[F1 i F2] Akumulator
-
bosch gigwat lub silver
-
witam, mój do tej pory nie miał problemów z odpaleniem (mam to auto od 2 miesięcy) a dziś nawet jednego 'brum' z siebie nie wydał <!-- s:( -->
jaki akumulator kupić do benzyniaka 1.4, 44kW, bez klimy? -
u mnie 5 rok w marcu minie i chyba też będzie zmiana 5 zimy nie wytrzyma :rozpacz: <!-- s:rozpacz: -->
-
proszę, powiedzcie mi
-
Mam swoją fabkę od 2 miesięcy. Do tej pory nie było ani razu problemu z odpalaniem. Zawsze za pierwszym razem się udawało. A dzisiaj rano nawet jednego 'brum' z siebie nie wydała. Przez weekend nie uruchamiałam silnika, ale czy możliwe żeby do tej pory zero problemu z odpaleniem a tu nagle tak na amen akumulator padł?? Nie wiem w jakim jest wieku ten akumulator no i w związku z tym nie wiem czy kupować nowy czy może kupić prostownik i próbować reanimacji. Co byście poradzili?
-
Witaj,
Ja bym spróbował reanimacji. Kupiłbym prostownik , który i tak się przyda obojętnie coby nie było i ładowałbym ten aku. <!-- s:) -->
Jeżeli po odłączeniu aku od prostownika ; nie zapaliłby to wtedy poszedł bym do sklepu po nowy.
Pozdrawiam.
P.S. naładowanie zwykle pomaga -
a jaki ten prostownik? bo jak patrze po necie to od groma różnych jest, a ceny od 70zł do ponad 200zł
-
Jeżeli masz aku do 50ah to polecam prostownik o prądzie maksymalnym 4A. Jeżeli większy aku (powyżej 50ah) to 6A.
Polecam poradnik (zadbaj o swój pojazd czy coś w tym stylu) tam zawarłem myśl odnośnie ładowania <!-- s:) --> -
widziałam ten wątek o poradniku ale tam jest tylko zdjęcie 1ej strony...chyba że przeoczyłam jakiś link
a skąd mam wiedzieć ile Ah ma mój akumulator?
-
Pisze na mim np. 44ah/12V
-
ja dziś poszłam z latarką sprawdzić, ale na pokrywie nic nie było napisane, to pewnie trzeba ją zdjąć żeby się do tych informacji dostać...
-
Pisze to na samym akumulatorze.
Myślę że tam masz 44ah <!-- s:) --> -
dzięki za odpowiedzi <!-- s:) -->
-
nie ma za co <!-- s:) -->
-
[b]zielona[/b], miałem podobny problem, autko ma 3 lata i 3 m-c i także po dwóch akumulator się rozładował, pomogło odpalenie na kablach i od tej pory jest ok, pod warunkiem że jest codziennie odpalany
-
Ja kupiłem akumulator Centra 45ah 12V 560A, zaraz po kupnie autka i jestem bardzo zadowolony, jak na razie najniższa temp przy jakiej wystartował to -25 (stoi na dworze) nawet jak jest nie ruszany 2 dni co się rzadko zdarza ale czasem się zdarza <!-- s:P -->
pali zawsze za 1razem.
także polecam Centrowskie aku :] jakby ktoś kupował, -
dołączę do dyskusji,
mam teraz akumulator oryginalny od 4lat i 170.000km, firmy akuma 44Ah, 220A (DIN)
nie wiem co mam na wlepce bo nie sprawdzałem ale z dekodera VIN w ETKA 7.0 wychodzi że mam alternator VALEO 90A.
Chce kupić akumulator CENTRA FUTURA- 47Ah (450A EN/~260A DIN)
- 53Ah (540A EN/335A DIN)
- a może mocniejszy 64Ah (nie wiem czy wymiary podpasują)
pytanie, który lepszy.
Jeżdżę praważnie po mieście rano 12km (20 min) i wieczorem (30-40min) czasem do sklepu czy gdzieś nie daleko, trasy po autostradzie rzadko prawie wacel czasmi wypad weekendowy za miasto.
Wyposażenie elektryczne:
-radio + 4 głośniki - dmuchawa z ogrzewaniem,
- ogrzewanie tylniej szyby,
- światła drogowe,
- czasem wycieraczki jak pada,
- klima głównie w lecie kilka razy, raczej sporadycznie
Poleccie coś żeby aleternator dał radę.
W tej chwili na luzie i rozgraznym silniku ładowanie na akumulatorze to 14,2V przy włączonych światłach,
jak włącze wszystko j.w. + długie i halogeny na luzie to 13,6V. -
[quote="krasus"]
- 47Ah (450A EN/~260A DIN)
- 53Ah (540A EN/335A DIN)
[/quote]
Nie kupuj mocniejszego niż 50Ah bo będzie ciągle nie doładowany (szkodliwe szczególnie zimą - większe ryzyko zasiarczenia), przy benzynowym silniku to, aż nadto.
-
dzięki za odpowiedź, w takim razie pozostanę przy 47Ah centry <!-- s:D -->
-
Pytanie jak w temacie. Największy problem mam z plastikową obudową na której są bezpieczniki. Czy mógłby ktoś opisać co i jak po kolei "odpinać" żeby dobrać się do akumulatora ?
Z góry dziękuję.