[F1 i F2] Łącznik stabilizatora - temat zbiorczy
-
Już kupiłem oryginalne 6R0411315. Są założone, zobaczymy jak długo wytrzymają <!-- s:) --> Na chwilę obecną spisują się rewelacyjnie.
-
są jakieś mocniejsze od oryginalnych ? na śląsku dziura goni dziurę a zamienniki wytrzymały lekko poza 10tys., nie wiem czy kupić ori czy są może lepsze ? jeśli tak proszę o nazwę producenta
-
ja zakładałem VIKA, tanie, i nie takie słabe.
-
Ja używałem o ile kojarzę TRW lub Optimal.
-
Ja sie tez biore za wymiane łączników stabilizatora i gum drążka stabilizatora <!-- s:D -->
łaczniki, jak ktos wcześniej zauważył bedą Febi a i gumy też.
Kosz łaczników 90 zł oba i 25 zł gumy.....
Wymiana bedzie robiona w garazuPo wymianie dam znac co i jak.
-
Mnie też czeka wymiana gum w ten weekend.Łączniki mam ok.Również zakupiłe je z firmy Febi po 11,80 PLN sztuka.Zapodaj później jak sprawdzają się te łączniki bo warto wiedzieć takie rzeczy.
-
ja kupiłem gumy oryginalne w skodzie bodajże za 16 zł 1 szt. , a łączniki maxis po 24zł szt.droższe zbędne i tak po kilku miesiącach lecą więc stwierdziłem że nie ma sensu przepłacać za firmę:)
sprawdziłem na paragonie . faktycznie się pomyliłem brałem też bezpieczniki do ABS ;] one były po 8zł szt. natomiast gumy po 16zł szt w Krakowie Inter Auto na kocmyrzowskiej.
-
Za tą cenę to raczej zamienniki są.Ori gdzieś po 20 zł za sztukę.
-
Znajomy wymienił , komplet tulei wahaczy , sprężyny ,łączniki , łożyska z poduchami ,wszystko z trw, mechanik skasował (części i robocizna)- zgadnijcie ile????
-
[quote="hynek"]Znajomy wymienił , komplet tulei wahaczy , sprężyny ,łączniki , łożyska z poduchami ,wszystko z trw, mechanik skasował (części i robocizna)- zgadnijcie ile????[/quote]
No dawaj ile.Jestem ciekaw.
-
650zeta :zdziwko: <!-- s:zdziwko: -->
-
Nieźle. Tanio. Ja za samą wymianę tulei wahaczy ze zbieżnością i 20% rabatu zapłaciłem w feuvercie 500pln (lemforder) za łaczniki 100pln gumy stabilizatora oryginał coś 35pln (robota we własnym zakresie) czyli z własną robotą i bez łożysk i poduszek kosztowało mnie to 635pln. Możesz podać jakiś namiar na ten warsztat?
-
[quote="hynek"]650zeta :zdziwko: <!-- s:zdziwko: -->[/quote]
Dobra cenka tylko z jakich materiałów wykonana była usługa.Bo lemforder (Sachs) to b.dobra firma i dlatego też kosztuje.
-
Nasmarowali wam gumy w stabilizatorze przednim zwyczajnym olejem , tak się robi czy to w VW czy audi moi kumple mają na stałe powbijane tam igły do robienia zastrzyków i tylko strzykawkę podłączają VW to już nie ten sam VW a co tu dopiero mówić o seacie czy skodzie , skody są robione z cyny panowie mam fabie I to wiem to nie auta to delikatne bardzo drogie jak na to co sobą prezentują zabawki , ceny części niczym nie uzasadnione a cena za rozrząd w 1,4 16V to jakaś kpina widać , że te 16V jest zrobione na siłę żeby to jakoś jeździło bo wcześniejsze 68 km o ile się nie mylę to była dopiero kpina .
-
Witam,
Jakie są objawy wybitych łączników stabilizatora?
Przy ruszaniu z lekko skręconymi kołami, a także przy wjeżdzaniu na niewielkie (5 cm) krawężniki z prędkością około 20 km/h słychać jedno ciche puknięcie, możliwe że to łączniki? - przebieg 108 tys km i od nowości nie były wymieniane, nic nie skrzypi. Inne gumy na wachaczu były wymieniane około 5 tys km temu. -
[quote="Buszo"]słychać jedno ciche puknięcie, możliwe że to łączniki? - przebieg 108 tys km i od nowości nie były wymieniane,.[/quote]
Możliwe, możliwe tez tuleje wahacza. -
Tuleje na wachaczu przod i tyl, sworzenie i gumy stabilizatora były wymieniane 5 tys km temu, w jaki sposób sprawdzić czy to łączniki stabilizatora?
-
Do góry autko i sprawdzasz czy ma luzy no i w jakim jest stanie.
-
ten łącznik może tez być "przyspawany" tzn[b] nie do ruszenia[/b], i wtedy puka jak ma wymuszony ruch.