[F1] Czujnik świateł cofania w 1.4MPI
-
Witam. Może ta fotka komuś pomoże w poszukiwaniach włącznika świateł cofania. Numer tego włącznika to 002 945 415 C.Znaleźć go można za osłoną dolną silnika po prawej stronie na kadłubie skrzyni biegów.
-
:padam: bardzo pożyteczna informacja <!-- s -->
-
Przepalil mis ie czujniktylnych swiatel cofania kupiolem juz nowy ale nie bardzo wiem gdzie ten sie znajduje ten czujnik stary.. wiem ze sa zdj. w temaciie zrob to sam ale nie bardzo moge sobie odwzorowac w ktorym miejscu on jest. Przy filtrze oleju jest jakis ale to chyba czujnik oleju jest silnik 1.4 MPI
[color=#CC0000]szukamy , potem pytamy .... nie odwrotnie.
temat scalony.pisownią kolega też nie grzeszy <!-- s;) -->
kapi[/color] -
jak jesteś pod autem to z przodu skrzyni... wiszą kable... bardzo widoczne.. <!-- s:) -->
-
Z tym tematem to mógłbyś się bardziej postarać. Zmień go na bardziej precyzyjny.
-
Dzieki za pomoc [b]zdono [/b]i [b]MAREK FABIA[/b] juz wiem wszystko ;D [b]kapi[/b] napisalem ze wiem gdzie sa zdjecia ale nie bardzo moglem sobie wyobrazic w ktorym to miejscu jest...
-
Podłączę się do tematu, można prosić o re-upload zdjęć ?
W mojej 1.4 na początku raz świeciły światła cofania, a raz nie .. teraz już w ogóle .. dlatego też chciałbym się w weekend wziąć za wymianę. W Fabii są 2 czujniki odpowiedzialne za te światła ? Czy tylko jeden ?
Można prosić o krótki FAQ jak go wymienić ?
-
Czujnik jest wkręcony w skrzynię biegów, wymianę robiłem wiele lat temu,wiem, że była bezproblemowa.
-
Tu jest ten temat:
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1715&start=30<!-- l -->W skrócie:
- podniesc auto
- sciagnac przednią oslone
- zlokalizowac czujnik (wkrecony w skrzynie biegow) to jest po stronie akumulatora
- odpiac wtyczke
5.wykrecic czujnik (uwaga moze a chyba nawet powinien zaczac wyciekac olej od skrzyni biegow) - szybko wkrecic nowy i poskladac całość.
PS. żeby nie było że teraz cwaniacze, to ja sam tego nie robiłem, tylko byłem z Fabia'nką w warsztacie i podglądałem co tam majstry robia.
Jak dla mnie nie da sie tego zrobic bez kanału. -
Hmm dziwne, do 1.4 16V czujnik kosztuje 20 zł a do zwykłej 1.4 39 zl <!-- s:P -->
-
[quote="mari0"]Hmm dziwne, do 1.4 16V czujnik kosztuje 20 zł a do zwykłej 1.4 39 zl <!-- s:P -->[/quote]
Mnie to nie przeszkadza :hyhy:
-
[quote="emmjot"][quote="mari0"]Hmm dziwne, do 1.4 16V czujnik kosztuje 20 zł a do zwykłej 1.4 39 zl <!-- s:P -->[/quote]
Mnie to nie przeszkadza :hyhy: [/quote]
Bo masz 16V
-
Odkopuje temat poniewaz bez sensu zakladac nowy, tym razem nie mam problemu z czujnikiem cofania a z ta wtyczka do czujnika.. rozleciala sie w drobny mak.. orientuje sie ktos ile kosztuje i gdzie dorwe takie cudo? Na alledrogo nie moge znalezc..
-
Różne drobne plastikowe elementy dostaniesz za parę złotych w ASO, ja już tak kupowałem.
-
Po 13 miesiacach od wymiany czujnika , swiatla znowu padły Cos za czesto ta usterka wystepuje w mojej fabii <!-- s:/ -->
-
Panowie, nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem tego czujnika. Myslałem, że bedzie to robota prosta, polegająca na zdjęciu oslony silnika i miał mi sie ukazać czujnik, tak widziałem na niektórych poradnikach jednak w silniku 1.6, a tutaj zdjąłem pokrywę i lipa. Da radę to ogarnąć tak pod domem? Czy raczej bez szans.
-
Musi byc widoczny jak wejdziesz pod auto znajduje sie on w skrzyni biegow <!-- s;) -->
-
O wlasnie, to jest slowo klucz, ze pod auto <!-- s:) --> Mysllaem, ze go wyhacze z gory, pod maska