[F1 i F2] Wycieraczki przednie/tylna
-
[quote="Ciacho"]czytałem Twój temat o wycieraczce i tam pisałeś że Ci stawała w różnych miejscach na szybie..[/quote]
Zgadza się stanąć też mi parę razy stanęła nim się zatarła. <!-- s:( --> .
-
[quote="Ciacho"]Dziś zauważyłem że tylna wycieraczka nie zawsze sie włącza, czasem zadziała dopiero za 4 razem, a czasem od razu, czym to może być spowodowane? jeśli już zadziała to wykonuje pełnowartościowy swój ruch <!-- s;) --> dodam że miałem jakiś czas temu problem ze spryskiwaczem i płyn sie lał tam na silniczek i wiązkę kabli od wycieraczki i już wtedy dziwiłem sie że to jeszcze działa, ale działało to nie ruszałem, a zresztą nie miałem pomysłu jak to ugryźć, tzn jakim sposobem wyczyścić styki w kostkach...
czyli pewnie muszę tam zajrzeć i wyczyścić styki?
czy wobec tego mogę wykluczyć awarie włącznika przy kierownicy?[/quote]
Moze być silniczek, może być przetarta wiązka w klapie. Pozdrawiam
-
Witam,
Na wstępie chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum <!-- s:) -->Moje pytanie jest następujące, czy w skodzie Fabii Kombi da radę podmienić ramię wycieraczki tylnej na takie od VW golfa, passata czy innego? Chciałbym zamontować na tył inne pióro niż fabryczne a niestety skoda ma na tyle wymyślne mocowanie dla pióra. Stąd mój pomysł o wymianie całego ramienia na standardowym mocowaniu dla pióra.
Czy taka operacja uda się bez przeróbek?Czy do tylnego ramienia również trzeba użyć ściągacza aby je zdjąć czy bez problemu zejdzie?
Pozdrawiam i proszę o rady.
Damian
-
Ja sobie poradziłem z wymianą pióra bez zmiany całego ramienia.
-
[quote="gory"]Ja sobie poradziłem z wymianą pióra bez zmiany całego ramienia.[/quote]
A dawałeś inne mocowanie pióra niż oryginalne?
Bo mi właśnie chodzi o to aby zmienić rodzaj pióra, ze względu na niską jakość oryginalnych piór.Damian
-
ja kupiłem w sklepie z częściami do Skody cały komplet piór. Zmieniłem przednie i tylnie... nie zmieniałem żadnego mocowania. Z tych piór jestem zadowolony bo to nie pióra z marketu jakieś które szorują piszczą i nie ścierają... tylko dobra pióra.
-
Mi oryginalne pióro na tył wystarcza na jakieś 4 miesiące a na dodatek kosztuje 30zł <!-- s:/ -->
Wolał bym montować zwykłe pióra co wiąże się z wymianą ramienia. -
Witajcie <!-- s:) -->
To może sobie kup metalowe ramię i zamontuj wycieraczki michelin. Jedna wycieraczka michelin to około 40.50 zł ale cena jest uzależniona od rozmiaru. Ja mam te wycieraczki i są bardziej trwałe od tych "marketówek". Polecam te micheliny tylko są drogie.
Pozdrawiam -
ja miałem jedne 4 lata... teraz mam drugie już około pół roku. Ani one z marketu ani michelin <!-- s;) -->
-
Witam serdecznie,
od czerwca jestem właścicielem Fabii, zakupiłem wycieraczki MotGum i ma pewien problem.
Jaki adaptor jest właściwy do Fabii.Wycieraczki zakupiłem tutaj:
http://www.allegro.pl/item772095649_piorko_wycieraczki_szyby_53_cm_ze_spoilerem.html<!-- m -->Na dole jest zdjęcie gdzie widoczne sa 4 adaptory - ja mam niestety tylko te 2 dolne i oba niestety nie pasują.
Te górne podobno są do wycieraczek płaskich ...
Pierwszy raz mam taki problem z wycieraczkami, do tej pory gdy kupowałem to wkładałem i wszystko grało
-
Ja tak jak [b]szubi81[/b], jeżdżę na wycieraczkach z makro ale ja zapłaciłem niecałe 17zł (bo były w promocji <!-- s:D --> )
jeżdzę na nich ok 7 m-c i jestem zadowolony -
od jakiegoś czasu mam problem z wycieraczką od strony kierowcy.ramie uderza w krawędź maski i odłupuje lakier.co może być przyczyną?
-
zle ustawione ramie, chyba logiczne <!-- s:P -->
-
pozostała jeszcze jedna kwestia która nie zostala poruszona w tym temacie czyli długość ramienia. Orginał ma dopasowaną dlugość że nie obija sie o słupek czy klapę. Natomiast zamienniki (ramiona) mają różne długości sam to przerabiałem jeszcze na maluchu <!-- s;) --> i potem miałem tak jak jest w temacie napisane, że się obija, że pióra są nie takie jak trzeba i tak dalej.
-
tak jest, więc idąc tym tropem wycieraczka po stronie kierowcy powinna mieć długość 530mm, a po stronie pasażera 480mm
-
wybrałem temat 'WYCIERACZKA UDERZA W SŁUPEK" ,zeby nie tworzyć nowych tematów i zaśmiecać.u mnie same pióro wychyla się ok tzn.nie uderza w słupek.natomiast ta część ramienia która jest osadzona na wieloklinie uderza delikatnie w krawędź maski powodując obijanie lakieru.wcześniej było dobrze,a ramię wycieraczki nigdy nie było ściągane.
-
Założyłem już 3 komplet wycieraczek w ciągu półrocza i każde zostawiają mi niestartą wodę deszczową na wysokości oczu kierowcy. Jak może być tego przyczyna? Felerne komplety trafiłem czy może szyba jest nierówna? Może coś takiego być?
-
z mojego doświadczenia wynika,że nadają się tylko oryginalne produkowane przez valeo.kupowałem różne nawet boscha piszczały albo zgrzypiały okropnie.
-
tak sie dokładnie przyjrzałem to jest to chyba wina maski.tak jakby sie cofnęla od strony kierowcy.czy wie ktoś jak można wyregulować maskę?tam są 2 śruby ale czy one się przesuwają?
-
Witam
Proszę polećcie mia jakieś sprawdzone pióra wycieraczek do fabii 1. Kupiłem w sklepie wycieraczki valeo za 45zł i masakra. Dziś wracałem wieczorem do domu i przy padającym deszczu nie da się jechać.
Dzięki