[F1 i F2] Jaki olej? - temat zbiorczy
-
Witam!
Ja jak kupiłem swoją to po tygodniu wymieniłem olej, filtry, rozrząd itp. te rzeczy co się powinno zrobić. Wolałem nie zwlekać, teraz przynajmniej mam pewność czym jeżdżę.Pozdrawiam, Dejwid.
-
dokładnie jak pisał [b]Dejwid46[/b], wymień teraz i bedziesz miał spokój...
przy tym przebiegu co podajesz to kolejna wymiana rozrządu się szykuje.
pozdrawiam. -
troche szarpnie mnie za kieszeń a płyn do chłodnicy jaki wlać oprócz G12
-
WITAM WSZYSTKICH.
Mam małe pytanie dotyczące oleju w fabi 1.9TDI 2000r.
Przejechane mam 218tyś. i mam teraz wymiane oleju jaki olej wlać
jeżeli stary olej to Mobil pełny syntetyk i po 15tyś wzioł jakieś około 2-3mm webług bagnetu
czyli nic ???
Proszę o pomoc. -
[quote="blazio24"]a płyn do chłodnicy jaki wlać oprócz G12[/quote]
Jak auto pracowało tyle czasu na tym to nie zmieniaj. Jak byś wymieniał to proporcje masz 3 litry wody destylowanej i 3 G12. Powinno Ci zostać 1 litr.
[quote="siwy2209"]
Mam małe pytanie dotyczące oleju w fabi 1.9TDI 2000r.
Przejechane mam 218tyś. i mam teraz wymiane oleju jaki olej wlać
jeżeli stary olej to Mobil pełny syntetyk i po 15tyś wzioł jakieś około 2-3mm webług bagnetu
czyli nic ???
Proszę o pomoc.[/quote]Lej to co do tej pory.
-
Witam:) Koledzy powiedzcie mi jaki olej do diesla? Nie dawno sprowazdiłem drugie autko do domu (ford fiesta 2005 1.6 TDCI) i nie wiem jaki wlać olej... :zawstydzony: <!-- s:zawstydzony: --> zawsze miałem benzyne i wlewam lotos syntetik .... ale co z dieslem przyznam się ze nie wiem...
ps. jezeli ktos z forumkowiczów ma taka fiestę i moze cos o niej powiedzieć...(jestem przed wymiana filtrów itp itd.) to by nie zasmiecać forum prosze o info na <a href="mailto:a-blasz@o2.pl">a-blasz@o2.pl</a>)
pozdrowinka :piwo: -
A na przykład taki: Shell Helix Diesel Ultra 5W40
-
te oleje shella strasznie drogie coś są...
ja ostatnio zalałem Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40, - - i olej dobry i cena dobra, polecam
-
dzieki za podpowiedź:) poszperałem troszke w necie i dotarłem do polskiej książki obsługi fiesty :hyhy: <!-- s:hyhy: --> Kierując się zawartymi w niej wskazówkami wybrałem 2 typy olei...:
- [b]lotos traffic 5W/40 turbodiesel[/b],
lub - [b]lotos economic 5W/30[/b]
Do tego silnika zalecane sa oleje o powyższej specyfikacji
- [b]lotos traffic 5W/40 turbodiesel[/b],
-
a jaki olej zalać do fabki 1.9 sdi z przebiegiem ok 100kkm? lac syntetyka czy pół syntetyk?
-
[quote="Adamus"]a jaki olej zalać do fabki 1.9 sdi z przebiegiem ok 100kkm? lac syntetyka czy pół syntetyk?[/quote]
syntetyka, chyba że bierze dużo oleju to wtedy półsyntetyka -
Panowie i Panie bez dyskryminacji.
Jak w temacie kiedy zmienic olej z 5w40 na 10w40 mam przejechane 96 tys,myslicie że to pora(brak wycieków). -
Ja mam przejechane 116 tys. na 0W-40 i nie zamierzam zmieniać więc dlaczego myślisz o zmianie ??
Jeśli brak wycieków to ja bym nie zmieniał. -
nie ma czegoś takiego jak przechodzenie z oleju syntetycznego na półsyntetyk (czyli z lepszego na gorszy) z powodu jakiegoś tam przebiegu, to jest ściema i tyle...
-
Syntetyk - półsyntetyk - mineralny.
Zmianę robisz wtedy gdy silnik zaczyna brać dużo oleju. -
145 tyś. cały czas syntetyk, castrol edge,
autko nic nie bierze oleju, dolewek nie robie, tylko wymiana co 15 tyś.
mój mechanik powiedział że póki nic nie cieknie to nie ma sensu zmieniać oleju -
Ok dzięki Panowie za podpowiedzi <!-- s:) -->
-
Slyszalem o przypadkach odwrotnych na forum citroena - zmiana oleju o wiekszej gestosci na syntetyk powodowala w kilku opisanych przypadkach "rozszczelnianie" ukladu smarowania i autka ktore przedtem nie braly oleju - zaczynaly polykac...
-
[quote="medyk72"]Slyszalem o przypadkach odwrotnych na forum citroena - zmiana oleju o wiekszej gestosci na syntetyk powodowala w kilku opisanych przypadkach "rozszczelnianie" ukladu smarowania i autka ktore przedtem nie braly oleju - zaczynaly polykac...[/quote]
Syntetyk wymywa wszystkie syfy z silnika co niestety powoduje jego nagłe rozszczelnienie jeżeli silnik całe życie jeździł na "selektol-u"
-
[quote="medyk72"]Slyszalem o przypadkach odwrotnych na forum citroena - zmiana oleju o wiekszej gestosci na syntetyk powodowala w kilku opisanych przypadkach "rozszczelnianie" ukladu smarowania i autka ktore przedtem nie braly oleju - zaczynaly polykac...[/quote]
jakich odwrotnych ? przeciez to normalne ze zmiana polsyntetyka na full moze rozszczelnic silnik.
a wymiana 5W-40 na 10W-40 to wymiana full na pol wiec ja nie widze przeciwskazan, tylko czy jest taka potrzeba ?