Przeglądy serwisowe
-
Witajcie, <!-- s:) -->
Moim zdaniem zachodzi tu jakieś oszustwo czy inny szwindel , a mianowicie według mnie oni (w tej stacji) powinni wpisać czynności serwisowe i tyle. Ich to nie powinno obchodzić czyja jest ta książka. Zastanawiające jest to dlaczego oni nie chcą wpisać tego serwisu :bezradny: . Ja bym sie zwrócił z tym pytaniem do uokik-u (czy jakoś tak się ta organizacja nazywa). Wydaje mi się że coś mają coś na sumieniu, że nie wpisują serwisu.
Jakby nie patrzyć jest to zastanawiające.
Budrys napisz jak się ta sprawa za kończy; jestem ciekaw.
Pozdrowienia -
Witam,
Przymierzam się do kupna autka i zastanawiam się nad Fabią. Próbuję oszacować koszty przeglądów i serwisowania, we Wrocławiu w ASO dowiedziałem się, że wygląda to tak:
przegląd po roku: 600 zł
po dwóch latach: 900 zł
po trzech latach: 1200 zła w latach kolejnych znów 600zł, 900zł, 1200zł.
Dodatkowo po 90tyś km, wymiana rozrządu 1700 zł.
Wszystkie ceny podane z materiałami i robocizną,
Czy macie jakieś opinie na ten temat?Pozdrawiam
Piotr -
Witaj <!-- s:) --> ,
Najlepiej się dowiedz ile kosztuje godzina serwisowa , a potem możemy obliczać co i ile kosztuje. W aso liczy na pierwszym miejscu godzina serwisowa, która jest różna w zależności od miasta i marki pojazdu np. godz. serwisowa (gs) u forda = 220 zł , a ta sama godzina serwisowa u fiata = 80 zł. Serwisy mają to policzone od producenta co i ile czasu mają robić.
Musiałbyś poszperać po necie bo niektórzy dealerzy zamieszczają cennik usług serwisowych i jest tam fabia.
Jeżeli chcesz to mam cennik usług serwisowych do felicii z 1.3/68 km co równa się fabia z 1.4 . Praktycznie te dwa silnik są takie same, nawet sterowniki do silnika są identyczne.
Pozdrawiam. -
[b]Piotr_Wrocław[/b], ja na Twoim miejscu nie sugerował bym się kosztami które Ci przedstawia ASO, zawsze są one wyższe w momencie odbioru auta, a jak już staniesz się posiadaczem Fabi, zapytaj o jakiś fachowy warsztat, który się specjalizuje w Skodach, a jest z pewnością wiele tańszy od ASO.
koledzy z FCP z pewnością doradzą Ci mechanika do którego warto się udać -
Witam,
Może nie napisałem tego zbyt jasno - chcę kupić nową Fabię z salonu - tak więc by nie tracić gwarancji co najmniej 3 lata powinienem ja serwisować w ASO - tak więc chciałem dowiedzieć się na jakie koszta się przygotować.
Pozdrawiam
Piotr -
[b]Piotr_wrocław[/b] jeszcze jest taka sprawa, że jeżeli chcesz utrzymać gwarancje na blachę i lakier to musisz serwisować przez cały okres gwarancji. Jest to zwykle 10 - 12 lat . Nie ważne jest , że nie masz gwarancji na mechanikę, ale w razie jakichkolwiek napraw blacharsko-lakierniczych pracownicy aso na to patrzą. W najgorszym przypadku jest tak, że na gwarancji jak Ci wyleci dziura na jakimś elemencie karoserii to wtedy aso patrzy w książkę serwisową. Jeśli auto nie było serwisowane to "umywają ręce" , a jeżeli było serwisowane to są zmuszeni do naprawy na koszt firmy (marki samochodu). <!-- s:D -->
Pozdrawiam. -
[quote="Piotr_Wrocław"]Dodatkowo po 90tyś km, wymiana rozrządu 1700 zł.
...Czy macie jakieś opinie na ten temat?
[/quote]Tak jedną odpuść sobie ASO chyba, że nie masz co z kasą robić ja jestem właśnie po wymianie rozrządu na oryginalnych częściach plus filtr paliwa i pasek wielorowkowy i wymiana wszystkiego wraz z częściami kosztowała mnie 888zł. Silnik 1.9TDI.
ASO tylko i wyłącnie w okresie gwary później koniec. -
Witam
Niedawno kupiłem Skodę Fabie Active 1.4 z 2007 roku z przebiegiem 30 tys. (od rodziny -przebieg pewny). Auto nie było serwisowane w ASO tylko u znajomego mechanika i do tej pory z tego co wiem był wymieniany tylko filtr oleju i sam olej przy 10 tys. i 20 tys.
Teraz mam do Was pytanie: na co przede wszystkim powinienem zwrócić uwagę przy przeglądzie jaki mi teraz przy 30 tys. wypada? Co sprawdzić, a co wymienić?
[b]I najważniejsze robić przegląd to w ASO czy lepiej u zaufanego mechanika?
[/b]
Bardzo proszę o Wasze rady. Z góry dzięki. -
jeśli 2007r. to teraz płyny by sie przydało wymienić (przynajmniej hamulcowy)
sprawdzić - wszystko co instrukcja przewiduje - w książce obsługi masz wykaz.
ja bym jechał do ASO (ale troche to bedzie kosztować) żeby był wpis w system że auto odwiedzało serwis.
decyzja należy do właściciela. :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
[url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=6113]tu masz podobny temat o serwisowaniu - KLIK[/url] -
No tak, ale jak pojadę do ASO po takiej przerwie to mi wystawią rachunek na tysiąc lub dwa. :zdegustowany: <!-- s:zdegustowany: --> Czy może będzie tak źle?
Czy z ASO można ustalić co zrobią w aucie i ile to będzie kosztować, czy zrobią i tak to co uważają i wystawią fakturę taką jaka im się podoba (czyli :szok: ) ?
-
[quote="elminsterr"]Czy z ASO można ustalić co zrobią w aucie i ile to będzie kosztować, czy zrobią i tak to co uważają i wystawią fakturę taką jaka im się podoba (czyli :szok: <!-- s:szok: --> ) ?[/quote]
w normalnym ASO wszystko można dogadać, a nie że Ci robią co im sie spodoba i kropka -
Jeżeli auto nie było do tej pory serwisowane w ASO to po co do nich jechać :?: . Weź książkę przeczytaj co należy zrobić po 3 latach lub 30 tys km i zrób sam. Jeżeli nie znasz natomiast podstaw mechaniki jedź do gościa który do tej pory robił serwis i koniec. W ASO zapłacisz tzw. frycowe i tyle, no chyba, że masz nadmiar kasy po świętach <!-- s;) --> .
W linku który zapodał [b]kapi[/b] masz między innymi info o rozrządzie gdzie różnica w cenie zakupu i wymiany rozrządu wyniosła 812zł :szok: . -
[quote="MirekS"] to po co do nich jechać [/quote]
jeśli auto ASO nie widziało to można by postarać sie o jakiś wpis dokumentujący przebieg. bo wg mnie 30kkm na 2 lata to mało ... a co bedzie po 3, 4 latach ?
jak pisał [b]Ciacho[/b] - zawsze można sie dogadać co mają zrobić - niech przynajmniej olej wymienią <!-- s:D -->
przynajmniej ja tak zrobiłem
oczywiście decyzja należy do płacącego , nie ukrywam - jeśli chcesz mieć auto "do końca" to nie ma po co do nich jechać ... -
Witam
Czy ktoś z forumowiczów robił może przegląd w ASO Skody po 30 tys. km?
Bardzo chciałbym wiedzieć ile kosztowała ta przyjemność.Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje. <!-- s:) -->
-
z tego co pamiętam było to około 500-600 zł,
-
Dwa lata temu kosztowało mnie to niecałe 400
-
moim zdaniem jest to bzdura. każdy przegląd powinien być odnotowany w książeczce pojazdu ponieważ to świadczy o historii pojazdu. a skoro serwis tego odmawia to musi być inny sposób na wprowadzenie danych do bazy pojazdów. możliwe że nie mają autoryzacji skody na przeglądy i dla tego nie mogą wprowadzać zmian. ty jako właściciel powinieneś tego żądać. historia pojazdu jest ważna. jeżeli będiesz chciał sprzedać auto będziesz miał dziurę w przeglądach a to jest trochę podejrzane dla kupująceo.
-
witam serdecznie - czy może mi ktoś dortadzić bo potrzebuję takiej porady co jest do wymiany przy 90 000 km w skoda fabia @ 1.4 tdi kombi
cz takie coś to jest w sam raz?:
1- wymiana oleju
2 - wymiana filtru oleju
3- wymiana płynu hamulcowego
4 - wymiana paska rozrządu (i czy coś jeszcze z tym?)
5 - wymiana filtru paliwa
6 - wymiana filtra kabinowegoto czy jeszcze coś?
-
Wiecie, coś o tej promocji w ASO Skody - Wizyta w autoryzowanym serwisie Skody nie boli?
http://www.skoda-auto.pl/pl/promocje/nie-zwlekaj-i-przygotuj-swoja-skode-na-wiosne.html<!-- m -->
Słyszałem też dzisiaj reklamę w radio, że kontrola 11 punktów za 1zł i opony od 133zł.
Dzwoniłem dzisiaj do swojego ASO i umówiłem się na kontrolę za 1zł, opony po 133zł też mają:) -
Z chęcią bym skorzystał, ale czekam na opinie i relacje z przebiegu.