[F1 i F2] VAG - Wszystkie sprawy z nim związane
-
Ja mam ten niby chiński z tego linku <!-- s:) --> identyczny niebieski
Działa z vcds lite 1.2 aż miło. Pełna funkcjonalność jaką można osiągnąć na szynie KKLNapisz na priv to dam Ci linka do ściągnięcia pełnej wersji vcds lite
a przy okazji zajrzyj do mojego tematu i pomóż
http://fcp.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=13431 -
Witam wszystkich forumowiczów.
Piszę do was z zapytaniem odnośnie kabelka vag do diagnostyki auta.
Posiadam Fabie II FL 2011r. 1.2htp benzyna i proszę was powiedzcie mi albo dajcie link na allegro... gdzie mogę kupić dobry kabelek. czy to jest KKL czy K+CAN. czy ktoś może wytłumaczyć jaki mam zastosować. bo mam jeden koloru niebieskiego z napisem vag kkl 409.1 i przy podłączeniu do auta lapek zawiesza sie. a golfie 4 z tym kabelkiem problemu nie ma (lapek sie nie wiesza).
Pomocy.
-
@up
Ja do swojej Fabki 2008 1.4 TDI kupiłem VCDS 15.7.0 na Aliexpress, zapłaciłem niecałe 20$ (70 zł), śmiga aż miło <!-- s;) -->
-
Witam,
Nie mogę nigdzie znaleźć jak się robi nastawy podstawowe klimatyzacji. Czy mogę prosić o pomoc w tej kwestii?
Pozdrawiam
Sławek -
Dzień dobry!
Jestem posiadaczem od kilku dni Fabii II z 2013 roku z silnikiem 1,2TSI 85KM. Posiadam też Passata z 2002 roku, do którego ładnych parę lat temu kupiłem kabel VAG-COM CAN BUS Ver. 704.1 z oprogramowaniem VAG-COM rel. 704.1.
Tutaj pytanie czy ten kabelek i oprogramowanie pozwolą mi na diagnostykę silnika i innych elementów Skody Fabii? Wczoraj próbowałem podpiąć kabelek, ale połączył się tylko z 08-Auto HVAC, natomiast np. z grupą 01-Engine i 09-Centr.Electr. nie udało mi się połączyć.
Proszę o pomoc! -
Obawiam się że ten kabelek jest za stary do fabii .
Do Octavii miałem wersję 12.12, a teraz to chyba 15.x jest na Ali do kupienia. Lub nowszy.tapatalk
-
[quote="kapi"]Obawiam się że ten kabelek jest za stary do fabii .
Do Octavii miałem wersję 12.12, a teraz to chyba 15.x jest na Ali do kupienia. Lub nowszy.tapatalk[/quote]
Dzięki za odpowiedź!Tak zacząłem szukać i widzę, że może być kłopot. Na jednej z aukcji znalazłem wykaz pojazdów z którymi np. najnowsza wersja 17.1 nie działa i znajdują się tam m.in.: SKODA Octavia, SKODA Fabia (5J), SKODA Octavia II 1.2TSI (engine CBZB) 2011, VW Polo 1.2 TSI 2011...
Czy ktoś z Was orientuje się co jest przyczyną, że te pojazdy nie współpracują z VCDS? -
Kompatybilność wstecz jest.
Kablem nowszym obsluzysz starsze auta.
Kablem starszym - nowszych już nie.
W przeciwnym razie elektro-mechanik miał by całą szafę kabli <!-- s:) -->Ew możesz spróbować napisać do kolegi Koleś - on ma nowy kabel i Fabię 1-gen.
tapatalk
-
Jaki kabel obsłuży Fabie 2 TDi, tak bym mógł zmieniać ustawienia w BCM ?
Z góry dziękuje.
-
witam jakim kabelkiem podepne sie pod fabie z 2007r?
http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-vag-409-1-kkl-volkswagen-vw-i5572416331.html<!-- m -->
bo vag kkl z tego co pisza na aukcjach jest do 2004r -
Też bym się chętnie dowiedział, czy ten kabel KKL z podanego linku będzie działać. Jeżeli już wyprubowales to daj proszę znać.
Ja mam Fabie z 2006 r i też jestem ciekawy. -
dziala <!-- s;) -->
-
Do zabaw z autem to najlepiej vcds+kabel Hex-can.
-
witam czy moglby ktos przejzec moje logi i ocenic ogolna kondycje auta (silnik turbo egr wtryski i co tam jeszcze mozna z tego odczytac) bo ja sie kompletnie nie znam na tym jak to odczytywac i nie znam prawidlowych wartosci.
zrobilem logi dynamiczne 003 egr i 011 turbo oraz statyczny 000
Dynamiczny:
Grupa 003: http://vaglogi.pl/log-003_6OqzV5.html<!-- m --> (prosze o ocene egr)
Grupa 011: http://vaglogi.pl/log-011_kndbRt.html (prosze o diagnoze stanu turba)
Grupa 000: http://vaglogi.pl/log-000_B3x8eT.html (prosze o diagnoze ) -
witam
Fabia 2 1.2htp 2008 style
posiadam kabelek z opisem OBD II
kiedyś działał w mojej Fabii 2 ale laptop z programem diabli wzieli
teraz nie pamiętam jaki to program, albo darmowy albo nieoficjalny
coś mi się kojarzy ze to VAG-COM 311.2 PL
czy ten obsłuży fabie 2 po OBD II ? -
Program nie tyle istotny co kabel.
Teoretycznie, może obsłużyć,
Praktycznie - musisz sprawdzić.F2 ma długie kodowania (LongCoding) , nie pamiętam czy 311 to obsługuje.
-
najprawdopodobiej mam taki
Wielofunkcyjny Interfejs Diagnostyczny MULTIFACE -
Cześć.
Pomału myśle na kupieniem własnego interfejsu do mojej fabii. Zastanawiam się nad takim wersjami:
- obd 11
- vcp profik
- vcds.
Macie jakieś doświadczenia z tymi interfejsami?
Cenowo najgorzej wygląda vcds ale za to jest najbardziej popularny.Co polecacie z tych trzech?
Dziękuję za rady, opinie.
-
Miałem kiedyś VCDS z aliexpress i obecnie używam OBD11. Możliwości i funkcjonalności mają bardzo podobne. Zaletą OBD11 vs VCDS jest prosty interfejs, gotowe niektóre kodowania do określonych aut dostępne "jednym kliknięciem" (nie grzebiesz w kodowaniu tylko masz od razu dostępną daną modyfikację), małe rozmiary i możliwość sprawdzenia błędów gdziekolwiek jesteś, bo telefon masz zwykle przy sobie, bieżące aktualizacje oprogramowania i wsparcie kolejno wchodzących nowych modeli i na pewno cena (ori VCDS to koszt chyba ok 1500zł vs ok 300zł OBD11).
Jest też możliwość kupienia chińskiego VCDS za okolice 100zł, tylko trzeba wybrać sprawdzony, żeby sobie niczego nie uwalić w aucie.
-
skodziarz ok . dzięki za opinie.
Vcds profik kosztuje około 3200 a obd11 profik w granicach 650. Róznica jest znaczna.
Ciągle mnie kusi ten vcp profik bo ciekawie wygląda i cenowo jest też ok