Nawigacja

Fabia Club Polska
    • Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy
    1. Strona startowa
    2. skodziarz

skodziarz (@skodziarz)

20
    Reputacja
    97
    Wyświetlenia
    1
    Obserwujący
    0
    Obserwowani
    • Obserwowani
    • Obserwujący
    • Tematy
    • Grupy

Informacje o skodziarz

Dołączono
    Ostatnio online

Najlepsze posty napisane przez skodziarz

• Polecane na trasie - Restauracje, stacje, noclegi, miejsca i atrakcje

Wpadłem na pomysł, żeby zebrać w jednym miejscu właśnie takie informacje. Każdy z nas ma takie sprawdzone miejsca, które albo często odwiedza w trasie, albo głęboko mu zapadły w pamięć. Myślę, że żeby zachować jakąś harmonię wpisów, można przyjąć poniższy schemat:

RESTAURACJA - WOJEWÓDZTWO - informacje, szczegóły, własne uwagi - PINEZKA (np. z google maps)
      STACJA - WOJEWÓDZTWO - informacje, szczegóły, własne uwagi - PINEZKA (np. z google maps)
      MIEJSCE - WOJEWÓDZTWO - informacje, szczegóły, własne uwagi - PINEZKA (np. z google maps)
      ATRAKCJA - WOJEWÓDZTWO - informacje, szczegóły, własne uwagi - PINEZKA (np. z google maps)

Poniżej lista polecanych przez klubowiczów 😎

RESTAURACJA - DOLNOŚLĄSKIE - Jelenia Góra bar gratka kuchnia polska w przystępnych cenach. Niech Was nie zrazi brak menu. Po prostu codziennie mają dwa różne zestawy do wyboru - PINEZKA

RESTAURACJA - DOLNOŚLĄSKIE - i znów Jelenia Góra, ale tym razem pizza. Klasyczna cienka włoska z dobrymi składnikami - PINEZKA

RESTAURACJA - KUJAWSKO-POMORSKIE - Dobra kuchnia azjatycka w sąsiedztwie starszej części Torunia. - PINEZKA

RESTAURACJA - ŁÓDZKIE - Restauracja przy S8 Piotrków Trybunalski - Warszawa. Bardzo duży wybór dań, duże porcje, smaczne jedzenie w dobrych pieniądzach. - PINEZKA

RESTAURACJA - MAŁOPOLSKIE - Gospoda u Harnasia w Rdzawce przy Zakopiance. Wjazd możliwy zarówno jadąc od Zakopanego jak i od Krakowa. Tradycyjna kuchnia z podhalańskim akcentem w przystępnych cenach - PINEZKA

RESTAURACJA - MAŁOPOLSKIE - Karczma Rusnakówka przy DK7 Chyżne - Rabka. Trochę droższa restauracja, ale również z bardzo dobrym jedzeniem. - PINEZKA

RESTAURACJA - MAŁOPOLSKIE - Dla przebywających w Krakowie, chcących zjeść obiad RIS-BAR przy Reymonta. Do każdego zestawu zupa w cenie i dania takiej wielkości, że i bez zupy by się obeszło. Większość zestawów do 20zł. - PINEZKA

RESTAURACJA - MAŁOPOLSKIE - Propozycja również dla przebywających w Krakowie, chcących zjeść dobre burgery. Moa burger Wam to zapewni. Co tydzień jest też specjalny burger tygodnia. W tłusty czwartek potrafią też zrobić burgera w pączku zamiast w bułce. Także dla każdego coś dobrego. Ja polecam CheeseBurgera i firmowego moaburgera z burakiem - PINEZKA

RESTAURACJA - MAŁOPOLSKIE - Kolejna propozycja dla miłośników Burgerów, a także smacznej Pizzy - PINEZKA

RESTAURACJA - MAZOWIECKIE - Kuchnia bałkańska na wylocie z Warszawy w kierunku Krakowa (DK7 msc. Grzędy). Jedzenie REWELACYJNE. Nic dodać nic ująć - PINEZKA

RESTAURACJA - MAZOWIECKIE - Zalesie Dolne Piaseczno przy DW 722. Typowa włoska pizza na cienkim. Polecam Con Carne, Primaverę i Piccantę 😎 - PINEZKA

RESTAURACJA - ŚLĄSKIE - góralsko izba przy 942 wisła - szczyrk. bardzo dobre góralskie jedzenie. Cenowo może drożej ale opłaci się. Parkingu prawie nie ma . Miejsce jest na kilka aut od strony szczyrku.

RESTAURACJA - ŚWIĘTOKRZYSKIE - bar Echa Leśne przy trasie S7 Kraków - Warszawa. Miejsce nie wyglądające zachęcająco z zewnątrz jednak jedzenie mają domowe i bardzo dobre. Szczególnie polecam dania z ich rusztu/pieca opalanego drewnem. - PINEZKA

ATRAKCJA - POMORSKIE - Muzeum Volkswagena w Pępowie, bardzo bogata i co najważniejsze zadbana kolekcja modeli VW od tych z lat 50 przez modele transportowe, Garbusy, Polo, Golfy i wersje specjalne. Właściciel bardzo dba o swoją kolekcję, sam jeździ na różne zloty. - PINEZKA

napisane w Dosłownie wszystko
    • Fabia I FL Kombi Black Magic

Czas trochę odkurzyć temat. Korzystając z chwili posiadania chwili więcej na samochód udało mi się od początku marca zrobić kilka tematów.

Na pierwszy ogień poszedł nowy komplet klocków i tarcz hamulcowych na przednią oś
      IMG_20200401_170222.jpg

Po drugie dołożyłem czujniki parkowania. Jest to zestaw dedykowany do radia zainstalowanego w Fabii. Ostrzeżenie zarówno dźwiękowe jak wizualne na panelu radia i telefonie.
      IMG_20200327_131031.jpg

IMG_20200401_174207.jpg

Dodatkowo udało się zrobić kilka miłych dla oka zmian we wnętrzu. Zmieniłem chińską plastikową gałkę na nową skórzaną z Superba III. Do tego okleiłem (tak to są ciągle resztki folii z oklejania grilla 😉 ) ramkę wokół lewarka zmiany biegów, plastiki wokół radia (teraz wygląda trochę mniej jak dołożone) i krawędzie wokół klamek wewnętrznych.

IMG_20200422_123022.jpg

IMG_20200424_132659.jpg

IMG_20200424_131219.jpg

IMG_20200320_163126.jpg

A no i jeszcze zostało zaliczone mycie i woskowanie na lato. Tym razem postawiłem na Carchem Carnauba Paste Wax.

IMG_20200409_150551.jpg

napisane w Fabia I
    • Skoda Fabia III FL 1.0 TSI Style Color by teopol

Pierwsze modyfikacje na duży + 🙂 . Polecam wrzucić sobie jeszcze dobre LEDy w światła wsteczne. Niebo a ziemia w porównaniu ze zwykłą i bezpiecznie można manewrować w nocy 😉

napisane w Fabia III
    • Volvo C30 D2, czyli "Łoś w kurniku"

Więc tak jak sid stwierdził, że ptaki ćwierkały coś na temat zmiany samochodu, więc jest. Miało być mało spotykane i mieć ciekawy wygląd. Sami oceńcie, czy się udało znaleźć odpowiednią sztukę 🙂 .

Imię/Nick: Skodziarz
      Miasto: Tarczyn/Kraków
      E-mail: ---
      GG/Tlen: ---

Dane dotyczące auta:

Marka: Volvo
      Model: C30
      Wersja wyposażenia: Business Edition Pro
      Rok produkcji: 2012 (MY2013)
      Kolor: Szary metalik
      Pojemność silnika: 1.6 D2
      Moc: 115KM (póki co 🙄 )

Wprowadzone modyfikacje:

Silnik: Seria
      Zawieszenie: Seria
      Układ wydechowy: Seria
      Wygląd zewnętrzny: Seria
      Wnętrze: Seria
      Audio: Seria (High Performance Sound)
      Felgi i opony: Zima: Ori 16" + Bridgestone Blizzak LM005

Inne (dodatki):

Reflektory biksenonowe skrętne
      Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa
      Podgrzewane fotele
      Zestaw BT
      Czujnik zmierzchu/deszczu
      Tempomat
      Fotochromatyczne lusterko wsteczne
      Wielofunkcyjna skórzana kierownica

Małe kalendarium:

23.10.2021 - Zakup samochodu (przebieg: 228388km)
      25.10.2021 - Rejestracja samochodu
      2.11.2021 - Zakup i wymiana opon zimowych Bridgestone Blizzak LM005
      6.11.2021 - Wymiana oleju, wszystkich filtrów, wycieraczek przód i dołożenie gaśnicy 😄 (przebieg: 229620km)
      19.11.2021 - Wymiana kompletu rozrządu. uszczelniacza na wale i wałku rozrządu, wymiana paska wielorowkowego, wymiana manszety przegubu prawy przód (przebieg: 230879km)
      20.11.2021 - Wymiana cieknącego spryskiwacza reflektora lewy przód

Zdjęcia:

Pierwsze tankowanie po zakupie 🙂

Zakup.jpg

I aktualne:

1.jpg

2.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

I prosto z "kurnika"

Fabia i Volvo.jpg

napisane w Moje inne 4 kółka

W zeszłym tygodniu był mały jubileusz 😎

IMG_20200630_065911.jpg

I przy okazji powrotu z Krakowa Fabia zaliczyła kolejne zdjęcie z cyklu "z zamkiem w tle"

IMG_20200630_184218.jpg

napisane w Fabia I
    • [F1 i F2] VAG - Wszystkie sprawy z nim związane

TOMUŚ
      Z OBD11 jest już też spora społeczność i jest dostępna spora baza wiedzy i kodowań.

https://www.facebook.com/groups/157125521681207

https://obdeleven.pl/content/youtube

Jeśli potrzebujesz takiego sprzętu jedynie do amatorskiego użytku, to OBD11 powinien być wystarczający.

Jeśli chcesz robić jakieś grubsze tematy, to VAS ODIS, ale w sumie nie wiem, których popularnych opcji nie można byłoby zrobić przez OBD11.

napisane w Diagnostyka - oprogramowanie

TOMUŚ W Fabii bisoczewki z ledami, a w Volvo biksenon skrętny 🙂

W sumie od zakupu zrobiłem prawie 5000km. Z trasy złapałem moje ulubione ujęcie z polany Głodówka.

Głodówka.jpg

Dzisiaj wpadły też klubowe ramki, więc łoś będzie bardziej rozpoznawalny 😄

Ramki.jpg

Czas trochę uaktualnić wątek mojej Fabii 😎

W ostatnim czasie zaszła mała zmiana wizualna. Zniknęło zadrapanie na zderzaku, a w zamian pojawił się zderzak od RS'a. Chwilę trwało znalezienie dobrego zderzaka, ale nadarzyła się okazja kupienia nowego zderzaka do lakierowania na śląsku. Więc przy okazji jednego z wyjazdów do Krakowa wybrałem się na wycieczkę 🙂

Poniżej kilka zdjęć z całej operacji:

Pierwsze przymiarki i pasowanie. Śmiesznie wygląda taka Fabia RS w wersji Basic z matowym zderzakiem 😄
      IMG_20200829_143327.jpg

Tuż po odbiorze od lakiernika. Aż żal wyciągać z bagażnika
      IMG_20200907_170501.jpg

Szybka podmianka...
      IMG_20200908_170458.jpg

... i finał 🙂
      IMG_20200908_181433.jpg

W przeciągu wakacji uczestniczyłem w paru fajnych wydarzeniach m. in. spotach grupy mazowieckiej FCP i Skodomanii. Super atmosfera i zabawa. Wszystkich zachęcam do brania czynnego udziału w życiu forum jak i pozostałych wydarzeniach związanych ze Skodą 😉

Tutaj Fabia przyłapana w lipcu...

FB_IMG_1595959596371.jpg

... sierpniu ...
      FB_IMG_1598809216961.jpg

... i wrześniu w doborowym towarzystwie 😎

IMG_20200920_163222.jpg

Pamiątkowe zdjęcie wszystkich Fabii biorących udział w zlocie Skodomania

IMG_20200905_181919.jpg

I wyjazd na rajd turystyczny uchwycony przez jedną z uczestniczek 🙂

_DSC4378(1).JPG

napisane w Fabia I
    • [F1] Regulacja podświetlenia deski rozdzielczej

Kilka dni temu udało mi się zrobić prostą i przydatną modyfikacje w Fabii 1 FL. W moim egzemplarzu przy włączniku była jedynie opcja regulacji wysokości świecenia reflektorów.
      Dlaczego warto wykonać taką modyfikację? Bazowo auto nie posiadające regulacji podświetlenia deski rozdzielczej, ma ustawioną na stałe maksymalną jasność świecenia. Osoby jeżdżące często po zmroku wiedzą, że to może być męczące dla oczu i mogą docenić taką modyfikację 🙂

IMG_20200712_200953.jpg

A więc, do dzieła (Pamiętaj, że każdą modyfikację wykonujesz na własną odpowiedzialność)

1. Zakupy

• Włącznik świateł posiadający regulację podświetlenia deski rozdzielczej nr kat. 6Y1941531DJDY

I teraz są dwie drogi:

1. Jeśli masz identyczną kostkę w swoim aucie do tej przy regulacji podświetlenia i wysokości świecenia reflektorów, to jesteś w domu i na tym etapie kończą się zakupy.

2. Taka jak w moim przypadku, czyli są różne kostki.

wtyczki.png

Dodatkowo więc musisz jeszcze nabyć:

• Wtyczka 1J0972723
      • 5 konektorów 2,8

2. Narzędzia

• Śrubokręt płaski np elektryczny, do ściągnięcia wtyczki
      • Klucze do pinów lub bardziej drastycznie - obcęgi/nożyk techniczny
      • Zaciskarkę do pinów/obcęgi do zarobienia nowych pinów

3. Montaż

1. Wypięcie przełącznika świateł. Należy wcisnąć pokrętło i przekręcić delikatnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Następnie wyciągnąć do siebie, wypiąć kostki.

2. Wypięcie pinów ze starej kostki, odcięcie ich z przewodów. Usunięcie części izolaci i zarobienie nowych konektorów 2,8.

IMG_20200711_120043.jpg

IMG_20200711_120109.jpg

IMG_20200711_123347.jpg

1. Wpięcie pinów w nową kostkę 1J0972723 w następującej kolejności
      • 58 Szary
      • 58d Szaro-niebieski
      • 56b Żółto-szary
      • 31 Brązowy
      • 6d Czerwono-niebieski

IMG_20200711_124356.jpg

IMG_20200711_124404.jpg

1. Wpięcie z powrotem nowego włącznika w deskę rozdzielczą.

IMG_20200711_124717.jpg

napisane w Zrób to sam
    • OBDeleven - kodowanie

Fabia I
      Zmiana języka komputera pokładowego FIS

17 - Zestaw wskaźników
      Adaptacja
      Kanał 4
      1 - Niemiecki
      2 - Angielski
      3 - Francuski
      4 - Włoski
      5 - Nie jestem w stanie stwierdzić 😄 (portugalski?)
      6 - Hiszpański
      7 - Ponowie angielski
      8 - Czeski

napisane w Diagnostyka - oprogramowanie

Najnowszy post utworzony przez skodziarz

TOMUŚ W Fabii bisoczewki z ledami, a w Volvo biksenon skrętny 🙂

W sumie od zakupu zrobiłem prawie 5000km. Z trasy złapałem moje ulubione ujęcie z polany Głodówka.

Głodówka.jpg

Dzisiaj wpadły też klubowe ramki, więc łoś będzie bardziej rozpoznawalny 😄

Ramki.jpg

Więc tak jak sid stwierdził, że ptaki ćwierkały coś na temat zmiany samochodu, więc jest. Miało być mało spotykane i mieć ciekawy wygląd. Sami oceńcie, czy się udało znaleźć odpowiednią sztukę 🙂 .

Imię/Nick: Skodziarz
      Miasto: Tarczyn/Kraków
      E-mail: ---
      GG/Tlen: ---

Dane dotyczące auta:

Marka: Volvo
      Model: C30
      Wersja wyposażenia: Business Edition Pro
      Rok produkcji: 2012 (MY2013)
      Kolor: Szary metalik
      Pojemność silnika: 1.6 D2
      Moc: 115KM (póki co 🙄 )

Wprowadzone modyfikacje:

Silnik: Seria
      Zawieszenie: Seria
      Układ wydechowy: Seria
      Wygląd zewnętrzny: Seria
      Wnętrze: Seria
      Audio: Seria (High Performance Sound)
      Felgi i opony: Zima: Ori 16" + Bridgestone Blizzak LM005

Inne (dodatki):

Reflektory biksenonowe skrętne
      Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa
      Podgrzewane fotele
      Zestaw BT
      Czujnik zmierzchu/deszczu
      Tempomat
      Fotochromatyczne lusterko wsteczne
      Wielofunkcyjna skórzana kierownica

Małe kalendarium:

23.10.2021 - Zakup samochodu (przebieg: 228388km)
      25.10.2021 - Rejestracja samochodu
      2.11.2021 - Zakup i wymiana opon zimowych Bridgestone Blizzak LM005
      6.11.2021 - Wymiana oleju, wszystkich filtrów, wycieraczek przód i dołożenie gaśnicy 😄 (przebieg: 229620km)
      19.11.2021 - Wymiana kompletu rozrządu. uszczelniacza na wale i wałku rozrządu, wymiana paska wielorowkowego, wymiana manszety przegubu prawy przód (przebieg: 230879km)
      20.11.2021 - Wymiana cieknącego spryskiwacza reflektora lewy przód

Zdjęcia:

Pierwsze tankowanie po zakupie 🙂

Zakup.jpg

I aktualne:

1.jpg

2.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

I prosto z "kurnika"

Fabia i Volvo.jpg

sid Nawet już nie ćwierkają. Fabia ma nowego kompana w garażu, a sama jest wystawiona na sprzedaż. Może akurat znajdzie zainteresowanie wśród klubowiczów 🙂

https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-fabia-skoda-fabia-i-1-9-tdi-axr-ID6EcONQ.html?isPreview=1

A co do nowego "zwierzaka" to zaraz powstanie oddzielny wątek 😊

napisane w Fabia I

W czwartek przy przebiegu 277240km wypadł kolejny przegląd z wymianą oleju, filtra oleju i powietrza. Do tego w następnym tygodniu przyjdzie czas na ozonowanie wnętrza i klimatyzacji + wymiana filtra kabinowego oraz w niedługim czasie czeka mnie wymiana tulei wahaczy = wymiana wahaczy, bo są chyba od nowości 😄 . A tak poza tym Fabia spisuje się rewelacyjnie i śmigamy dalej 🙂

1633160739933.jpg

napisane w Fabia I

Dawno nie uzupełniałem wątku, więc chyba przyszedł najwyższy moment. Aktualnie na liczniku jest już lekko ponad 276000km. W ostatnim czasie (przełom czerwca lipca) zaliczyłem wymianę osłony termicznej tłumika końcowego oraz mechanizmu podnoszenia szyby w drzwiach pasażera. Poza tym nic negatywnego się nie pojawiło i Fabia jeździła ile sił miała w kołach 😀 .

Poniżej kilka pamiątkowych zdjęć z wakacyjnych wypadów

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

text alternatywny

napisane w Fabia I

Przy przebiegu 267079km Fabia przeszła w sobotę pozytywnie badanie techniczne. Co prawda nie w pierwszej stacji, którą Pan zamykał akurat jak podjechałem, ale w drugiej otwartej 20km ode mnie 😄 . Polisa również wykupiona na kolejny rok i w ten sposób można jeździć dalej.

W tym tygodniu na liczniku już 268000km i przy okazji Fabia załapała się na jedno zdjęcie z trasy 🙂

DSC_4312_male.jpg

napisane w Fabia I

W zeszły wtorek przyszedł czas na wymianę rozrządu. Przy okazji udało się zlikwidować delikatne popukiwanie przy skręcaniu w lewo z okolic prawego koła. Jak miałem wcześniej auto na podnośniku wyczuwalny był luz promieniowy na prawej półosi. Wymieniony został przegub zewnętrzny i zniknął problem z pukaniem. Dodatkowo do wymiany poszedł pasek osprzętu wraz z napinaczem, który zaczął nacinać stary pasek.
      Aktualnie na liczniku 267000km i ciągle rośnie 🙂

napisane w Fabia I
    • Polecane na trasie - Restauracje, stacje, noclegi, miejsca i atrakcje

To ja zrobię drugą turę, bo oczywiście w pierwszej o czymś musiałem zapomnieć 😄

RESTAURACJA - DOLNOŚLĄSKIE - Jelenia Góra bar gratka kuchnia polska w przystępnych cenach. Niech Was nie zrazi brak menu. Po prostu codziennie mają dwa różne zestawy do wyboru - PINEZKA

RESTAURACJA - DOLNOŚLĄSKIE - i znów Jelenia Góra, ale tym razem pizza. Klasyczna cienka włoska z dobrymi składnikami - PINEZKA

RESTAURACJA - MAZOWIECKIE - Kuchnia bałkańska na wylocie z Warszawy w kierunku Krakowa (DK7 msc. Grzędy). Jedzenie REWELACYJNE. Nic dodać nic ująć - [PINEZKA] (https://www.google.pl/maps/place/Karczma+Guča/@52.0089363,20.841243,15.46z/data=!4m5!3m4!1s0x47193a4f78c8582f:0xd45d969c81c46a85!8m2!3d52.0122601!4d20.8487704)

RESTAURACJA - MAZOWIECKIE - Zalesie Dolne Piaseczno przy DW 722. Typowa włoska pizza na cienkim. Polecam Con Carne, Primaverę i Piccantę 😎 - [PINEZKA] (https://www.google.pl/maps/place/Mariano+Italiano/@52.0429625,20.9761401,12.96z/data=!4m5!3m4!1s0x47192fca88062f15:0x97bf5d5955d6de10!8m2!3d52.0575373!4d21.0093355)

Wszystkie pozycje dopisane również w 1 poście

napisane w Dosłownie wszystko

Mały świąteczny update. W zeszły weekend zameldowało się w Fabii lato oraz przyszedł czas na przegląd z wymianą oleju i wszystkich filtrów. Licznik bije nieubłaganie i już jest lekko ponad 265000km 🙄

20210327_104451_1.jpg

1616874732068.jpg

napisane w Fabia I
    • [F1] 𝓼𝓽𝓻𝓲𝓫𝓻𝓷𝔂 𝓴𝓻𝓽𝓮𝓴 Fabia RS by Weronika

marcin_wawa85 A to ciekawe, aż będę musiał w swojej sprawdzić.
      stribrny_krtek Ja bym zostawił ori srebrną ramkę. Będzie się lepiej komponowała z całym autkiem 😉

napisane w Fabia I