[F1] Podświetlenie wnętrza/bagażnik/drzwi/schowek
-
Panowie, a jaka żarówka odpowiada za oświetlenie popielniczki ?
-
Za oświetlenie popielniczki odpowiada mała żaróweczka w plastikowej oprawce. Nie wiem czy da się ją wymienić.
Poniżej zdjęcie żarówki i wtyczki do niej: -
[quote="koleś"]Nie wiem czy da się ją wymienić. [/quote]
żarówka występuje w tym plastikowym korpusie. u siebie wymieniałem.
zamówienie tylko w ASO. bo gdzie indziej ciężko ją trafić. -
Ale kupowałeś samą żaróweczkę czy z całym plastikiem?
Ja taką też kupowałem w ASO za 2 zł. ale do podświetlenia zapalniczki.
Jest też do kupienia w sklepie skody na Zgrzebnioka w Chorzowie. Ceny jednak nie pamiętam. -
[quote="koleś"]Ale kupowałeś samą żaróweczkę czy z całym plastikiem?[/quote]
z całym plastikiem. na nim wytłoczony jest nr części.
a starą żarówkę - samą - chciałem wyciągnąć to się pokruszyła. <!-- s:/ --> -
W takim razie udam się do ASO.
W punkcie z częściami do Skody gość zrobił wielkie oczy jak to zobaczył. Heh
-
[quote="kapi"]na nim wytłoczony jest nr części[/quote]
Ten numer to: 357 919 243 D
-
Element wymieniony. W ASO w Zabrzu M1 - cena 17 zł (da się przeżyć, ważnie że świeci <!-- s:P -->).
Szkoda że pokrywa popielniczki nie ma czujnika otwarcia, teraz żarówka świeci się non stop.
-
Można prosić o jakieś zdjęcia? Nie znam większości terminów, którymi posługuje się DJ MŁODY. Mam fabię z 2005 roku i nie mam podświetlenia w bagażniku. Gdzie umieszczone są lampki, bo może jednak mam podświetlenie, ale coś nie działa?:)
-
[b]klaude[/b], a jaką masz wersję nadwozia?
Gdybyś miał lampkę w bagażniku to na pewno byś ją zauważył. Lampki są w górnej części bocznych tapicerek bagażnika. W pobliżu głośników.W mojej obecnej fabii kombi, dołożyłem drugą lampkę (po prawej stronie) bo była tylko jedna.
W mojej poprzedniej HB robiłem podświetlenie kompletnie od zera.
Wymieniłem zamek w klapie na wersję z mikrostykiem. Pociągnąłem kable do bagażnika. Masa z karoserii, plus z pod deski rozdzielczej.
Za oświetlenie robiła u mnie listwa z diodami (długości 60 cm) umieszczona w tylnej półce. Jest tam przetłoczenie, w którym świetnie da się ukryć taką listwę. Diody były zielone i oświetlały pieknie całe wnętrze bagażnika.
Pomiędzy półką a autem miałem wtyczkę. Dzięki temu mogłem to rozłączyć i wyjąć półkę w razie potrzeby. -
[b]koleś[/b], jak sprawdzić wersję nadwozia? Wydaje mi się, że mam najprostszą wersję, bo nie mam ani wspomagania, ani klimy (ale jest zamykany schowek, gdzie słyszałem że w niektórych wypadkach jest tam po prostu dziura)
Którędy prowadziłeś kable do deski rozdzielczej? Mam jakieś tam podstawy elektroniki/elektryki, coś tam sam dłubałem więc samych kabelków nie bałbym się.
-
Hej,
Ja mam taki problem, że podświetlenia bagażnika nie włącza się zawsze. Nie jestem w stanie określić żadnej zależności... Po prostu raz się włączy, a raz nie. Żaróweczka jest wymieniona. Macie jakieś pomysły ?
-
Witam.
Krańcówkę sobie sprawdź bo się pewnie wiesza czasem. Po oglądaj też przewody elektryczne czy są w dobry stanie. -
co znaczy krańcówkę i jak jąsprawdzić?
-
sprawdzenie krańcówki.
- wypiąć przewód do niej dochodzący
- jeden przewód z probówki podłączamy w miejsce odłączonego przewodu
- drugi przewód z probówki podłączamy do plusa z akumulatora
- przy otwartej klapie powinna się świecić probówka
- przy zamkniętej klapie probówka powinna być zgaszona - nie świecić się.
- zamykać i otwierać klapę klika razy.
- wnioski. Do wymiany czy jeszcze może być
-
a gdzie znajde ta krancowke ? ja w ogole nie wiem co to jest krancowka <!-- s:) -->
-
Krańcówka klapy bagażnika - jest to wyłącznik który pod wpływem otwarcia klapy zapala się lampka oświetlającą.
Poszukaj go w zamku klapy. On tam powinien być. A jak nie wiesz jak on wygląda to idź do sklepu i powiedz sprzedawcy żeby Ci pokazał go i będziesz wiedział jak on wygląda. Później poszukasz go w fabii.
Wydaje mi się że on występuje razem z zamkiem i to jest kapa <!-- s:( --> -
Za pomocą naklejki identyfikacyjnej w bagażniku.
-
Witam serdecznie,
mam pytanie następującej treści,
Czy mogę w mojej fabii zamontować taką lampkę sufitową
http://allegro.pl/skoda-fabia-1-9-sdi-lampka-wnetrza-i1799888457.html<!-- m -->
zamiast takiej klasycznej jaką mam teraz:
http://allegro.pl/lampka-swiatelko-podsufitki-skoda-fabia-99-04rok-i1813755578.htmlJeżeli jest to możliwe to podpowiedzcie proszę jak zdemontować starą lampkę i czy podczas montażu tej drugiej powinienem zwrócić jakąś szczególną uwagę na połączenia jakiś kabelków.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam -
Ja mam właśnie taką jak ta pierwsza, ale była ona fabrycznie zamontowana. Z podłączeniem chyba nie powinno być problemów.