[F1 i F2] Hamulce tył/tylne/wymiana
-
Jak zdjąc tylne bębny w Fabii?? Trzeba odkręcać śrubę?? Jeśli tak to jaki jest tam klucz??
-
hej kolego zdjąć koło a następnie odkręcić małą stożkową śrubkę m6 na śrubokręt krzyżakowy u uderzyć delikatnie młoteczkiem w kant powodzenia
-
czyli tej dużej sruby nie trzeba odkręcać??
-
nie ta śruba trzyma piastę złożyskiem
-
spróbuje jutro
Dziś zdjąłem koło odkręciłem tą krzyżakową srubkę i myślałem że trzeba odkręcić tą śrubę co trzyma piastę z łożyskiem. i znów złożyłem wszystko bo nie miałem takiego klucza
Jeśli się nie mylę to hamulce tylne są samoregulujące Z której strony jest ten pierdzielnik żeby szczęki tylne się zeszły do siebie Wtedy bęben łatwiej zejdzie
-
na godzinie 10 popatrz przez otwór śruby koła będzie go widać jak trochę zaświecisz
zapomniałem dodać że koło tylne lewe a prawe na godzinie 1[size=75][color=blue]Jak coś zapomniałeś dopisać edytuj post, nie musisz pisać nowego. Edit MirekS.[/color][/size]
-
Jutro biorę się za robotę :hurra: <!-- s:hurra: -->
W którą stronę ruszyć tym pierdzielnikiem aby zluzować szczęki?? (koło prawe)
Maciek
-
jeżeli chodzi ci o klin to musisz wypchać go do góry
-
Dziękuję za info
Ale cóż szczęki do wymiany
Jakie proponujecie zamiennik (Lucas) czy oryginał?Maciek
-
ja jeżdżę na ferodo i polecam :super: <!-- s:super: -->
-
Jutro biorę się za wymianę szczęk
Proszę o info jak to zrobić
wziąłem się w końcu za wymianę i udało się
Dzięki
[size=75][color=blue]Edit: MirekS. Połączyłem Twe posty.[/color][/size]
-
Może jakaś instrukcja do działu zrób to sam <!-- s:) -->
-
.
-
odswieżę temat. I jak ktoś wie coś na ten temat ?? opis montażu ale do felicji
http://www.wrzuta.pl/pliki/1J6PmztPFQ/montaz_tarcz_na_tyl<!-- m --> -
No to mam zagadke <!-- s:) -->
Wymienilem bebny, szczeki, sprezynki i wszystkie pierdoly w bebnie, cylinderki, regulacja wewn (przy recznym) jest podciagnieta na maxa, a samoregulatory w bebnach na dole.
Oczywiscie wszystko ladnie nasmarowane itp.
Blokuje mi jedno kolo na ost zabku w gorze dzwigni recznego.Co moze byc przyczyna braku recznego? Przychodza mi tylko na mysl rozciagniete linki, ale czy to mozliwe, ze az tak po 97tys?
Mial ktos cos podobnego?
p.s. Jeszcze mam mysl, ze mi wcisneli za duza srednice bebna. Kupilem Zimmermany do Fabii.
Szczeki Ferrodo Premiery. -
ja mam podobny problem z tym że nic nie wymieniałem, jedynie zdjąłem bębny i wyczyściłem cały ten syf który sie nazbierał w środku a następnie po tym wszystkim trochę podciągnąłem sobie linkę od ręcznego. Po tym zabiegu pojechałem na testy <!-- s:D --> i niestety okazało się że jedno koło znacznie lepiej hamuje od drugiego... Nie podoba mi sie to ale też nie wiem jak to ugryźć, tzn w jaki sposób można zniwelować tą różnice? No i chyba mogę nie przejść przeglądu państwowego z takimi hamulcami, prawda?
Acha, ostatnio zauważyłem jeszcze inne zjawisko - po całonocnym postoju pod domem kiedy spuściłem hamulec ręczny, koła od razu się nie odblokowały, tylko dopiero jak zacząłem ruszać... Co to sie sypie?
Dodam że przebieg 96,5 tyś km, rocznik 2000, wszystko w hamulcach z tyłu oryginalne, serwisowana od nowości w ASO...
-
Witam, nic sie nie sypie.. fabia tak ma, ja z tym problemem też sie często spotykałem, znajomy mechanik co pracował w skodzie powiedział mi wlasnie ze fabia ma to do siebie, ze jak sie ręczny zaciągnie czasem zablokuje koła, a mam wymienione 2 nowe linki od ręcznego, polecono mi nie zaciągać mocno ręcznego.
-
Czy ktoś już to przerobił? Myślę o takiej operacji od dłuższego czasu, ale zawsze jakoś nie mam na to czasu...
-
Koledzy ma pytanie. Co daje taka zamiana? Bo chyba nie chcecie robić rozkłądu 50/50 bo to pomyłka....Chyba ,ze startujecie w rajdach to i owszem.
-
Obciążone kombi powinno lepiej hamować tyłem niż ma to miejsce obecnie - wyraźnie czuć że ABS "walczy" z przednią osią, a z tyłu zupełnie jakby nie było hamulców wcale...
Nawet przy idealnie ustawionym ręcznym nie mogę zablokować tylnych kół przy prędkości powyżej 50 km/h - czyli zdecydowanie coś jest nie tak ze skutecznością obecnych bębnów.