[F1] Wymiana łączników (łącznika) stabilizatora
-
Dzisiaj wziąłem się za wymianę łączników stabilizatora, próbowałem się umówić w kilku warsztatach (brak wolnych terminów) wiec wzialem sprawy w swoje rece.
Sprawa jest banalnie prosta:
- Ściągamy koło
- Luzujemy dwie nakretki mocujące stabilizator (jedna do kolumny Macpersona, druga do końcówki stabilizatora (klucz 16 lub 17)
- Po rozkręceniu łącznik zacznie sie delikatnie wysuwać, ale do pewnego momentu, zeby
go wyjac gladko i przyjemnie trzeba podeprzec wachacz. Ja użylem do tego celu drugiego podnosnika. Mozna w ten sposob tak ustawic odleglosc aby łączniki przestaly się klinować na kolumnie i stabilizatorze. odkreca sie wtedy nakretki do końca i zdejmuje łącznik. - Wystarczy teraz włożyć nowy łącznik i dokręcić nowe nakrętki. gotowe!!
- Pozostaje założenie koła.
- W razie potrzeby czynności od 1 do 5 powtórzyć z drugiej strony waszej Fabki :hurra: <!-- s:hurra: -->
A teraz najciekawsze w ASO Plichta w Gdansku za komplet łączników z wymianą chcieli 350 złociszy. Łączniki kosztowały mnie 80 zł - robotę wykonałem sam czyli 270 zl w kieszeni, bedzie na nowe tarcze :super:
-
Niestety robilem wszystko z partyzanta. bez aparatu i telefonu <!-- s:( -->
Ale polecam ksiazke "Zrob to sam Skoda Fabia"jest gdzies link na forum wszystko elegancko opisane i rozrysowane na schematach. Mam gdzies torrenta w razie czego moge podeslac. -
To ja poproszę o podesłanie...
-
A ja mam takie pytanko, bo kupilem oryginalne laczniki (poprzednie mialem zamienniki niecale pol roku i od jakiegos juz czasu cos mi stuka z lewej strony). Kupilem oryginalne i chce wymienic, tylko sie zastanawiam, jak je wlozyc, bo poprzednie mialem takie, ze ten "slupek" byl okragly, a te mam takie, ze ten "pret" lacznika jest jakby w kształcie litery "U" i nie wiem, czy mam włożyć to wybrzuszeniem do zewnatrz auta??
I drugie pytanko, czy łatwo jest to wymienic bez kanału jak nie mam drugiego lewarka?? Pozdrawiam <!-- s:) -->
-
Ostatnio też chciałem sam wymienić łącznik. Skończyło się pękniętym kluczem kluczem i wizytą w warsztacie. Zapieczone nakrętki trzeba było obciąć.
-
Jak użyłbyś jakiegoś sandvika lub garanta napewno by nie pękł.
-
jakie łączniki polecacie polecacie prosił bym o propozycje nie żadne sportowe lecz wytrzymałe
Pytanie czy po wymianie należy wykonać zbierzność.
-
ja mam laczniki firmy TRW
-
Ja po pierwszych orginałach założyłem febi bilstein.
-
A co ze zbierznością czy trzeba wykonać ??
-
Po wymianie łącznika stabilizatora nie trzeba ustawiać ponownie zbieżności kół.
-
[quote="anubis"]tak po sezonie szlak trafia[/quote]
u mnie od założenia gwintu jeszcze nie zmienialem a jest ze 4 latka na aucie wiec tam chyba nic nie pracuje oby takk dalej...
-
Witam
Dołożę się do tego postu i wstawię fotki
Dzięki za pomoc
Skala trudności 3/10
PozdrawiamPS Trzeba oglądać od dołu bo załączniki jakoś tak odwrotnie weszły na stronę
-
W niedzielę 04092011 wymieniałem dwa łączniki drążka stabilizatora i doszedłem do wniosku ,że najlepiej jest zluzować śruby kół, podnieść przód samochodu ,zdjąć koła ,a nakrętki potraktować WD-40 i po minucie spokojnie odkręcić oczkową 16 lub 17.Trzpień śruby przytrzymać torksem by można było swobodnie zdjąć nakrętkę lub nową mocnodokręcić
-
Witam, chciałbym wymienić u siebie ten oto nieszczęsny łącznik, ale nie mam zielonego pojęcia który to jest na ebay'u. Byłby ktoś tak wspaniały i podżuciłby link jakiegoś który będzie pasował do Fabi Combi z 2001r 1.4 mpi. Lub chociaż powiedzcie czy te łączniki stabilizatora w różnych modelach różnią sie czymkolwiek?
-
Wszystkie łączniki stabilizatora są jednakowe.
-
Pozwólcie że podzielę się swoją opinią na ten temat:
Łącznik stabilizatora niestety najlepiej wymienia się z kanału, choć bez nie jest to niemożliwe. Trudno odkręcić bez niego dolną śrubę. Ja niestety namęczyłem się z nimi dosyć dużo. Górna poszła dopiero przy przytrzymaniu tylnej części kluczem 17'. Za to dolna nie chciała się odkręcać w ogóle, za to ledwo co szła w stronę dokręcania, więc po prostu ją przekręciłem i śruba pękła. Wsadzić to już pikuś i chwilka roboty
-
Jak dobrze pamiętam z kanałem i bez zdejmowania koła jest łatwiej <!-- s:P -->
BTW znajomy z ASO stwierdził, że ORI są już poprawione względem wcześniejszych i można śmiało kupować.
-
ja kupiłem zamienniki za 32zł śmigam już prawie rok po płaskim jak stół śląsku i nie narzekam co do wymiany jak ktoś nie ma kanału tak jak ja wystarczy drugi podnośnik po to gdy już ściągniemy koło lekko podnieść wahacz do pozycji w której łącznik swobodnie nam wyjdzie,potem odkręcić ,założyć nowe i śmigać <!-- s -->
-
Dzisiaj wymieniałem łącznik firmy Kraft i śruba straciła gwint pod koniec dokręcania. Kręciła się w koło, nie dało się dokręcić.
Miał ktoś styczność z tą firmą ?