[F1] Sportowe zawieszenie, co wybrać?
-
nie bedą pasować - szukaj do kombi.
kombi samo w sobie jest cięższe, oraz możesz go bardziej załadować niż HB.
później zapomisz, albo sprzedasz i bedą problemy. -
Podepnę się pod pytanie.
Pytanie 1 - Czy sprężyny różnią się budową (F1) przed i po liftingu?
Pytanie 2 - Czy Sprężyny te różnią się w kombi i pozostałych wersjach nadwozia? -
Odnośnie pierwszego pytania to z tego co wiem różnicy nie ma, co do drugiego to różnica jakaś jest, tylko nie jestem pewny czy jest to uzależnione od combi, czy rodzaju zainstalowanej jednostki napędowej. TDI, SDI jest sporo cięższy od MPI lub HTP.
-
Ja mam 1,2 12V, najmniejszy z silników..
A pytam bo na allegro jest LOWTEC do kombi i do pozostałych.
Jak ich zapytałem o różnice w sprzedawanych sprężynach to odpisali mi w pełni profesjonalny sposób:
"Producent ma zestawy inaczej oznakowane." -
Z reguły sprężyny HB a sedan/combi różnią się dopuszczalną ładownością na oś. HB ma chyba 835kg a combi/sedan 900kg. Przednie z tego co mi wiadomo nie różnią się niczym i wszystkie mają dop. ład. 900kg. Wniosek taki, że jak założysz do Combi sprężyny od HB to tył siądzie Ci pewnie niżej niż powinien i jak załadujesz komplet pasażerów i zawalisz bagażnik to może ci coś obcierać na przykład.
-
U mnie w podpisie w linku masz tel do Darka sklepu, zadzwoń jutro to Ci dokładnie powie, a może i zaproponuje korzystny zakup.
-
ad 1 ... nie roznia sie
ad 2 ... do combi i sedana sa inne na tyl, przod niczym sie nie rozni jesli chodzi o jednostke napedowa -
ad 2
Różnica ta wynika jak pisał "tomkierz" z dopuszczalnej ładowności czy budowy? -
dokladnie tak ...
-
[quote="Wojtas"]ad 2 ... do combi i sedana sa inne na tyl, przod niczym sie nie rozni jesli chodzi o jednostke napedowa[/quote]
nie no, do diesli dawali inne sprężyny na przód z uwagi na dużą masę silnika, mam na myśli silniki 1.9 SDI/TDI i silnik 2.0 MPI, nie jestem pewny co do 1.4 TDI, czy sie zaliczał do tych lżejszych silników czy do cięższych... -
[b]Ciacho[/b], masz racje z tymi na przod ... kiedys tylko bylo rozroznienie htb - combi/sedan jak ja montowalem dobre kilka lat temu ... dla porownania np tansze gwinty sa tylko wlasnie albo do htb albo combi/sedan a nie ma diesel czy benzyna :dontgetit: <!-- s:dontgetit: -->
-
Poza tym często sami sprzedawcy wprowadzają w błąd. Na allegro są aukcje, gdzie sprężyny eibacha są podzielone HB i Combi/Sedan i nikt nic nie wspomina o silnikach a w innej aukcji silniki są już wyróżnione. To samo ze zwykłymi sprężynami.
-
Dzięki za podpowiedzi.
Czyli reasumując, sprężyny nie różnią się jeżeli chodzi o face lifting. Ale przy doborze trzeba patrzeć na rodzaj nadwozia i silniki. -
Mam pytanie dotyczące obniżenia Fabi;) Czy takie coś wchodziło by w droge http://allegro.pl/zawieszenie-sportowe-mts-30-30-skoda-fabia-99-i1634071375.html Kto by mógł to zamontowac?:D Mechanicy samochodowi ? CIemny w tym jestem. Czy tylko same sprężyny obniżające wystarczą? http://allegro.pl/lowtec-sprezyny-obnizajace-skoda-fabia-kombi-i1612943307.html<!-- m -->
-
Takie coś robią mechanicy zacznij od poczytaniu sobie opinii o tym zawieszeniu Polecam takie forum: naglebie.pl czyli nie krzycz bo jadę na glebie tam znajdziesz duuużo porad na temat gwintów itp <!-- s:) -->
ps. gwint to gwint, ja mam sprężyny i w dół poszło nawet spoko jak dla mnie na komforcie w czasie jazdy nie straciło za dużo więc ja ze sprężynek jestem zadowolona aha po jakimś czasie trzeba będzie zainwestować przy sprężynkach w amorki
-
lepiej wsadzic dobre sprezyny np Eibachy zamiast taniego zestawu, tylko musisz kupic do swojej wersji silnikowej ... jezeli chcesz nizej niz moga dac Ci sprezyny odrazu zarzuc gwint i bedzie :spoko:
-
Loni jaki jest koszt montażu sprężyn?
-
Też mam zamiar zamontować sprężyny bo na gwint to troszkę grubszą kasę trzeba wydać. Jakie firmy polecacie (słyszałem o Weitec, MTS, Koni, Eibach) i ewentualnie ile obniżyć żeby na kołach 15" fajnie wyglądało a za razem przy 3 osobach z tyłu nie zrobiło mi szczotki z nadkoli ? <!-- s;) -->
-
[b]Michael[/b], wrzucaj springi Eibachy i mozesz smigac na seryjnych amorkach <!-- s:) -->
-
No Eibachy trochę drogie ale jak będzie kasa to się pomyśli <!-- s;) -->