[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
5x100 <!-- s:) --> 5x112 ma Octavia
-
Dzięki a pozostałe parametry takie jak Et i cała reszta też mógłbyś mi podać? Bo jestem dość nieufny po tej informacji od mojego sprzedawcy?
Ktoś wie czy alu od Scorpio podejdą do Fabi? -
ET cos widzialem w przedziale 32-40 to akurat jest glebokosc Felgi wiec az tak wazne nie jest <!-- s:) --> ryzyko tylko ze beda za karoserie wystawac i nasza "wladza" dowod rejestracyjny zabierze^^
Najwazniejsze to rozstaw srob, jak ten sie zgadza to felga bedzie pasowac i sie trzymac
-
A różnic w otworze centrującym nie ma?
-
a widzisz^^ o tym nie pomyslalem nie wiem dokladnie jaki jest w Fabii ten otwor i nie wiem gdzie to sprawdzic w sumie... ale czytalem ze jak sie kupi felgi z za duzym otworem to mozna kupic tak zwane pierscienie centrujace i wypelnic ten otwor <!-- s:) --> za duzy otwor moze sie rownac z "trzepaniem" kierwonicy
-
Ale grupa VW chyba powinna mieć taki sam? Pytam bo sie zastanawiam z czego wynika różnica 120 zł za felge stalową do Golfa V, a do F2 199 zł
-
nie mam zielonego pojecia czy ma taki sam, choc jak mowisz powinna a roznica wynika z tego ze to tylko Golf a F2 to jednak juz cos <!-- s:D -->
-
równie dobrze moze tkwic tylko w ET i w wieku konstrukcji
-
[b]1)standard u mnie to 195/55 15
roznica wysokosci to 595 do 607 czyli 12mm[/b]
[size=75]
2)dotatkowo mam inne pytanie
czy wejda 215/50 15'
roznica wysokosci jest niewielka za to roznica szerokosci 20mm (10 na zewnatrz i 10mm blizej zawiasu)3)u mnie et wynosi 43 na feglach wiec by trzeba podobne szukac. obecnie mam 6cio calowki. mysle ze 205 na nie wejda
ale na 215 chyba trzeba minimum 6,5 cala?[/size] -
Prośba o podpowiedź:
Zdecydowałem się na zakup Uniroyal RainExpert.
Na moją skodzinkę proponujecie bardziej rozmiar fabryczny, tzn. 165/70 R14 czy trochę szerszą 175/65 R14?Dlaczego pytam:
Bardziej podchodzi mi wąska opona (rozmiar fabryczny) gdyż docisk do jezdni będzie większy, spalanie troszeczkę mniejsze i auto będzie nieco żwawsze.
A teraz wyjaśnię, dlaczego rozważam szerszą gumę: RainExpert jest dosyć miękka i ma tendencje do zawijania się przy ostrzejszym skręcie. Szersza opona i niższy profil będą sprzyjały niwelowaniu tego zjawiska. Ponadto komplet szerszych opon będzie kilkadziesiąt złotych tańszy w zakupie od fabrycznych.Co radzicie? Pozdrawiam!
-
[quote="konfuzja"] komplet szerszych opon będzie kilkadziesiąt złotych tańszy w zakupie od fabrycznych.[/quote]
czyli różnica spalania jest niwelowana w cenie zakupu <!-- s;) --> Ja osobiście bym założył szersze na niższym profilu - lepsze, pewniejsze prowadzenie i lepsze hamowanie. Różnic w przyspieszeniu nie odczujesz.
-
Przekonałeś mnie <!-- s:) --> Biorę szerokie gumy i mam nadzieję, że Uniroyale nie zawiodą. Dzięki i pozdro!
-
Panowie, pytanie na wczoraj. Mam okazję wejść w posiadanie nowych opon z rozmiaru 185/65/14 są to opony zimowe a czas nagli. powiedzcie czy będą pasowały takowe gumy? moja fabia to 1.9 tdi standardowo jeździła na 185/60/14, teraz 195/50/15.
rok samochodu to 2002 czyli fabia pierwszej generacji.bardzo dziękuję za pomoc, zaś moda proszę o nie usuwanie tego jak ważnego dla mnie tematu.
pozdrawiam.. -
beda pasowały ja osobiscie na zime mam Nokiany 175/75/14 waska opona dobrze sie wgryza w snieg i wysoka nie musisz az tak uwazac na dziury poza tym zalezy gdzie jezdzisz zima jesli poza miastem albo góry to im wezsza i wyższa opona tym lepiej
-
dzięki za szynką odpowiedz, mnie po prostu straszą że szerokość do profilu się nie nada.
dodam tylko że mój samochód to hatchback. -
to ze ktos powiedzial ze nie beda pasowaly to sie tym nie przejmuj ja mam na lato 215/40/16 jeden wulkanizator powiedzial ze te kola nie nadaja sie do fabii w tym momencie mu podziekowalem i pojechalem do innego
-
kolego na jakich felgach masz te 215? chodzi o szerokosc i et
nie trze nic przy skrecaniu kół? -
prosiłbym o szybką odpowiedź mam okazje kupic felgi z oponami rozmiar to 195/65 r15 czy podejda do f1
-
nie planowałbyś może profil o 10% mniej? <!-- s:) -->
-
jestem ciekaw tylko czy podejda bo opony maja może jeden sezon także troche szkoda ale mierzyłem i chyba jest mała lipa a wiem że fabrycznie były montowane 195/50 r 15 lub 185/55 r15 także będę myślał nad takimi