[F1] Pisk z tyłu
-
Witam,
od jakiegoś tygodnia coraz wyraźniej daje się słyszeć pisk dochodzący z okolic prawego tylnego koła. Słychać go przeważnie podczas cofania oraz czasami bardzo delikatnie przy bardzo powolnej jeździe do przodu. Jest to taki metaliczny pisk.
Wiecie co to może być?Pozdrawiam
krasus -
[quote="krasus"]Witam,
od jakiegoś tygodnia coraz wyraźniej daje się słyszeć pisk dochodzący z okolic prawego tylnego koła. Słychać go przeważnie podczas cofania oraz czasami bardzo delikatnie przy bardzo powolnej jeździe do przodu. Jest to taki metaliczny pisk.
Wiecie co to może być?Pozdrawiam
krasus[/quote]Proponuję na początek zajrzeć do bębna hamulcowego. Obstawiam że tam tkwi przyczyna pisków.
-
czytałem, że się szczęki zdejmuje, czyści i smaruje. Jakim smarem najlepiej to zrobić, co to jest rozpierak o którym mowa w kilku wątkach? Czym może grozić "olanie" tej sprawy w chwili obecnej - może się koło całkowicie zablokować w czasie jazdy? (nie bardzo mam kasę w tym miesiącu a mam wyjazd dość spory - 1000 km;>)
-
Masz zardzewiały rozpieracz, trzeba rozebrać, wyczyścić go i nasmarować ja używałem ŁT4. Hamulce to podstawa na drodze.
-
[quote="MirekS"]Masz zardzewiały rozpieracz, trzeba rozebrać, wyczyścić go i nasmarować ja używałem ŁT4. - zamiast smaru maszynowego , ze względu na temperaturę pracy układu hamulcowego, proponuje smar miedziowy.
-
Miedziowy nawet jest zalecany, ale większość jeśli ma w garażu jakiś smar to właśnie Łt4 <!-- s:) -->