[F1] Wyciek oleju z silnika
-
Zaczął ciec olej z silnika gdzieś w okolicy na składaniu ze sprzęgłem i to dość znacznie .
Miał ktoś z was podobny przypadek? .F-a 1,4 60km -
_reg5
-
Proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu , w moim wieku trudno poruszać się po rozbudowanym forum ,proszę o wyrozumiałość.
-
a sprawdzałeś gdzie ci ubywa olej ?
Cieknie zapewne tylnym uszczelniaczem silnika lub uszczelniaczem wałka sprzęgłowego skrzyni biegów.Pzd. Michał
-
Punkt 5 regulaminu mówi o stosowaniu prefiksów przed nazwą tematu (F1 to Fabia 1 a F2 to Fabia 2) - prefiks wybiera się z listy obok okienka z nazwą tematu.
W swoim temacie nie określiłeś żadnego z prefiksów - stąd moje ostrzeżenie.
Wprowadź prefiks w nazwie tematu poprzez opcję "Edytuj" widoczną w pierwszym poście tego tematu. -
a moze simering na wale, sprawdz olej w silniku
-
A jakieś foto?
-
Wycieku nie mogę dokładnie zlokalizować bo podczas jazdy wszystko uczepane ,wygląda to jakby cieklo z końca miski olejowej.Ubywa w silniku.
-
No to proponuję dokładnie odtłuścić tamte miejsca benzyną ekstrakcyjną i wtedy trzeba zaobserwować co i jak.
-
[quote="hynek"]wygląda to jakby cieklo z końca miski olejowej.Ubywa w silniku.[/quote]
To potwierdza moją odpowiedz wyżej..[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 18-06-2011, 20:12[/i] ][/size]
ewentualnie uszczelka miski... -
Odkręciłem osłonę koła zamachowego ,koło jest suche . Po przejechaniu olej pojawia się na brzegu miski jednak w otworach po śrubach go nie ma ,wychodzi na to ,że to uszczelniacz ale że koło zamachowe jest suche to mnie zastanawia.
-
[quote="hynek"]Odkręciłem osłonę koła zamachowego ,koło jest suche . Po przejechaniu olej pojawia się na brzegu miski jednak w otworach po śrubach go nie ma ,wychodzi na to ,że to uszczelniacz ale że koło zamachowe jest suche to mnie zastanawia.[/quote]
jest suche bo z simeringu nie tryska ten olej tylko narazie lekko wycieka... -
Już uporałem się z naprawą ,przeciek oleju był na uszczelniaczu wału .
Poza tym wymieniłem upg, termostat .Teraz gaz przerzuca po 100 metrach ,praca silnika po regulacji zaworów wzorowa. -
Po regulacji zaworów , Skąd wiesz w jakiej tolerancji powinny być wyregulowane i jak ustawić wał ..
Posiadasz link lub Instrukcję ... :looka: <!-- s:looka: -->
-
Wystarczy się zastosować do danych w linku.
http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?f=2&t=14028<!-- m -->