[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
<!-- s -->
-
BATMOBIL ? :evil: - masz piękne auto - proszę przemyśl ten pomysł z lotką takich rozmiarów :piwo: <!-- s:piwo: -->
-
[b]Adaś[/b], moje zdanie znasz na temat tego parapetu ... nie popsuj auta :kijemgo: <!-- s:kijemgo: -->
-
a ci co maja 16 i 17 nie macie problemu z krzywieniem felg ?? ja dzisiaj bylem wymieniac opony usiebie to niestety felgi troszke sie skrzywily nie mam pojecia od czego staram sie omijac wszelkie "niespodzianki" na drogach na krawezniki tez raczej nie wiezdzam.... no ale oponki nowe zalozone felgi wywazone i nic naszczescie nie bije <!-- s:) -->
-
[b]Adaś[/b] strasznie wielkie to skrzydło...
-
z takim skrzydlem to chyba problem z miejsca ruszyc <!-- s;) -->
jest extra :zdrowko: -
hmmm, te "skrzydełko" to sprawa gustu, a o gustach się nie dyskutuje.
Tylko jak to wpływa na siłowniki tylnej klapy ?? -
[quote="Adaś"]
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Skoda/Fabia/11138<!-- m -->[/quote][b]Adaś[/b] bardzo fajna stronka i Twoja fabka prezentuje się na niej
-
Skrzydlo wyglada ok, pasuje to calego groznego stylu. Mi sie jednak nie podoba malowanie, nie widac na niektorych fotkach ze sa dwa kolory, troche za ciemne.
-
Napewno nie sa one jedyne, chyba ze w Fabii. Bo ja juz widzialem dwa auta z takimi samymi lub bardzo podobnymi, jedne chrom, a drugie normalne
-
Ja mam takie pytanie - czy to normalne, ze wewnetrzna czesc opony (czyli od strony blotnika) zabkuje sie? Mam bieznik podzielony na cztery czesci i pierwsza czesc opony od strony bieznika jest wyzabkowana tzn. przejadac dlonia pod wlos czuc ze palce hacza o kazdy nastepny klocek bieznika.
Zadaje wiec pytanie - czy u Was wystepuje rowniez taki efekt?
Opony mam nowe - przejechaly ok 5 tys km. U mojego ojca, ktory rowniez ma nowe opony innej firmy jest taki sam efekt.
Czy to normalne w takim razie ?? -
A jakie masz opony?, jakie masz ciśnienie w oponach?. Ząbkowanie występuje z kilku powodów:Zbyt wysokiego ciśnienia w oponach, złej geometrii zawieszenia, zużycia amortyzatorów, wady opon.
-
hmm.. No tak, cisnienie w oponach trzeba bedzie sprawdzic.. <!-- s -->
-
Jak są amory wysypane to opona jest wyząbkowana na całej szerokości, trochę to dziwne, jutro sprawdzę u siebie, a hałasuje Ci opona i masz uczucie drżenia całego auta :?: <!-- s:?: -->
-
[quote="wolfmk"]Ja mam takie pytanie - czy to normalne, ze wewnetrzna czesc opony (czyli od strony blotnika) zabkuje sie? Mam bieznik podzielony na cztery czesci i pierwsza czesc opony od strony bieznika jest wyzabkowana tzn. przejadac dlonia pod wlos czuc ze palce hacza o kazdy nastepny klocek bieznika.
Zadaje wiec pytanie - czy u Was wystepuje rowniez taki efekt?
Opony mam nowe - przejechaly ok 5 tys km. U mojego ojca, ktory rowniez ma nowe opony innej firmy jest taki sam efekt.
Czy to normalne w takim razie ??[/quote]Ja sądzę, że to nie jest normalne - ja mam opony od nowości samochodu i jak do tej pory nic takiego mi się nie pojawiło. Posprawdzaj ciśnienie w oponach, amortyzatory i przede wszystkim geometrię zawieszenia.
-
Nie mam podstaw (w teorii), aby sprawdzac geometrie. Ta jest zalecana w autach po jakichs przejsciach, a ja jestem pierwszym wlascicielem (co oczywiscie o niczym nie swiadczy :dobani: <!-- s:dobani: --> ).
A czy amory moga byc padniete przy 80 tys.?
Ogolnie opony nie wyrozniaja sie wiekszym poziomem glosnosci. Jedynie przy ok 50 km/h powstaje dziwny rezonans i sa wtedy najglosniejsze, ale to naprawde trzeba chceic uslyszec specyficzne buczenie opon (w Matadorach to dopiero buczalo ). A jesli chodzi o drzenie auta to nic takiego nie wystepuje. Przy skrecaniu natomiast w dowolna strone nastepuje wyrazne zwiekszenie poziomu glosnosci (bez drgan).
Dodam, ze OBIE opony sa wyzabkowane jednakowo, a nie jedna.
-
Przypuszczam, ze problem rozwiazany.
Sprawdzilem cisnienie w oponach i wszystkie trzy mialy prawidlowe procz jednej - tyl po stronie pasazera. Nie pytajcie ile tam bylo bo az wstyd. :mur: <!-- s:mur: -->
I jednak sie mylilem - obie nie sa jednakowo wyzabkowane. Lewa jest bardziej wyzabkowana (od strony kierowcy).
Nauczony poprzez swoj blad i przekonany, ze czasem cisnienie w opon moze sie zmniejszyc (co nigdy wczesniej nie zdarzylo mi sie ani raz) zalecam:[b]SPRAWDZAJCIE CISNIENIE W KOLACH PRZYNAJMNIEJ RAZ W MIESIACU![/b]
Dzieki za pomoc... :hurra:
-
[quote="wolfmk"]A czy amory moga byc padniete przy 80 tys.?
[/quote]Wszystko zależy od ilości dziur które pokonujesz, ja mam niecałe 102 tys km i trzy amorki są powyżej 70% i jeden nieco poniżej.
Po to jesteśmy by sobie pomagać <!-- s:) -->
-
U mnie przy 85 tyś amorki miały 50% tłumienia-więc poszły do wymiany. Jazda głównie szybka po wiejski niekoniecznie dziurawych drogach.
-
Zabkowanie jednej opony poze byc spowodowane mala iloscia powietrza