestety tych kilku procent <!-- s:D --> choc oczywiscie nikomu tego niezycze
Pozdrawiam i szerokosci zycze -
witam.podpowiedzcie czy przy wymianie amoryzatorów z przodu warto wymienić sprężyny?no bo to jedna robota jest.ja wiem,że fabia wydaje różne dżwięki i to jest "normalne"ale u mnie na zakrętach czasami strzela jakby ze sprężny.nie wiem czego to wina.a amortyzatory już sie prawie wytłukły.
-
[quote="tomek727"]strzela jakby ze sprężny.nie wiem czego to wina[/quote]
to jest pewnie wina zatartych łożysk w poduszkach amortyzatorów (w górnych mocowaniach) i to właśnie te łożyska trzeba wymienić - ale nie wiem czy można same łożyska czy trzeba od razu nowe poduszki z łożyskami, a sprężyny to na pewno są dobre. -
To są łożyska na mac personie, można je kupić za 60 - 70 zł jedno.
-
wymienilem komplet(amortyzatory poduszki lozyska odboje i oslony)koszt 500 czesci 140 robota.jednak dalej cos popukuje i lubi skrzypnac ale znacznie mniej.i strzelic jakby ze sprezyny tez ale na razie tylko raz.drazka ani lacznikow u mnie nie ma bo to BASIC.najbardziej mnie wkurza to pukanie na nierownosciach.a moze to jakas poduszka pod skrzynia czy cos?
-
A tak z ciekawości zapytam ile zrobiliście km na oryginalnych amorkach??
-
Pierwsza fabka niecałe 120 tys, druga ponad 124 tys. i nadal wartości trzymają pod i ponad 80%.
-
jak juz wczesniej pisalem wszystko wymienione tzn.kpl.amortyzatory,ale coś strasznie skrzypi na nierównościach przy wolnej jezdzie.co to może być?
-
[quote="tomek727"]ale coś strasznie skrzypi na nierównościach przy wolnej jezdzie[/quote]
łącznik stabilizatora -
Gumy na stabilizatorze.
-
tylko,że jest mały problem.bo mam basica i tu nie ma ani drążka ani łaczników.a skrzypi.
-
Witam. Czy wymieniał ktoś łozysko MacPhersona w Fabii I ? Mam trzeszczenie podczas kręcenia kierownicą na postoju (widoczne skokowe obroty sprężyny).
Czy konieczna jest wymiana całego mocowania kolumny czy tylko łożyska i jaki to ewentualnmie koszt (łozyska lub całego mocowania)? -
Zależy od przebiegu.
Generalnie wystarczy wymiana samego łożyska - koszt około 30zł/szt.
pozdro
-
Dzięki. Przebieg to 140 000 km.
-
Witajcie,
u mnie dzieje sie tak po wymianie czujnika skretu, podczas skrecania na postoju szczegolnie w lewo slychac takie napinanie, trzeszczenie. To na pewno łożysko kolumny resorującej? Jaki może być koszt z robotą? -
Odglos napinania, trzeszczenia moga rowniez powodowac gumy stabilizatora - przy zuzytym lozysku kolumny dzwiek jest bardziej metaliczny i glosniejszy (przynajmniej u mnie).
-
Jak bardzo skomplikowana jest wymiana osłon gumowych (odbojników ?) na amortyztorach tylnych? Czy można to wykonać we własnym zakresie?
-
http://fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=1581<!-- m -->
Szukajcie, a znajdziecie. -
Dzięki za informacje. Chyba jednak pojadę do serwisu.
-
jak masz odpowiednie klucze to nie ma sensu jechać do serwisu, robiłem to jakiś czas temu i jest to całkiem przyjemna operacja szkoda kasy na serwis... A jaka satysfakcja jak sie zrobi samemu <!-- s:) -->