[F1] skrzypienie przy skrecaniu w miejscu kierownica
-
witam tak jak w temacie gdy krece w miejscu mocno kierownica to slychac skrzypienie ale tylko w miejscu gdy jade nic nie stuka ani nie puka co to moze byc?
-
[b]dusza[/b], to będą najprawdopodobniej łożyska na górnym mocowaniu kolumny MacPhersona.
-
droga jest tego wymiana?
-
Zależy gdzie będziesz robić. Jeżeli chcesz w ASO na oryginalnych częściach będzie to w granicach 500zł.
W cenie zawarty jest komplet łożysk (na lewą i prawą stronę), robocizna za wymianę i kontrola zbieżności zawieszenia. -
[quote="dusza"]droga jest tego wymiana?[/quote]
Sam mam to do roboty. Łożyska już czekają w garażu. Wymiana ok. 100 za dwie strony. -
Proponuję do wymiany doliczyć jeszcze poduszkę, by za jakiś czas drugi raz nie rozbierać macpersona. Przy powyższej wymianie zbieżności nie trzeba ustawiać.
-
[quote="dusza"]witam tak jak w temacie gdy krece w miejscu mocno kierownica to slychac skrzypienie ale tylko w miejscu gdy jade nic nie stuka ani nie puka co to moze byc?[/quote]
Skrzypienie, czy strzelanie? Czy nasila się w czasie/po deszczu?
-
tylko skrzypi jak krece kolami w miejscu nic po za tym
-
Weź drugą osobę i niech pokręci Ci kierą, a Ty luknij na dół jeśli sprężyna szarpie masz zatarte łożysko i jeździć z tym nie wolno.
-
Takie objawy wskazują na uszkodzone łożyska amortyzatorów przód .najlepiej kupić komplet z poduszkami bo często śruby w poduszkach potrafią się zapiec i trzeba wtedy ciąć .Lepiej oddać do naprawy do warsztatu .Z lewej strony jest lepiej bo nie trzeba odpinać zwrotnicy i wyciągać przegubu a z tym może być Bigg problem jak się zapiecze bez porządnych narzędzi i nieraz prasy możesz nie dać rady
-
Absolutna racja....nie wolno jeździć na rozwalonym łożysku MacPhersona. Ja tak odkładałem, aż się wyszystko całkiem rozleciało, przesuneła sie sprężyna i pękła a potem od razu trzeba wymienić dwie sprężyny, także niepotrzebne koszty