[F1] Klakson
-
moze jakis styki co łacza sie od kierownicy do tego klaksoniku
-
[quote="Wujek_ed"]A gdzie w fabi znajduje się klakson[/quote]
za lewą kratką w zderzaku, obok halogenu -
[quote="Wujek_ed"]czy zwykły użytkownik da radę go sam wyminić ?? [/quote]
Bez problemu.
-
podepnę się pod temat. Klakson mi nawalił. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok ale jak naciskam klakson to słychać pstrykanie pod deską. Który bezpiecznik odpowiada za klakson to bym go podmienił...
-
Witam. Bezpiecznik od klaksonu jest osadzony pod numerem 40. Jest to duży bezpiecznik o wartości 20 Amper koloru żółtego. To co tyka pod deską to przekaźnik w jednostce centralnej tzw.BSI którego praca (Tykanie) świadczy o poprawnym działaniu przycisku na kierownicy. Stawiał bym na bezpiecznik lub uszkodzony klakson który pracuje w tak nie korzystnych warunkach. Pozdrawiam.
-
Podpinam się pod temacik, też mam problem z klaksonem, również tyka jak nacisnę na klakson, ale moje pytanie jest dość :wstyd: jestem laikiem w tej kwestii dlatego jak spr czy bezpiecznik jest sprawny, prócz jego wymiany na nowy <!-- s:) -->
-
mi na vagu poakzuje blad na 1 trabce .. nie dziala mi 1 klakson <!-- s:/ -->
-
bezpiecznik mam ok biorę się za klakson...
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 12-04-2011, 11:14[/i] ][/size]
i wszystko działa. Wtyczka była cała zaśniedziała -
mam takie pytanko , jak wspomniał kolega wyżej jeżeli słychać przekaźnik znaczy że poprawnie działa przycisk na kierownicy, bezpiecznik mam w porządku a sam klakson też odpiąłem i sprawdziłem na akumulatorze i działa więc co jeszcze mogę sprawdzić aby zadziałał ?
-
Sprawdz polączenia na podstawce w kierownicy. Miałem taką sytuacje kilkukrotnie że w chwili wciśnięcia klakson nie działał a włączała się kontrolka od poduchy. okazało sie że kable w podstawce w kierownicy się luzowaly co i rusz. Panowie coś tam zakombinowali i do tej pory działa wszystko bez problemów.
-
[b]ushu[/b], Do pinów we wtyczce klaksonu przyłóż miernik. Naciśnij klakson i sprawdź czy jest napięcie 12V. Jeśli nie (a raczej na pewno nie bo klason sprawdzałeś) to trzeba ustalić czego brakuje. Masy czy plusa.
Przyjedź do mnie to podmienimy taśmę kierownicy (to o czym pisze [b]krzykii3[/b]) bo to też może być dobry trop. Mój numer 510 150 407 -
[b]koleś[/b] dziekuję za oferowaną pomoc klakson już działa jak się okazało po rozebraniu kolumny kierownicy kable były tak pokombinowane że się nie dziwie czemu to nie działało znajomy elektryk doprowadził mi to do porządku :hurra: <!-- s:hurra: -->
-
Proszę o zamieszczenie zdjęcia z zaznaczeniem gdzie dokładnie jest klakson:) Zapuszczałem żurawia dziś pod maskę, ale moje nieuzbrojone ( w wiedzę oczywiście;p ) oko niee dostrzegło klasonu.
-
[b]logarytm[/b], zobacz wcześniejszy post kolegi [b]koleś[/b] , niekoniecznie klakson bedzie uszkodzony....