[F1 i F2] Łożysk i przeguby - temat zbiorczy
-
No to lipa, a nie lepiej dolozyc i kupic orginalne lozysko?? Nie wiem ile kosztuje, ale moze lepiej na tym wyjdziesz
-
Takie same w serwisie montują jako zamienniki, tylko że kosztują 250zł-rozmawiałem z gościem z Interauto, Oryginał w Serwisie to OK 500zł.
-
Dosyc znaczaca roznica.
-
witam!
mam pytanie o wymianę łożyska (razem z piastą) w fabii z przodu, jaki są kolejne kroki, czy potrzebny jest specjalny ściągacz, czy trzeba ustawiać po tym zbieżność ? -
[quote="Krzysiek77"]czy trzeba ustawiać po tym zbieżność ?[/quote]
nalezało by bo juz jest rozkrecane drazek kierowniczy i zwrotnica
a sam masz zamiar wymieniac??? -
tak chcialbym sam wymienic i nie wiem czy na cos specjalnego trzeba zwrócić uwagę
-
to jak cos to moge opisac jak sie wymienia [ instrukcje] to bedziesz swiadomy czy dasz rade
-
poproszę, chętnie się zapoznam zanim zacznę robić, z góry dziękuję
-
1.odkrecasz nakretke połosi
2.odłaczasz zwrotnice od koncowki drazka kierownic i dolnego wachacz
3.odchylamy zwrotnice na zewnatrz zeby zdjac połos ( połos nie powinna przy tym wysowac sie z zabieraka bloku napedowego
4.odkrecasz zwrotnice od kolumny resorujacej
5.wyjmujesz pierscien uszczelniajacy (nie wiem czy był stosowany w fabiach)
6.wyjmujemy zabezpieczenia
7.wyciskasz piaste
8.i łozysko wraz z piasta masz juz na zewnatrz to tylko zostaje wymiana i w odwrotnej kolejnosci poskladaniechyba o niczym nie zapomniałem <!-- s:D -->
-
Dzięki, w sobote spróbuję i może uda mi się wymienić!
-
Witam w tamtym roku wymieniłem 2 łozyska przednie i oto moje zdziwienie po pokonaniu 5/6 tysiecy km.jedno ponownie do wymiany , nadmieniam ze łozyska znanej i cenionej marki na tym forum a wiec nie najtansze ! czy ktos spotkał sie z takim przypadkiem ?
-
[quote="arturro67"]Witam w tamtym roku wymieniłem 2 łozyska przednie i oto moje zdziwienie po pokonaniu 5/6 tysiecy km.jedno ponownie do wymiany , nadmieniam ze łozyska znanej i cenionej marki na tym forum a wiec nie najtansze ! czy ktos spotkał sie z takim przypadkiem ?[/quote]
wymieniałeś same łożyska? czy kompletne piasty z łożyskami? -
w fabii wymienia się całą piastę, i jest ona nierozbieralna.
[b]arturro67[/b] - łożyska zarówno FAG-a jak i SKF-u "lubią" być podrabiane jak każdy inny towar. możliwe że na takowe akurat trafiłeś.
jeśli masz fakture lub paragon zakupu i montażu - to je reklamuj. lecz myślę że nie będzie to łatwe.
powodzenia. -
[quote="kapi"]w fabii wymienia się całą piastę, i jest ona nierozbieralna. [/quote]
no właśnie wiem o tym, tylko że słyszałem już o takich ludziach co wymieniali jakimś cudem same łożyska i później szybko padały po takiej naprawie... dlatego zapytałem <!-- s;) --> -
z takim druciarstwem sie nie spotkałem :cenzura: <!-- s:cenzura: --> ciekawe czy wymienili nakrętki na nowe ?
-
wymieniłem normalnie kompleksowo tak jak ma byc i kicha , jeszcze mysle ze to moze cos innego w kole tak buczy.Sprawdzałem na podnosniku krecac koło i słychac buczenie, serwis opon stwierdził ze to łozysko pozostałe koła cisza.Mam w sobote pilny wyjazd ok 600km moge smignac ???
-
600km objedziesz. Natomiast koło kraka w zielonkach słyszałem, że jest magik który wymienia same łożyska, a piasta zostaje stara.
-
a czemu nie wspominacie o nieprawidlowym montazu ? dziesiatki lozysk poprawialem po "majstrach". okazuje sie ze piescien na lozysku ktory ma sie "zapiac" z zwrotnicy jest zbyt duzym wyzwaniem dla niektorych <!-- s:D -->
-
teraz zastanawiam sie nad jakims zamiennikiem tzn.tanszym łozyskiem takim do 150 zł .......
-
mam 125tys. i będzie czwarte .jedno z nich nawet 10tys nie wytrzymało.też zastanawiam się nad zamiennikiem bo te FAGI to jakieś kiepskie.sprzedają w sklepie słowackiej firmy vika parts po 90zł.ciekawe ile mogą pochodzić.może ktoś montował?