[F1 i F2] Ogrzewanie - temat zbiorczy
-
a czy leci wtedy zimne powietrze, czy zupelnie nic?
-
niestety po chwili zaczyna wiać zimą w środku samochodu a klimatyzacja jest nie włączona
-
A czy silnik ma osiągniętą temp pracy i trzyma ją stabilnie :?: <!-- s:?: -->
-
Silnik jest cieplutki 90*C i ani nie drgnie
A jeśli chodzi o stabilność obrotów silnika to nie ma problemów :mur: <!-- s:mur: --> -
masz sterowanie temperatura recznie czy komputer sam steruje klapka cieplo zimno
-
w samochodzie jest klima pół automat chyba Na pokrętle jest tylko ustawianie temperatury więc myślę że komputer steruje tym wszystkim
-
Podłączę się pod temat choć z trochę innym problemem. Jak włączam wsteczny bieg to słychać że wentylator szybciej zaczyna pracować :szok: <!-- s:szok: -->
-
no faktycznie troszkę nie na temat
-
witam
w zwiazku z tym ze jestem zmarzluchem a juz sa chlody chcialbym aby w kabinie szybciej robilo sie cieplej
pomyslalem ze zaslonie wlot powietrza czyms takim - link
[color=#00008B][b][url=http://allegro.pl/oslona-wlotu-heko-zimowa-skoda-fabia-ii-gorna-i1217757859.html]Oslona wlotu gorna[/url] [/b][/color]
zastanawiam sie czy gorna czy dolna, a moze to lipa
za opinie i inne pomysly z gory dzieki -
to jest dobre, ale tylko do SDI i to wersji bez dodatkowego ogrzewania elektrycznego
masz silnik benzynowy i co, są jakieś problemy z szybkim jego nagrzewaniem sie? nie sądzę... benzyniaki szybko łapią temperaturę i szybko leci ciepło z nawiewów do kabiny, więc nie wiem czy te osłonki mają jakiś sens, szczególnie teraz kiedy do mrozu jeszcze daleko...
-
ja od zawsze stosuje plastikowa przyslone (reszta plastikowej szyby ktore sie stosuje w drzwiach domowych wew) .. wkladam w mocowanie chldonicy z przodu i tym samym przyslaniem 2/3 jej powierzchni, niestety po zamontowaniu klimy w tym roku musze wymyslec inny patent <!-- s:/ -->
-
[quote="Ciacho"]to jest dobre, ale tylko do SDI i to wersji bez dodatkowego ogrzewania elektrycznego
masz silnik benzynowy i co, są jakieś problemy z szybkim jego nagrzewaniem sie? nie sądzę... benzyniaki szybko łapią temperaturę i szybko leci ciepło z nawiewów do kabiny, więc nie wiem czy te osłonki mają jakiś sens, szczególnie teraz kiedy do mrozu jeszcze daleko...[/quote]
w sumiewolalbym szybciej, do pracy mam 10km i dopiero po ok 3-4km czuje jakies tam cieplo, a ze te 4 km tio raczej ciagla jazda 30-40km/h wiec za szybko sie nie nagrzewa, chcialbym szybciej :super: <!-- s:super: --> -
na początek proponuje zasłonić chłodnice byle czym żeby sprawdzić czy to coś da przy tak małych prędkościach i krótkim dystansie.
-
ale zaslonic gorny grill czy dolny
przy ktorym beda lepsze efekty ?? -
wsadź kawałek tektury przed chłodnice żeby nie dostawała powietrza. Czy u góry czy na dole to żadna różnica. Liczy się jaką powierzchnie przykryjesz.
-
sprubuje z tym kartonem, tylko musze zobaczyc jak tam z miejscem. pod maske zagladam tylko jak dolewam plyn do spryskiwaczy :fu2: <!-- s:fu2: -->
-
Używam takiej jak poniżej F1 i wydaje mi się że daje to jakieś efekty, więc polecam
[url=http://allegro.pl/oslona-zimowa-chlodnicy-skoda-fabia-04-700679-i1198720581.html]link[/url]
-
[quote="dr O."]wsadź kawałek tektury przed chłodnice żeby nie dostawała powietrza. Czy u góry czy na dole to żadna różnica. Liczy się jaką powierzchnie przykryjesz.[/quote]
przeslonilem 2/3 chlodnicy kartonem i jest znacznie lepiej. pytanie tylko czy w korkach nie zagotuje silnika. moze za duzo przeslonilem ??
pytanie:
czy ogrzewanie kabiny podlaczone jest pod maly obieg silnika, czy pod obieg za termostatem ?? -
Ogrzewanie jest tak zrobione że nie ważne czy jest mały obieg czy duży ono grzeje.
Uważajcie z przesłonami chłodnicy bo można sobie silnik przegrzać. Lepiej czasem się mocniej ubrać niż potem kołować nowy silnik. Generalnie osłony zdają egzamin tak od jakich kolwiek mrozów do +2,3 stopnie. A powyżej +2,3 to nie trzeba zakladać tej zabawki.
Warto sprawdzić termostat czy jest sprawny. Jeżeli termo jest zepsuty czyli jest on ciągle z pozycji otwartej nie ważne jaką mamy temperaturę silnika to nawet warto szybciej założyć tą osłonę . Natomiast jeżeli termo jest sprawny to nie ma potrzeby zakładania osłonki.
Ja na zimę mam taki patent że zapalam auto włączam ogrzewanie na całe czerwone i wentylator na 1, po czym idę skrobać / odśnieżać auto / zbierać wodę z szyb i jak skończę to w aucie mam ciepło znaczy się przyjemnie i szyby się nie parują.
-
W ubiegłym tygodniu kupiłem taką matę na fotel: http://allegro.pl/mata-grzewcza-na-siedzenie-siedzenia-podgrzewana-i1263957779.html<!-- m -->
Chociaż byłem sceptycznie nastawiony (bałem się, że będzie niewygodnie siedzieć ale żona chciała, więc kupiłem ), to okazuje się, że nie jest to takie złe rozwiązanie. Mata rozgrzewa się właściwie natychmiast - ciepło czuć po około pół minuty, natomiast po około 5 minutach, po prostu ją wyłączam, bo działa już ogrzewanie - mowa oczywiście o temperaturach w okolicach zera stopni, bo takie były w ubiegłą sobotę i niedzielę wieczorem, może w mrozy będzie trzeba trzymać włączoną trochę dłużej. Siedzi się również zupełnie nieźle - przejechałem z Gdyni do Warszawy i mata nie przeszkadzała mi. Trzeba będzie jednak kupić jakiś rozgałęziacz do gniazdka zapalniczki (np. http://allegro.pl/rozgaleznik-zapalniczki-na-dwa-2-gniazdka-i1241838321.html), żeby móc podłączać jednocześnie nawigację, drugą matę, albo ładowarkę do telefonu. Patrzyłem też na wskazane chwilowego zużycia paliwa na postoju - bez włączonej maty 0,4 l/godz., z włączoną 0,5 l/godz., więc różnica znikoma, a i tak mata działa tylko kilka minut.M