[F2] FABIA II 1.2 70KM - średnie spalanie
-
witam
nowa fabia II 1,2 70KM
200km trasa
400km cykl mieszany - wylot miasta - mala miejscwosc ok 11km
200km miasto poza szczytem - powyzej 5km przejazdy
srednie spalanie 7.9 l/100km
jestem spokojnym kierowca - jezdze na obrotach 2000-2500czy to duzo czy w normie, bo wg mne conajmniej o 1l za duzo
pozdrawiam
-
wydaje sie za dużo, ale jeśli auto nowe to pewnie silnik sie musi dotrzeć trochę przez parę tyś km i wtedy zapewne spalanie spadnie
-
powiedziałbym nawet, że to bardzo dużo jak na ten silniczek. Ja mam fabke I z silnikiem 1.4 75 KM i w trasie mam średnie zawsze poniżej 6l, a mój rekord to 5,1l.
Na to, że silnik jest jeszcze na dotarciu raczej bym winy nie zwalał. Obecnie silniki docierane są fabrycznie.
Może przełącz sobie na spalanie chwilowe i zobacz ile spalasz przy 2000-2500 obr., tylko przy wyłączonych zbędnych obciążeniach typu klima. -
[quote="kondri"]Obecnie silniki docierane są fabrycznie. [/quote]
to taka teoria, która ładnie brzmi... -
pojade do ASO na komputer ale moge wlasnie uslyszec ze nowy na dotarciu i tak moze byc, poza tym zima i wieksze spalanie
mam pytanie:
czyjest mozliwosc zeby w ASO zubozyli mi mieszanke zeby mniej palil a co za tym idzie byl bardziej mulowaty.
bo kopyto przy wyprzedzaniu ma mocne -
[quote="and62"]czyjest mozliwosc zeby w ASO zubozyli mi mieszanke zeby mniej palil[/quote]
to by było okrutne <!-- s:) -->
Znęcanie się nad samochodami powinno byc karane moim zdaniemMożliwe, że rzeczywiście pali tyle bo jest nowa, mi aż tyle nie piła na dotarciu.
Mam nadzieję że wszystko dobrze się wyjaśni
Pozdrawiam. -
Spokojnie poczekaj jeszcze trochę, zobaczysz czy się zmniejszy.
Zerknij sobie na tą stronkę, masz tu dane dot spalania, realne wprowadzane przez użytkowników serwisu. Łatwo można porównać sobie.
http://www.spritmonitor.de/en/<!-- m -->a pod tym linkiem już wyszukane same fabie, z takim silniczkiem jak twój
http://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/398-Fabia.html?fueltype=2&constyear_s=2008&power_s=48&power_e=53&sort=3 -
poczekam jeszcze troche
jutro tankuje to wyzeruje kompa i zobacze
a do ASO i tak musze jechac to przy okazji niech podlacza pod komp i sprawdza czy wszystko jest ok.
pozdrawiam -
Witam wg mnie nie masz się co martwic ten typ tak ma moje 1.2 w tym okresie pali bardzo podobnie jest zimno silniczek slabiutki włączasz ogrzzewanie na maksa a tym samym zalacza sie elektryczne dogrzewanie powietrza itd zuzycie musi wzrosnac niestety nasze silniczki jak od komara strasznie odczuwaja kazde najmniejsze obciazenie no ale masz na gwarancji jak podejzewam mozesz zajechac do ASO byle by cie nie skasowali za to ze usterki nie znalezli <!-- s:D -->
-
Wybaczcie że się podczepie...ale pytanko co do silnika 1,4 16V (85KM) w Fabii 2...mnie średnio wychodzi 8l/100km...fakt faktem ze mam średnią nogę ale staram się jak mogę jeździć oszczędnie...jednak miałem już trzy tankowania i nie zszedłem poniżej 8... <!-- s:( -->
-
niby 3 cylindry a pali jak smok <!-- s:( --> moja zimą bierze 6,4 do 7 / 100 km jeżdżę głównie na odcinkach 12 / 20 km do pracy i do moi cherie
Miałem Citroena Xsarę 1.4 coupe i paliła średnio w mieście 6,2 latem do 6,4 zimą - 4 cylindry i auto o większej masie! -
no u mnie ponoc i opony robia swoje
alufelgi i opony 195R15 - ale czy to prawda? -
tak, opony i ich rozmiar mają wpływ na spalanie, ja teraz mam 175/65R14 a na lato będą 185/60R14 więc spodziewam się że średnie spalanie w okresie letnim nie zmniejszy się.
-
bez przesady....Ja mam zimówki standard R14 165/70 ....letnie R15 195/50 i powiem tak...średnie spalanie w trasie nad morze w 4 os. z zapakowanym bagażnikiem 6.2 litra to o 0,2 więcej niż rok wczesniej w 2 osoby na oponach R14...wszystko zależy od "nóżki" i operowaniu gazem... <!-- s;) -->
pozdr, :super:
-
szersza opona to większy opór toczenia - nie zobaczysz na stacji różnicy w spalaniu rzędu 1 czy 2 l / 100km ale właśnie w częściach dziesiętnych.
-
witam ponownie
wiec tak:
przebieg 2500km od 3.01.09 do dzis
60% - mieszany
40% - miejski
sr spalanie od poczatku - [b]7,25l/100km[/b]
ost 2 tankowania - [b]6,7 - 6,9 / 100km[/b]
klime uzywalem sporadycznie
opony 195/55/r15
obroty w granicach 1.9 - 2.3 czasami 2.5 -
[quote="and62"]witam ponownie
wiec tak:
60% - mieszany
40% - miejski
opony 195/55/r15
obroty w granicach 1.9 - 2.3 czasami 2.5[/quote]Tak samo w moim przypadku, aktualnie przebiej 6300 km
-
[quote="and62"]witam ponownie
wiec tak:
60% - mieszany
40% - miejski
opony 195/55/r15
obroty w granicach 1.9 - 2.3 czasami 2.5[/quote]W swoim [url=http://fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=5242]innym[/url] wątku pisałem o tym, że moja Fabia II 1.4 16V 85KM pali za dużo. Postanowiłem do 1500 km docierać silnik. W ogóle przez ten okres nie przekraczałem 2300 obrotów. Spokojne ruszanie i delikatna noga na gazie. Teraz mam przejechane prawie 4000 km i w mieście spala mi 7,0 do 7,1 litra na 100 km a w trasie z Sosnowca do Wrocławia i z powrotem przy cały czas włączonej klimatyzacji spaliła mi 6,3 litra na 100 km. Średnia prędkość na A4 wynosiła 110 km/h, więc nie jechałem wolno. Pewnie gdyby nie klimatyzacja zszedł bym to jakiś 5,5 na 100 km <!-- s;) -->. Średnie spalanie teraz mam około 6,4. Tak więc reasumując twój silniczek trochę dużo ci spala. Może wpływ ma na to mniejsza moc, bo Fabia jest dosyć ciężka.
-
Ja mam zainstalowany w Fabce gaz, ale jest to sekwencja montowana niedawno w salonie skody i jesli chodzi o spalanie to nie widac roznicy w spalaniu miedzy benzyna a gazem (wg komputera). I przy oponkach rowniez 195/55/r15, troche wyzszych obrotach czasem, w cyklu mieszanym to mi spala tak 6,5 - 7,0. A klime wlaczam czasem, jak juz sie za goraco robi :] Ale oponki doiero niedawno zalozylem wiec zbyt wiele nie zdazylem na nich przejechac zeby mozna bylo zupelnie obiektywnie ocenic spalanie. Pojezdzimy, zobaczymy <!-- s:) -->
aaa, przebieg ~23k km -
[quote="tomekl80"]
W swoim [url=http://fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=5242]innym[/url] wątku pisałem o tym, że moja Fabia II 1.4 16V 85KM pali za dużo. Postanowiłem do 1500 km docierać silnik. W ogóle przez ten okres nie przekraczałem 2300 obrotów. Spokojne ruszanie i delikatna noga na gazie. Teraz mam przejechane prawie 4000 km i w mieście spala mi 7,0 do 7,1 litra na 100 km a w trasie z Sosnowca do Wrocławia i z powrotem przy cały czas włączonej klimatyzacji spaliła mi 6,3 litra na 100 km. Średnia prędkość na A4 wynosiła 110 km/h, więc nie jechałem wolno. Pewnie gdyby nie klimatyzacja zszedł bym to jakiś 5,5 na 100 km <!-- s;) -->. Średnie spalanie teraz mam około 6,4. Tak więc reasumując twój silniczek trochę dużo ci spala. Może wpływ ma na to mniejsza moc, bo Fabia jest dosyć ciężka.[/quote]Mistrzu to nie jest docieranie, tak się docierało auta w latach 70 i 80 kiedy elementy silnika były produkowane i obrabiane w innych technologiach :super:
Dzisiaj zupełnie inaczej dociera sie silniki - dotarcie dzisiejszych silników polega prawie tylko na wpasowaniu pierścieni w tłoki. Jesli nie masz dostępu do toru gdzie najlepiej jest dotrzeć silnik to na ulicy dociera się tak:
W każdym przypadku musisz rozgrzać silnik do jak najwyższej temperatury, pęźniej 30 km ostrej jazdy w 1/3 zakresu obrotów z hamowaniem silnikiem, studzisz silnik.
etap 2. po rozgrzaniu kolejne 30 km ostrej jazdy w zakresie 2/3 obrotów z hamowaniem silnikiem, studzisz silnik.
etap 3. po rozgrzaniu kolejne 30 km ostrej jazdy w zakresie z krótkim wkręcaniem pod czerwone pole z hamowaniem silnikiem, studzisz silnik.
etap. 4. do przebiegu 300 km postępujesz jak w etapie 3.
Najpiej docierać silnik na oleju mineralnym bo suntetyk za bardzo minimalizuje tarcie!!!
Po 300 km docierania zmieniasz olej na taki jaki zaleca prodeucent i jeździsz zgodnie ze swoim stylem jazdy.