[F1] Świece
-
Znalazłem ciekawy sklep internetowy m.in. z świecami NGK do gazu. Może komuś przyda się link, właśnie chcę u nich zakupić świeczki.
http://www.akwimat.pl/swiece.html<!-- m --> -
Jednak u nich nie zakupiłem, znalazłem tańszy sklep w Zabieżowie koło Kraka.
Świeczuszki wymieniłem, wrażenia jak narazie pozytywne:
- auto wyraźniej krócej kręci przy odpalaniu
- czuć, że żywiej reaguje na dociśnięcie buta
- jak wyjeżdżę bak to sprawdzę czy nieco mniej nie pali, wedle teorii powinno spaść o około 0.5 litra
- starym świeczkom dał popalić LPG, który ma nieco wyższą temperaturę spalania, przez co świece się szybciej wypalają, powoduje to zwiększenie przerwy
- dla zainteresowanych: do wymiany świeczek potrzebny jak zwykle nietypowy klucz o rozmiarze 15
-
[quote="MirekS"]
- jak wyjeżdżę bak to sprawdzę czy nieco mniej nie pali, wedle teorii powinno spaść o około 0.5 litra
[/quote]
Niestety spalanie pozostało bez zmian
-
:brawo: Mirek za ten dialog :lol: <!-- s:lol: -->
Widac malowo gazownikow sie tu udziela -
[quote="zygus"]:brawo: Mirek za ten dialog :lol: <!-- s:lol: -->
[/quote]
no cóż czasem też trza z samym sobą pogadać. -
A ja mam pytanie po ilu km wymienic świece w silniku 1.4 MPI
-
Ja wymieniłem przy montażu instalki to jest 46000 tys km i teraz coś koło 70 tys. Adaś ruszył już ten temat:
http://fcp.strefa.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=666<!-- m --> -
[quote="Anonymous"]Przepraszam ale tematem była wymiana świec w 1,2 HTP . Czy nikt nie wie jak to zrobić![/quote]
Ja wiem jak ale w 1.4. Z tego co widzę 1.2 są zmuszone do korzystania z serwisu.
-
NGK-BKURSET-10 <!-- s:) -->
[url=http://fcl.pl/forum/viewtopic.php?t=1185]A tu jak wymienić[/url][glow=blue]Temat przeniesiony z działu mechanicznego do elektrycznego[/glow]
-
BRISK
-
jak masz za duzo kasy to i BOSCHA mozesz wrzucić bedzie lepsza dynamika
-
[quote="plasmo"]HMM to czemu katalog ngk podaje ze do 1,4 60KM to swiece
Fabia 4 1.4 44 04.2000 - 03.2003 AZE 0,8 PFR6Q[/quote]
Ja również kupowałem z katalogu i były podane te co napisałem, zresztą sprawdziły mi się pięknie, przebujałem już na nich około 20 tys km i złego słowa nie powiem.
-
A ja jako ciekawostkę dołożę , że do 1.4 mpi z czeską jednostką pasują świeczki z Fiata Punto,Uno itp. ja takie właśnie mam NGK BCPR7ET od Uno Turbo.
-
Witam. Moż kotoś mi podać symbole świec do 1.4 MPI 60KM np. NGK (3 elektrodowe) lub innych dobrych marek ?
Z góry dzięki. -
Oto te świece osobiście mam w Fabii 1,4 MPI swiece NGK ale podaje wszystkie jakie są:
Firma-NGK-BKUR5ET-10 :Firma-Champion-RC89PYC:Firma-BOSH Super4-FR78X;Firma-BRISK Extra-DR15TC;BRISK Silver-DR15YS ; BRISK Platin-DR15YPP
życze powodzenia !!! -
Jeśli masz gaz to pozostań przy NGK.
-
Wielkie dzięki. Jak rozumiem, wszystkie wymienione wyżej mają 3 elektrody?
-
ngk -napewną mają 3 elektrody co do pozostałych na 100% nie jestem pewien.
-
[quote="Tygrys67"]ngk -napewną mają 3 elektrody co do pozostałych na 100% nie jestem pewien.[/quote]
CHAMPIONKI są jednoelektrodowe.
Dodam tylko, że w mojej Fabce z 2002 roku oryginalnie były właśnie Championki.
-
Mam pytanie czy wymieniał ktoś sam świece w fabii 1,4 16V , 75 KM
po zdjęciu plastikowej osłony z góry silnika nie bardzo wiem co dalej...