[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
Na wiosnę chce kupić opony jakie najbardziej polecacie: rozmiar 185/60 r14 ContiEcoContac 3,Dunlop SP Sport 01,Firstone multihawk,Pirelli P6000.A może coś lepszego co polecacie
-
ja polecam dunlopki sp... mam zimowki dunlopa i sa perfekcyjne.
-
[quote="Krzysiek2"]rozmiar 185/60 r14 ContiEcoContac[/quote]
Polecam.
-
u mnie amory sa ok , zawieszenie, geometria tez ok i wyzabkowało z tyłu opony , ale to juz chyba ich kres bo km.nie robie zbytnio ale oponki miały 10 latek.Czy zabkowanie moze byc spowodowane wiekiem oponek ?
-
[quote="arturro67"]Czy zabkowanie moze byc spowodowane wiekiem oponek [/quote]
W/g mnie zdecydowanie tak. Fachowcy twierdza ,że opona jest na 4-5 sezonów bez wzgledu na przebieg. Chodzi o starzenie sie gumy. Tylne koła idą na zakretach lekko skośnie ( trą krawędzie) bo nie sa na skretnej osi. Więc stara guma mogła tak zareagować. -
dzieki tez tak mysle .....czas na zakup nowych oponek.
-
Dzięki koledzy chyba kupie conti
-
Czy takie nakrętki będą pasować?( http://www.allegro.pl/item921449490_sruba_14x1_5_skoda_fabia_i_ii_octavia_i_ii_superb.html ) i 26mm czy 35mm potrzebuję? Żeby pasowały do takich felg? http://allegro.pl/item937107076_felga_14_skoda_fabia_roumster_2szt_6jx14h2_et43.html<!-- m -->
-
prosił bym o opinie na temat opon
- Goodyear Eagle F1 GSD3 195/50R15 82 V
- Dunlop SP Sport 01 195/50R15 82 V
lub godnych polecenia w tym rozmiarze
i mam pytanie co sadzicie o portalach typu opony.pl itp czy warto kupowac czy lepiej gumiarze
-
[quote="enemik"]i mam pytanie co sadzicie o portalach typu opony.pl itp czy warto kupowac czy lepiej gumiarze[/quote]
parę razy już kupowałem opony na opony.pl czy tam opony.com (już nie pamiętam dokładnie) i zawsze było ok
szybko sprawnie, świeże gumychoć raz zdarzyło sie że mi przysłali stare opony (miały chyba z 5 lat), wiec musiałem zrobić reklamacje, przyjechał po nie kurier na ich koszt, zabrał je, a za pare dni przywieźli mi świeże opony, więc wszystko ok <!-- s;) -->
-
[quote="Ciacho"][quote="enemik"]i mam pytanie co sadzicie o portalach typu opony.pl itp czy warto kupowac czy lepiej gumiarze[/quote]
parę razy już kupowałem opony na opony.pl czy tam opony.com (już nie pamiętam dokładnie) i zawsze było ok
szybko sprawnie, świeże gumychoć raz zdarzyło sie że mi przysłali stare opony (miały chyba z 5 lat), wiec musiałem zrobić reklamacje, przyjechał po nie kurier na ich koszt, zabrał je, a za pare dni przywieźli mi świeże opony, więc wszystko ok <!-- s;) -->[/quote]
dzieki za odpowiedz czyli co do portali juz mi sie wyjaśniło
teraz panowie prosiłbym jeszcze o opinie o oponkach -
zalezy jaka szerokosc chcesz jesli do 195mm to polecam Dunlop SP Sport Fastresponce k auto na nich jest bardzo neutralne stracila sie podsterownosc, bardzo szybko odprowadzaja wode nawet zglebokich kaluz, nie zdrywaja przyczepnosci przy ostrym ruszaniu i hamowaniu. Po za nimi warte uwagi sa Dunlop SP Sport Maxx, Bridgestone ER 300 i Continental chyba nazywaja sie SportContact2 lub jakos podobnie napewno drugi czlon nazwy 'Contact2'
Poczytaj sobie Raifen Test na http://www.adac.de<!-- w -->
-
Koledzy powiedzcie, czy felgi od Fabii aluminiowe rozstaw 5x100 pasują też do Ibizy i Polo?
I ewentualnie jakich roczników tych aut? -
[quote="Janek"]Koledzy powiedzcie, czy felgi od Fabii aluminiowe rozstaw 5x100 pasują też do Ibizy i Polo? [/quote]
pasują, do Polo "9N" od 2002r., Ibiza "6L" również od 2002 roku -
Bardzo dzięki <!-- s -->
-
dzieki panowie za porade odnośnie opon teraz musze podjąć decyzje <!-- s:D -->
-
a ja mam znowu ten sam problem....opony zmienione , amory ok, łozyska sa dobre a buczy dalej , cały czas jednostajnie przy 40 km , zakrety nie maja wpływu tak jak przy łozyskach , cały czas jednostajne buczenie.
-
heja, szukam letnich opon. Z faktu, że nie jeżdżę za wiele (tylko po mieście, max 5000 km rocznie), znajomi mi polecają kupić używane opony a nie nowe (takie po 1-2 sezonach). Co myślicie o tym pomyśle? Podobno można kupić dobre i starczą na 2-3 sezony a kosztują 1/3 czy tam 1/2 ceny nowych. Jeżeli jest to dobra opcja, to dajcie znać gdzie najlepiej kupić takie używane opony (najprawdopodobniej 15stki).
Stąd parę pytań:- Czy jest w ogóle sens kupować takie coś na allegro czy koniecznie trzeba zobaczyć na własne oczy przed zakupem? Czyli pojechać na jakaś giełdę (jestem z warszawy, może macie jakieś miejsce do polecenia u nas lub z okolic)
- Co trzeba sprawdzić, żeby było pewne że nie były oszukane ?
- Ile taniej powinny kosztować te opony w porównaniu do nowych, tak jak pisałem 50-70% taniej, czy to jakiś mit?:)
Dodatkowo mam podobne pytania dotyczące alufelg, bo też nie wiem czy tutaj mogą być używane czy te się kupuje od nowości. Ogólnie to mam tylko zimówki, dlatego chciałbym sobie na lato kupić jakiś fajny zestaw opon na alufelgach 15'.
z góry dzięki za propozycje! <!-- s:) -->
-
jezeli chodzi o seryjny rozmiar to nie sa drogie i warto zainwestowac .. jak kupisz przez allegro mozesz np natrafic na opone naprawiana .. duzo nie zaoszczedzisz a mozesz miec problemy .. ja np kupilem nowe Bridgestony i przejezdzilem na nich ok 30000 ...
-
Znalazłem felgi ATS DTM 17" 5x100 <!-- s:) -->
[img]http://atsmotorsport.de/ats/images/stories/raeder/ats_dtm_competition_fix.jpg[/img]pytanie czy ktoś ma tak duże felgi w fabii?
czekam na informacje od użytkownika jakie ET i otwór centrujący
i tu pytanie do was jakie ET z szerokością 7,5" mieści się w F1?felgi są prawdopodobnie z subaru imprezy wiec otwór centrujący 56,1 (w fabii 57 - trzeba będzie minimalnie przetoczyć felgę).