MatCar17
-
[size=150][color=red]Imię/Nick:[/color][/size] MatCar17 <!-- s;) -->
[b]Miasto:[/b] W-wa
[size=150][color=green]Dane dotyczące Fabii: [/color][/size]
[b]Model:[/b] Hatchback
[b]Wersja wyposażenia:[/b] choice
[b]Rok produkcji:[/b] 2004
[b]Kolor[/b]: Biel Candy
[b]Pojemność silnika:[/b] 1.2 HTP 12V
[b]Moc:[/b] 64 KM
[size=150][color=green]
Wprowadzone modyfikacje w Fabii: [/color][/size][b]Silnik:[/b] standard
[b]Zawieszenie:[/b] standard
[b]Układ wydechowy:[/b] standard
[b]Wygląd zewnętrzny:[/b] standard
[b]Wnętrze:[/b] standard
[b]Audio:[/b]
- Pioneer
[b]Felgi:[/b] oryginalne stalowe a'la tramwaj
[b]Opony:[/b] standard
[b]Inne:[/b] standard
[color=green]
[size=150]W Planach:[/size][/color] (koncepcja ogólna biało czarna)[b]Silnik[/b] (w przyszłości najbliższej):
- stożek
(w przyszłości dalszej)
- wyprzedzenie zapłonu
- chip
- albo 1.8T
[b]Zawieszenie:[/b]
- obniżone, ale odrobinę. Na polskie warunki nie wolno przesadzać
- Hamulce z RS
[b]Układ wydechowy:[/b]
- oczywiście zmodyfikowany
[b]Wygląd zewnętrzny:[/b]
- malowanie klamek pod kolor nadwozia
- pakiet z RS
- przyciemnione szyby
- brewki
- białe zaciski + bębny
[b]Wnętrze:[/b]
- malowanie nawiewów pod kolor nadwozia
- białe podświetlenie deski rozdzielczej
- pakiet RS albo:
- inne nakładki na pedały, biały mieszek i czarny drążek zmiany biegów
- obszycie kierownicy biało - czarną skórą wg. mojego projektu.
- przednie światła przeciwmgielne :!:
[b]Audio:[/b]
- tweetery + głosniki do tyłu
- subwoofer, ale raczej mały, żeby mi bagażnika nie zabierał. :rotfl:
[b]Felgi:[/b]
- czarne, 15 albo 16.
[b]Opony:[/b] ???
[b]Zdjęcia:[/b]
[img]http://mat170590.audis3.webpark.pl/2.jpg[/img]
-
plany zacne, czekam na realizację. Felgi pakuj 16" bo inne są za małe <!-- s:) --> a większe to już tylko dla lansu chyba
-
[quote="vanhouse"]do 1.2 chip?[/quote]
Tak. Podniesienie mocy przez 'chip' można dać do każdego auta z sekwencyjnymi wtryskami. Ale bez żadnych innych przeróbek to nic nie da, jeśli da to może zwyżkę o 1-2 %. 1.2 HTP jest przecież wolnossące. <!-- s:D -->
Znajomy który się tym zajmuje podrzucił mi pomysł nieznacznego wyprzedzenia zapłonu przy laniu PB98. Z innym komputerem to już by coś dało. Ale nie wiem, czy będzie mnie stać na regularne lanie 98.
To wszystko + stożek powinno dać odczuwalny wzrost mocy, i raczej bezpieczny dla silnika.
-
Wiesz [b]vanhouse[/b], do końca życia na pewno nie będę nią jeździł i kiedyś pewnie sprzedam. :hyhy: Dopiero się uczę tego wszystkiego i myślę, że na początek taki Skodziak wystarczy, ale mimo to trochę więcej mocy by mi się przydało. <!-- s -->
-
Ale to jest baaaardzo odległy plan. Choć cholernie bym chciał i jak zgolę trochę kasy, to wtedy to ogarnę. Wyobraźcie sobie te wszystkie BMki zostawione na światłach Fabią. <!-- s:D -->
-
[quote="MatCar17"]Wyobraźcie sobie te wszystkie BMki zostawione na światłach Fabią. <!-- s:D -->[/quote]
to jest najpiękniejsze -
No to [b]Adaś[/b] powodzenia.
[b]MatCar17[/b] jak nie masz ekstra kasy na ten cel przeznaczonej jak [b]Adaś[/b], to lepiej sprzedać słabą fabiulę i kupić z mocniejszym TDI jak ja.
-
W wolnej chwili kołpaki przeszły delikatny tunn. Będę miał wariant zimowy, na razie dopóki nie ma alu jest tak. Zważywszy na poniesione bardzo niewielkie koszta, efekt jest moim zdaniem niezły. <!-- s:D -->
-
Co do zostawiania "super fur" na swiatlach to pomyslcie sobie jaki opad szczyny goscie maja jak ich robi jak chce moje stilo (2,4 Abarth) :rotfl: pali jak smok ale wrazenie bez cenne :rotfl: <!-- s:rotfl: -->
-
Kązdy nei pozorny furak robiący na światłach mega M3 czy GTI to klasyk... Twoja Fabka jeśli przejdzie takie mody to z pewnością nie bedzie z nimi się biła ale sam plan jest godny i trzymam kciuki. Ja gustuje w innej marce ale i Skodziną też sie zaopiekuje.
TDI może i dobre ale ile pociągniesz...do 200KM...i 400-450Nm... Warto pomyśleć nad 1,8T lub 2,0T (niezakuty taki motor spokojnie do 250KM i 450Nm a jak zakuty i z turbina BB to i 450KM i ok.550-600Nm...przy doładowaniu 2bar - TDI nie wytrzyma takiego doładowania)
-
Wszystko się zgadza, ale mi chodzi o to, żeby autko jeszcze jakoś w miarę normalnie jeździło i służyło na codzień. Do Fabki to moim zdaniem ok. 200 KM to jest optimum. Ładując do niego więcej, robi się już ekstremum. Poza tym należy pamiętać, że to jest ośka. <!-- s:D -->
Co do wymiany silnika zaczynam coraz bardziej skłaniać się ku legendarnemu już 1.9 TDI, z kilku powodów. Po pierwsze, będzie mniejszy problem z przełożeniem bebechów, bo Fabie 1.9 TDI z salonów wyjeżdżały. Wystarczy kupić walniętą od tyłu i przełożyć to, co trzeba. Po drugie, jak usłyszałem jak łatwo się z niego wyciąga moc, która mnie interesuje, to tylko się uśmiechnąłem. A po trzecie, mając te powiedzmy 180 KM wciąż można osiągnąć spalanie na poziomie 7 litrów ropy, a może nawet i mniej. A po czwarte - Niutonometry, których przecież Diesel zawsze ma więcej.
-
Niby tak...potencjał potencjałem...ale czy wszystko będzie pasiło...elektryka...wiązki przewodów...i podzespoły jezdne (przeguby, łożyska...,tuleje...) - czy one to wytrzymają. Nie myślałeś o 1,4TSI - masz moment spory i ważne że od dołu...a klekot będzie zawsze miał turbo dziurę...chyba że turbawka bedzie rzędu K28 lub Garret T25.
-
Powiem Ci, że myślałem, ale 1.4 TSI średnio mnie przekonuje. Po pierwsze, nie jestem przekonany, czy wszystko będzie pasować. Przy ładowaniu silnika, który nie był w pierwszej generacji Fabii byłoby sporo dziergania ze spasowaniem tego wszystkiego. Z tego pomysłu zrezygnowałem, bo pierwotnym planem było znane wszystkim 1.8T. Problem jednak polega na tym, że w praktyce ciężko jest go upchać. Po drugie, tak jak już napisałem, 1.9 TDI ma ogromne możliwości i przeszczep jest dużo prostszy. Z ingerencją w zawieszenie i układ przeniesienia napędu oczywiście się liczę. Chodzi mi o dostosowanie ich do wyższej mocy. Natomiast myślę, że konstrukcyjnie to wszystko jest w miarę podobnie ogarnięte. Myślę, co nie znaczy że jestem pewien. <!-- s:D --> To wymaga sprawdzenia.
-
Spokojnie upchniesz 1,8 skoro montowane były 2,0 w pierszym roku produkcji Fabki w Czechach. A druga sprawa skoro wchodzi 1,9 to i 1,8 wejdzie (blok ten sam...tylko góra inna). TDIki jak najbardziej warto byle z nowszej generacji. Nic trzymam kciuki... Ja będę walczył z benzyną a Ty dieslem...zobaczymy porównamy...tyle ze ja wolnossaka...i maks 130KM
-
Trzymam kciuki za osiągnięcie mocy około 130KM z pojemności 1.4.
Odcięcie będzie przy 9 tysiącach ? <!-- s:) -->
pozdro
-
Jak dla mnie to jest osiągalne. Gdyby nie powszechna opinia, że moje 1.2 jest zbyt delikatne do wyciskania mocy, to najpierw poszłoby to. I generalnie to jestem trochę zły, bo chciałem chociaż na razie stożek do siebie dać, a przez ten przytyrany wielki dekiel na silniku i mnóstwo jakiś kabelków jest z tym ogromny kłopot. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. <!-- s:D -->
-
[quote="zielarzlol"]Trzymam kciuki za osiągnięcie mocy około 130KM z pojemności 1.4.
Odcięcie będzie przy 9 tysiącach ? <!-- s:) -->
pozdro[/quote]
Aby za bardzo OT nie robić... Moc jak najbardziej osiągalna...co do obrotów z pewnością zostanie założony elektroniczny ogranicznik aby nie przekręcić silnika. 130KM to będzie takie maksimum bez zakucia. Na początek pewne zmiany o których pisałem wcześniej i na swoim profilu Fabki. Będzie dobrze...
-
[quote="MatCar17"]bo chciałem chociaż na razie stożek do siebie dać[/quote]
zdziwisz sie jak koni przybywa od niego <!-- s:D -->[quote="MatCar17"]pierwotnym planem było znane wszystkim 1.8T. Problem jednak polega na tym, że w praktyce ciężko jest go upchać.[/quote]
ciezko to upchnac VR6 -
Ostatnimi czasy mój potworek dostał nowe buciki. <!-- s:D -->
195/50 R 16
[img]http://mat170590.audis3.webpark.pl/f1.jpg[/img]
[img]http://mat170590.audis3.webpark.pl/f2.jpg[/img]
-
Ładne, czyżby to od octy rider :?: <!-- s:?: -->