[F1] Drgania przy ruszaniu i wyłączaniu silnika
-
Mam mały problem z moim 1.4. Podczas ruszania, gdy nie wcisnę za dużo gazu to czuję drganie samochodu, to samo mam przy wyłączaniu silnika, silnik nie zatrzymuje się spokojnie, tylko słychać jakby metaliczny dźwięk.
Czy to może być objaw zużytej dwumasy ?
-
Benzyna/gaz? Kiedy wymieniałeś filtr powietrza?
-
[quote="mari0"]Mam mały problem z moim 1.4. Podczas ruszania, gdy nie wcisnę za dużo gazu to czuję drganie samochodu, to samo mam przy wyłączaniu silnika, silnik nie zatrzymuje się spokojnie, tylko słychać jakby metaliczny dźwięk.
Czy to może być objaw zużytej dwumasy ?[/quote]
masz benzynkę ???
dwumasa występuje tylko dieslach ale nie wszystkich
-
Benzyna, 1.4.
Filtr powietrza nowy.
-
Powtarzam się , ale napisze po raz kolejny.
Te go typu usterki najlepiej diagnozować "we dwóch".
Jeden odpala, gasi, rusza , kręci itp,itd , a drugi słucha : uchem , ręką, okiem.Diagnoza na odległość - zawieszenie silnika
-
jakas poducha trzymajaca silnik jest do wymiany
-
Przy jakich temperaturach to się dzieje? Np. tylko, gdy jest gorąco/słonecznie, czy gdy jest chłodno również?
Podpinałeś VAGa?
-
Od maja mam te objawy.
Jak mocniej przygazuję to nic nie drga.
-
Sprawdź wszystkie poduszki przy silniku i skrzyni biegów, ja właśnie parę dni temu wymieniałem u żony poduszkę tylnią kołyski na której jest wsparty silnik, była do połowy zerwana.
-
[b]MirekS[/b], jaki koszt?
-
W serwisie toyoty coś koło 600 stów, zamienników na rynku brak, tak jest niestety w wielu przypadkach jeśli chodzi o japończyki, natomiast mam namiar na gościa co rozbiera angliki koło kraka i u niego kupiłem za 100-wę używaną, wymiana we własnym zakresie.
-
Odświeżę troszkę temat, drganie czuję najwyraźniej przy powolnym puszczaniu sprzęgła, tak jakby drgały pedały. Na wyższych obrotach i podczas jazdy tego nie czuć, tylko w momencie ruszania, właśnie te drgające pedały. Czy to sprzęgło czy 'tylko' poduszka?