Archiwum
-
[quote="swenson"]Witam
Przymierzam się do zakupu samochodu dla mojej ładniejszej połowy. Po dość krótkim zastanowieniu wybrałem skodę fabie. I tu pytanie na co zwrócić uwagę podczas oglądania (używany), jaki wybrać silnik dodam, że samochodem tym będzie jeździła moja żona, która postawiła trzy warunki- Ładny kolor (ehh)
- Z klimatyzacją
- Kombi (tylko dla tego że mamy dwa wózki dziecięce do wożenia więc żadnych ciężarów nie będzie nim wozić)
Poza tym samochód będzie pokonywał jakieś 10 - 15 kkm w ciągu roku z czego 99% po mieście (Wrocław).
Z góry dziękuję Wam, drodzy użytkownicy tych sympatycznych autek, za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Swenson[/quote]
Fabia Combi 1,9 SDI lub 1,4 16[color=red]V[/color] w wersji Mint. Taką wersje ma znajoma (benzyniaka) i jest bardzo zadowolona. Jest wszystko co potrzebujesz...a kolor...dla Fabii I tylko i wyłącznie srebrny zaś II to Cayenne.
-
zawsze musisz wystudzic turbine ... jak odrazu wylaczysz turbina sie dalej kreci ale bez smarowania i sie przez to psuje czy w benzynie czy w dieslu
-
Dzięki koledzy za podpowiedzi. :padam: <!-- s:padam: -->
Chyba zdecyduję się na 1,4 16V mamy już jednego turboD więc z doświadczenia wiem, że jak nie ma nic do przewożenia to na zakorkowane miasto to tak sobie zdaje to egzamin.
Pozdrawiam
Swensonp.s. jak by co to podpowiadajcie dalej
-
Wybieramy się w tym roku do Jastrzębiej Góry na urlop. Planuję pokonać dystans z Jeleniej Góry przez Legnicę, Poznań, Bydgoszcz, Grudziądz, Władysławowo - Jastrzębia Góra i mam dylemat czy pchać się płatnymi drogami czy lepiej spokojnie przejechać bokiem. Jeśli jechałbym zjeżdżając przed Grudziądzem na A1 to czy omijam płatne odcinki dróg?
Jeśli macie na ten temat wiedzę to bardzo byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź, szczególnie od miejscowych lub częstych bywalców tych okolic :niepewny: :help: <!-- s:help: -->
-
za przeproszeniem Ile tam jest tej płatnej drogi? Ja raz w roku jadę z Wałbrzycha w okolice Gdańska... Nie jeżdżę płatnymi. A1 chyba dopiero niedawno otworzyli. Ja wiem czy się opłaca...
Jeśli zastanawiasz się jak ominąć A1 Najlepiej wesprzyj się mapą <!-- s:) -->
-
Ja miałem ten sam problem nic nie zrobisz, trzeba wrócić do sklepu gdzie kupiłeś i po kolei przymierzać inne aż trafisz na taki co Ci spasuje.
-
[quote="gory"]Jeśli zastanawiasz się jak ominąć A1 Najlepiej wesprzyj się mapą[/quote]
Niby tak, ale patrząc na mapę (elektroniczną i papierową) musiałbym nieźle pokrążyć i narzucić dodatkowo przynajmniej 100 km.
Ponadto zastanawia mnie jeden fakt znaleziony przed chwilą na stronie GDDKiA:
Do uiszczenia opłaty za przejazd pojazdu samochodowego po drogach krajowych obowiązane są podmioty wykonujące na terenie Rzeczpospolitej Polskiej przewóz drogowy z wyłączeniem:
• przedsiębiorców wykonujących transport drogowy taksówką,
• pojazdów transportu kombinowanego,
• pojazdów realizujących komunikację miejską,
• zakładów pracy chronionej lub zakładów aktywności zawodowej, w przypadku wykonywania przewozów na potrzeby własne,
• pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej poniżej 12 ton.Czyli pojazdy osobowe (te poniżej 12 ton) nie są zobowiązane do uiszczania opłat?
Idzie zwariować od tych informacji. <!-- s:| -->
-
Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi: autostrady wg GDDKiA autostrady są płatne. Tylko czy na A1 jest kilka odcinków i za każdym razem trza płacić?
-
A1 jest płatna :zly: <!-- s:zly: -->
17,50 niedawno była podwyżka :zalamany:ominąć ją można nie wjeżdżając na autostradę w miejscowości Nowe Marzy.
Kierując się na Tczew.
Droga jest ok.
Zajmuję trochę więcej czasu.Przykład odcinek Gdynia Bydgoszcz - 200 km jadąc autostradą 1h 45 min
ten sam odcinek jadać starą trasą - 3 h 15 min (jadąc zgodnie z przepisami)Za Tczewem mijamy kilka miejscowości, dojeżdżamy do ronda w Rusocinie (zaraz za Łęgowe) i tam kierujemy się na trójmiejską obwodnicę (bezpłatna)
-
[quote="Moher"]Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi: autostrady wg GDDKiA autostrady są płatne. Tylko czy na A1 jest kilka odcinków i za każdym razem trza płacić?[/quote]
Płaci się tylko przy zjeździe z autostrady;
Wjeżdżając bierzesz bilecik i zjeżdżając oddajesz razem z pieniążkami :zalamany: <!-- s:zalamany: -->
po drodze nie ma żadnych bramek można cisnąć ile fabryka dała i tylko uważać we wstecznym lusterku na Passaty i Octawie :kwasny:
-
Witam
Rozwiązałem problem z trzeszczącym fotelem (bez regulacji). Winowajcą okazał się uchwyt od zapięcia pasów bezpieczeństwa. Poluzował się i ocierał o sąsiadującą śrubę.Sławek
PS. No i chciałem zamieścić zdjęcie, ale niestety przekroczony został limit załączników
-
[b]slawek123[/b], to wystaw na strone http://imageshack.us/<!-- m --> i wklej link
-
[quote="szubi81"]Wjeżdżając bierzesz bilecik i zjeżdżając oddajesz razem z pieniążkami :zalamany: <!-- s:zalamany: -->[/quote]
a to nie można gdzieś przed końcowymi bramkami zjechać z a1 na starą drogę i nie płacić
-
Zygus to nie A4 gdzie da się takie wałki kręcić <!-- s:D -->
-
Oto link do zdjęcia z zaznaczonym miejscem "piszczenia" fotela.
http://img142.imageshack.us/i/dsc000031.jpg/<!-- m -->Sławek
-
no ale jakieś zjazdy muszą być chyba wcześniej <!-- s:P -->
-
Zjazdy są , za nimi są bramki na których płacisz za przejechany dystans , maksimum 17,50 zł za 94 km.
-
[quote]Zjazdy są , za nimi są bramki na których płacisz za przejechany dystans , maksimum 17,50 zł za 94 km[/quote]
dokładnie tak jak piszesz [b]zbysobo44[/b], nie da rady bez płacenia zjechać chyba że przez płot <!-- s:) -->
-
to niecodzienny "wypadek" miał miejsce w 2004 roku a nie kilka miesięcy temu biorąca nawet pod uwagę że artykuł jest ze stycznia to i tak parę latek różnicy