[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
Witam!
Jako, że nadszedł czas na zmianę opon, mam parę pytań, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mam nadzieję, że mi pomożecie :super: <!-- s:super: -->- Obecnie mam oponki 185/60 R14 (stara Fabia '07), koleś w warsztacie zaproponował mi 165/70 R14. Czemu aż tyle węższe?
- Czy lepiej zmieniać na całosezonówki czy jednak zmieniać co pół roku letnie/zimowe?
- Czy trzeba wymienić pięć opon? Czy można zapas zostawić na letnich? (wiem, głupie pytanie ale i tak nigdy nie korzystam z zapasu )
Pozdrawiam!
-
Rozumiem, że mogę spokojnie kupić 185'ki i będzie wszystko ok?
-
po 1 gdybys poszukal, poczytal to bys wiedzial ze do fabki byly montowane kola 14" z dwoma rodzajami opon, wlasnie 185/60 i 165/70. Zarowno jeden jak i drugi rodzaj bedzie ok. Zalezalo to chyba od silnika. Mocniejsze dostawaly wieksze oponki.
w naszym klimacie chyba lepszym rozwiazaniem jest posiadanie dwoch kompletow: lato i zima. Choc zapewne znajdzie sie wielu zwolennikow opon calorocznych. Ja jestem jednak zdania ze nie warto oszczedzac.
Czy trzeba wymienic zapas?? hmm, nie trzeba, ale jak cie stac i masz na to ochote to wymien. Ja nie wymienialem i chyba malo kto to robi. Jak zlapiesz kapcia, to kawalek do wulkanizatora przejedziesz na letnim zapasie
-
a co powiecie o tym sklepie http://www.opony.com.pl<!-- w -->? Solidni sa? I skad takie ceny niskie?:)
-
ja rowniez wole lato, piekne aluski i suche szosy :super: <!-- s:super: -->
Choc zima i latanie bokami ma rowniez swoje uroki -
Witam!
Znalazłem sobie ładne felgi: 6,5x15 Dotz Brands Hatch Dark [img]http://www.elektrony.cz/images/elektrony/dotz-brandshatchdark.jpg[/img]
Jednak, gdy wybieram model fabii w czeskim konfiguratorze, nie ma tam ich dostępnych. Czyżby nie pasowały? Stara Fabia '07, na wiosnę mam zamiar zmienić felunek na wspomniane felgi. Da się? -
Moze maja inny rozstaw srub??
-
[b]micha$[/b], zapytaj ich czy maja rozstaw srub 5x100
-
Jesli chodzi o sklep http://www.opony.com.pl to polecam, bardzo szybka dostawa wiem bo sam tam kupowałem i jestem zadowolony jezdze na zimowkach juz 3 rok i mam prawie caly bieznik :super: <!-- s:super: -->
-
U mnie też już kapcie zimowe założone <!-- s -->
-
ladna felga tak na marginesie :super: <!-- s:super: --> a nie myslales o 16 duzo lepszy efekt
-
[quote="Adaś"]Dotz robi bankowo 5x100 <!-- s:) --> [/quote]
No to raczej pewne, zreszta chyba kazda firma ma taki rozstaw srub w swojej ofercie. moze na stronce tylko zle wybrales rozstaw albo cosw tym stylu.
-
w tej chwili bez zimowek to po kraku jedynie mozna tramwajem chyba w miare bezpiecznie sie przejechac <!-- s:P -->
-
[quote]Dotz Brands Hatch Dark
6,5x15 ET/100_38
leštěný+černý
3548 Kč[/quote]
Tak jest napisane na stronce, także 5x100 i ET38. Czyli mówicie, że da radę?
Manii, myślałem o 16" ale są [b]7[/b]x16, nie jestem pewnien czy się zmieszczą...
Poza tym wymyśliłem 16" i 30mm w dół...
Adaś, podeślij mi na pw dobry sklepik.
:zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
Ale za to w starciu z osobowka na skrzyzowaniu to czolg jest:) Ale co to wnosi do opon zimowych? <!-- s:D -->
A co sadzicie o oponach bridgestone blizzak lm20? Bo przymierzam sie do kupna
-
hahaha :super: A u mnie sucho <!-- s:) -->
-
Fajnie fajnie... moze u mnie tez spadnie za jakis czas
-
Ostatecznie zamówiłem Dębicę 185/60. Mam nadzieję, że będą w porządku. Poza tym, do tej pory jeździłem bobkiem (na całorocznych) i było fajnie na śniegu. Zobaczymy jak się Fabka sprawdzi...
-
[quote="micha$"]Adaś, podeślij mi na pw dobry sklepik.[/quote]
[b]Adaś[/b] ja też poproszę.
-
[quote="micha$"]Manii, myślałem o 16" ale są 7x16, nie jestem pewnien czy się zmieszczą...
Poza tym wymyśliłem 16" i 30mm w dół... [/quote]
jezdze na 7x16 latem i springi eibach -35mm (zima 6.5x15) i daje rade wiec jak masz wywalic kaske to polecam 16 nie bedziesz zalowal jak z 16 zmienilem na zime 15 tez alu to jakies male mi sie zdaly a jak jeszcze lecisz w dol -30 to tym bardziej 16 <!-- s -->