[F1] Sygnalizacja nie wyłączonych świateł
-
naklejke znalazlem ale tam nie pisze jaka wersja a obok kiernku nie mam zadnego napisu:| pewnie biedna ta wersja moja <!-- s:( -->
-
[quote="stasiek17_87"]naklejke znalazlem ale tam nie pisze jaka wersja a obok kiernku nie mam zadnego napisu:| pewnie biedna ta wersja moja <!-- s:( -->[/quote]
to ja może ułatwię dociekanie wersji: jeśli masz koła stalowe w rozmiarze 13 cali, zderzaki nie są w kolorze nadwozia, nie masz zamykanego schowka w desce rozdzielczej przed pasażerem, nie masz wspomagania kierownicy i masz koło kierownicy od Octavii to posiadasz wersje najuboższa jaka była czyli Basic.jeśli natomiast auto masz na kołach 14 calowych, masz wspomaganie kierownicy wraz z "fabiową" kierownicą, zderzaki w kolorze nadwozia, zamykany schowek przed pasażerem itp to będzie to wersja classic lub wyższa jeśli jest jeszcze coś więcej, np. elektryka...
to w wielkim uproszczeniu ale powinno Cie naprowadzić na to jaką wersje posiadasz
i teraz jeśli masz classica to na 100% brzęczyk o który sie rozchodzi powinien być i działać
a co do basica to nie mam pojęcia jak było...
-
Po wielkim sprawdzaniu dsoszłem do wnioskuz e to jednak ta krańcówka. czyli lampa sie nie zapaliła a brzęczyk przy zaciągniętym ręcznym slychac ) wiec moje pytanie teraz brzmi da sie to jakos samemu naprawic ?:) dodam ze ojciec nie takie zeczy robil wiec najprawdopodobniej zrobi tylko pytam czy mozna naprawic ta krancowke czy moze trzeba kupic całą nową i gdzie <!-- s:) -->?
-
[url=http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=5041]Taki mikrowyłącznik musisz kupić[/url]
a żeby go wymienić to :- zdjąć tapicerke drzwi,
- odkręcić blache osłonową ( przykręcona lub przynitowana)
- odkręcić zamek w drzwiach
- zwolnić zaczep szyby - nie trzeba jej wyciągać.
- zdjąć blache z mechanizmem podnoszenia szyby i zamkiem.
- rozebrać zamek i wymienić mikrostyk.
- poskładać wszystko do kupy spowrotem i cieszyć się dobrze wykonaną pracą. <!-- s:) -->
Jeśli będziesz chciał zakładać oryginalny mikrowyłącznik to zwróć uwagę że występują jako prawe i lewe !!
proponuje zaopatrzyć się w klucze torx 6-kątne oraz 12-kątne ( nie wiem jak się fachowo nazywają) -> [url=http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/download.php?id=1626]>>> K L I K <<<[/url]
mi całość zajęła ok. 4 godz. ale nie spieszyłem sie,
poszukaj informacji nt. naprawy zamka - mikrowyłącznika / krańcówki / mikrostyku - to wszystko prowadzi do tej samej roboty jaką należy wykonać
pozdrawiam.[url=http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?t=5322]a tu uzupełnienie tematu [/url]
-
Wielkie dzieki za porade i plan działania przyda sie <!-- s:) -->) juz kupiłem tzn zamowilem ten [url=http://www.allegro.pl/item696765409_mikrostyk_mikrowlacznik_ip67_vw_seat_audi_skoda.html]>>Klik<<[/url]
dobry czy nie? nie zauwazylem zeby tam pisalo lewy prawy
aha a nie wiesz jakie te lucze tzn rozmiary ? bo mam klucze ale nie ma w nich bardzo malych. tzn jak rozbierałem tapicerke od bagaznika to tam byla sruba T3 do odkrecenia ale śrubo i jazda ) -
Ten co zakupiłeś ma otworki - przygotuj sie na kombinowanie aby go zamocować <!-- s:) --> proponuje małe srubki M2-M3 i po kłopocie.
lecz uwazam ze taki z blaszką byłby lepszy. - większa powierzchnia działania.jeszcze te "kopytko" co naciska wyłącznik - ja wyczyściłem je ze "zbędnego, poszarpanego" plastiku
Prawy czy lewy - ważne jest przy oryginalnych mikrowyłącznikach - np. ze zdemontowanych zamków. one mają bolce wchodzące w otwory i wtedy sam "guzik" mikrowyłącznika jest po złej stronie. - jak rozbierzesz to bedziesz wiedział o co mi chodzi.
torxy - to chyba T10, T15 i T20 ... a te "gwiazdki" - chyba M8 ... M10 ( takie mają oznaczenia)
pozdrawiam. -
no to dzieki ci wielkie za pomoc ) przyjade z urlopu i zaraz zabieram sie za to ) dla ciebie :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
[quote="Ciacho"][quote="stasiek17_87"]Witam w mojej fabce nie ma takiego brzeczyka jak to mozna zamontowac? zna ktos jakis sposób duzo roboty ?[/quote]
jak nie ma? w każdej był taki brzęczyk,
oznacza to pewnie awarie czujnika w drzwiach, jeśli oprócz brzęczyka nie działa oświetlenie wnętrza, znaczy się - lampka sufitowa nie świeci się po otwarciu drzwi to można być już pewnym awarii czujnika, który to znajduje się zamku drzwi i odpowiada właśnie za brzęczyk od świateł i lampkę...[/quote]u mnie jest taka sytuacja, a jak sie ten czujnik wymienia, ile to moze kosztaować, bo ja jestem laikiem w sprawach elektryki i nie wiem czy warto sie za to zabierac, mozna gdzies znlaezc jakis opis krok po kroku...
-
to jest mikrostyk na allegro np mozesz znalesc. opis poszukaj na forum wpisz w szukajce wymiana krańcówki Zresztą kolego [b]Kapi [/b]napisał wszystko na ten temat, chyba 2 posty wyzej przeczytaj a sie wszsytkiego dowiesz <!-- s:) -->
-
dzikei zamówiełem na allegro, zabiore sie w weekend, jak wpier pozbede sie smrodu kocuch siusków, jade na czyszczenie ozonem, ale to inny temat
-
[b]stasiek 17_87[/b] co do wersji w bagażniku na podłodze masz naklejkę na której masz wszystkie dane.
-
co do roboty potrzebne są rozmaite narzędzia... np. klucze SPLINE, torx, nasadowe lub/i płaskie 10mm itp. ....
-
Podpinam się pod temat krańcówek.
Moja była padnięta, ale została wymieniona na nówkę sztukę, już tydzień czasu działa, ale nie mam sygnalizacji niewyłączonych świateł. Ktoś wie, dlaczego? Po zaciągnięciu ręcznego brzęczyk działa... :kwasny: <!-- s:kwasny: -->
-
[b]MatCar17[/b], skad miales krancowke :?: ja nie moge nigdzie znalezc w gumowej izolacji <!-- s:/ -->
-
Kupiłem w sklepie z artykułami elektronicznymi. Koszt: 1,50 zł. Bardzo podobna do tej, która jest w temacie. Niestety, nie podchodził mi montaż, dlatego trzeba było odtłuścić, wziąć kawałek dętki, uciąć i zrobić na kropelkę. Na razie się trzyma.
Co z moim brzęczykiem, Panowie? :hyhy: <!-- s:hyhy: -->
-
wymieniłem krańcówkę ale coś ciężko z jej działaniem... raz działa a raz nie... mimo że była dopasowana... ;/ stara w sumie była dobra ale nie była dociskana... i dlatego nie reagowała.