[F1] Tłumik - temat zbiorczy
-
[quote="x"]Jestem ciekaw po ilu latach konieczna jest wymiana tłumików, u mnie jest delikatna korozja 2 tłumików i rury łączącej.[/quote]
moj tlumik koncowy lezy od wrzesnia w garazu ... a jego miejsce zajal sportowy "m-tech" :hyhy: <!-- s:hyhy: --> ale na pozostalych czesciach nie widac sladow korozji .. fabie mam od lipca 2003
-
U mnie prawie 90 tys, ponad 5 lat, płaty rdzy odchodzą od obydwóch tłumików, ale narazie cisza. Jak się sypną to się wymieni <!-- s:P -->
-
U mnie od 10.2002 , 80 tyś.km, 42tyś na gazie i jeszcze mam tłumniki od nowości. <!-- s:) -->
-
LISTOPAD 2002 na razie póki co cisza
-
dziś doszły do mojego słuchu dziwne odgłosy z rury wydechowej mojej fabiuni.
mam pytanie co ile tysięcy kilometrów trzeba wymienić tłumik w naszych autkach -
Jak przerdzewieje
-
Nie ma reguły mój ma 94 tys. km i 6 lat.
-
jak sie dluzsze trasy robi to duzej wytrzymuje <!-- s;) --> robisz krutkie to niestety woda sie osadza w srodku i rdzewieje przez to
-
2 tygodnie temu wymieniłem końcowy. 95 kkm przebiegu, 4 lata, gaz. W ostatnim roku dużo krótkich przebiegów i wypalił się środek, z zewnątrz wyglądał ok.
-
[quote="micchal"] z zewnątrz wyglądał ok.[/quote]
tak jest najczesciej ze z zew wyglada dobrze ale wystarczy postukac reka w niego i posl;uchac czy jest rozsypany w srodku to juz sa piersze oznaki zuzycia <!-- s;) --> -
Ale za to jaki "rasowy" odgłos miał, zwłaszcza na niskich obrotach. Tylko w trasie to strasznie denerwowało.
-
[quote="micchal"]Ale za to jaki "rasowy" odgłos miał, zwłaszcza na niskich obrotach.[/quote] no wiem mi tez przepuszcza ostatni narazie zostawiam to mi pasuje <!-- s:D -->
-
Mój jest sypnięty z zew i wew. Wygląda tragicznie, ale ciągle go nie słychać <!-- s -->
-
jak seryjny to taki co ma18/24 miesiace gwarancji im wiecej tym lepiej niekiedy epiej dolozyc pare groszy polecam asmeta albo izawit dos dobre tlumiki w rozsadnej cenie a jezeli chcialbys jakis sportowy polecam ultera daje miby basowy pomruk w granicach rozsadku <!-- s;) -->
-
Witajcie.
Odgrzeję trochę temat.
Pada tłumik.. a jak fajnie burczy... Ale ojciec woli, żeby było cicho... W sumie to i gaz mam założony, to i do regulacji lepiej, żeby był cały wydech.
I teraz mam do Was pytanie. Jak trudna jest wymiana? Planuję to zrobić sam. Wielki mechanik samochodowy ze mnie nie jest, ale trochę sprytu mam <!-- s:) --> Co jest potrzebne do wymiany tłumika (chodzi mi o jakieś kleje, uszczelniacze, złączki itp.)?? Mogę liczyć na jakiegoś manuala i ewentualnie fotki?
Pozdrawiam. I z góry dzięki.
-
Musisz poczekac az Mirek sie wypowie. On nie dawno u siebie zmienial, to ci opisze pewnie co i jak <!-- s:) -->
-
No to widzę, że sam sobie raczej nie dam rady. Spawarkę widziałem na oczy, ale za chiny nie umiem się tym posługiwać :rozpacz: <!-- s:rozpacz: --> Da radę bez tej spawarki?
-
[b]Krzychu_W[/b], kup lepiej tlumik i jedz z tym do zakladu gdzie wymienia .. jezeli spawarke widziales tylko przejazdem to daj sobie spokoj lepiej zaplacic i miec dobrze zrobione to nie sa az tak duze koszta(50-80zl) zeby kombinowac samemu jak sie nie wie od ktorej strony podejsc :dobani: <!-- s:dobani: -->
-
Wydech bez problemu zrobisz sam jak masz tylko kanał, boscha i okulary by nie stracić wzroku. Jeśli chodzi o wymianę siatki jak przepalona to też nie problem, odkręcasz 4 śruby od kolektora i odpinasz złącze od sondy lambda masz go po lewej stronie silnika, idzies do pierwszego lepszego blacharza który Ci przespawa siatkę - dasz nu na flaszkę i po sprawie. Natomast co do tłumików to musisz badziewie pociąć bo jest w jednym kawałku i go inaczej nie ściągniesz. Co do cięcia w książce były oznaczone miejsca gdzie należy ciąć, jednak nie wiem gdzie moja jest, więc przymierz nowy i będziesz wiedział gdzie ciąć. Uszczelniaczy żadnych nie potrzeba. Do każdego tłumika przychodzi jedna obejma do skręcenia plus mi doszła siatka i uszczelka pod kolektor, browarek i tyle <!-- s -->. Fotek niestety nie mam.
-
Po 6,5 roku męczenia kończy żywot mój ostatni tłumik.....
Jak sie domyślacie chcę go wymienic na sportowy z jakąś ładną końcówką.
Tylko nie taki żeby ryczał na pół osiedla. Delikatny basowy pomruk.....
I tu pytanie do Was.
Poradźcie co kupić i gdzie szukać?????????
Z góry dziękuje za propozycje i rady.