[F1 i F2] Akumulator
-
45Ah wydaje mi się słaby, klima ma duży pobór prądu Jeśli się zmieści większy warto wsadzić.
-
[quote="anubis"]
[quote="comfort"]mogę dokupić dowolny akumulator o pojemności do 70A i nie będzie problemu z jego ładowaniem, tak?[/quote] - w przypadku FI Benzyna tak, co do pojemności akumulatora ograniczy cię jedynie jego wymiar, który dyktuje plastikowa obudowa aku pod maską[/quote]nie jestem do końca przekonany, że to takie oczywiste. IMO Jeśli aku bedzie zbyt duży...a 70A to bardzo duży...to altek bedzie go ładował non-stop i sie spali układ prostowinczy lub regulator....200-300zł w plecy.....
Ja mam 60A w Zafirze 1.9cdti
-
to właśnie miałem na myśli wyżej <!-- s;) -->
-
wiecznie niedoładowany akumulator to kiepski pomysł i negatywnie wpływa na jego żywotność.
-
więc po problemie zakładamy taki jak fabryka kazała i po problemie <!-- s:) -->
-
anubis- sorry ale trochę przesadzasz z 40 A ! prostownik musiałby mieć moc
ok.560 W !!!( P=U x J) Proszę poczytaj tu :http://www.akumulatory.auto.pl/porady
1/10 pojemności, to prawie świętość jeśli Ci zależy na akumulatorze . Po II- gie jak piszesz "[b]w fabii 1,4 mpi montowany jest altek 70A, więc aku 70Ah spokojnie obsłuży[/b]" może ale na postoju bez świateł, zapłonu itd.
omron -
proponuję przeczytać temat od 1-szej strony .... już tam pojawiaja się wartości Ah dla silnika beznzynowego :...: <!-- s:...: -->
-
kapi - tylko pytanie było jaki fabryka oryginalne montuje, a na to nie padła odpowiedź w tym wątku <!-- s;) -->
Tak jak mówiłeś przepuściłem kody przez dekoder. I oto wynik:
[b]Na pierwszy montaż do F1 1.4 75KM idzie akumulator 44Ah 220A (kod J1P).
Auto mam w wersji Fresh z dodaną klimatyzacją, według kodu 8GD mój alternator daje prąd aż 90A [/b] -
[quote="comfort"]Tak jak mówiłeś przepuściłem kody przez dekoder. I oto wynik: [/quote]
i od tego trzeba było zacząć .... :zdrowko: <!-- s:zdrowko: --> -
Czytałem swego czasu na sieci, że wszystkie fabki z klimą miały montowany alternator 90A.
[b]comfort[/b] ja na [b]Twym[/b] miejscu włożyłbym 50 - 55 Ah ze względu na klimę. -
Też chyba tak zrobię. Zresztą w auto-wandzie mają Futury 47Ah i 53Ah w tej samej cenie 219zł
więc nawet się nie będę zastanawiać <!-- s:) --> -
Witam
Mam do wyboru 2 akumulatory :
CENTRA CC4400 - 44Ah, 320A
BOSCH S3 - 45Ah, 400AMoje autko to :
FABIA 1,4 MPI, 60KM, silnik AZE, rok 2001, wersja podstawowa.
Który polecilibyście ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
ja bym brał centre
-
Ja też polecam Centre. Osobiście posiadam Centre Future 55Ah. W zależności jaki model chcesz, ale Standart i Centra Plus mają 2 lata gwaracji, Futura 3 lata gwarancji i Centra Assistance <!-- s:) -->
-
Bosch ma większy prąd rozruchowy więc przychyliłbym się do niego.
-
Ja bym wybrał tańszy aku, futura najlepsza ale i pewnie drozsza, biorac po uwage ze aku srednio wytrzymuje 3-4 lata min. Wiec każdy aku ci będzie dobrze słuzył. Wiec moim zdaniem tak jak pisałem bym kupił tańszy.
-
Witam,
Mam fabie 1.2htp z LPG(montowana w ASO).
Czy ktos wie jak zdemontowac z akumulatora ten caly plastikz gory?
Jest chyba wpiety z przodu i z tylu na zatrzaski, a do niego z boku mam przykrecona kolejna ramke z srebrna puszka (taka jak sterownik silnika).Chcialbym go podladowac w weekend a boje sie ze cos polamie jak bede sie bral za to na sile <!-- s:( -->
-
pociągnij nie jest przykręcana.
-
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy więc z góry przepraszam za być może głupie pytanie ale moja Fabia to również pierwsze spotkanie z tą marką więc jestem laikiem. Pytanie dotyczy akumulatora. Fabia II 1.4 TDI 70KM potrzebuję wiedzieć jakie jest oznaczenie akumulatora stosowanego fabrycznie przez Skodę? Będę bardzo wdzięczny za informację. Pozdrawiam i raz jeszcze witam wszystkich forumowiczów.
-
[quote="boberek7"]potrzebuję wiedzieć jakie jest oznaczenie akumulatora stosowanego fabrycznie przez Skodę?[/quote]
na wlepce w bagażniku i książce serwisowej masz kody,
[url=http://rtnet.pl/vagdecoder/]wklej je tutaj ....[/url]
i bedziesz wiedział jaki aku producent przewidział do Twojego samochodu.