Czy u was felgi tez sa mocno cieple po jezdzie?
-
Hej
osatnio wymienilem klocki I tarcze z przodu. Po normalnej jezdzie felgi z przednie sa mocno cieple tak ze przez 5 sek palca sie nie da przytrzymac, a tarcze to juz w ogole.
Czy mozecie mi powiedziec jak to u was wyglada? zwlaszcza na stalowych felgach. tylko przod. -
Zapieczone prowadnice klocków, przez to klocki slabo odbijają i trą o tarczę, która się nagrzewa i koło także <!-- s:) -->
Rozebrać hamulce przednie, dobrze oczyścić i przesmarowac. Jak jest potrzeba to zmienić tarcze i klocki.
-
i to szybko !
Ja przez uszkodzony prowadnik calkowicie zniszczylem tarcze a felge szorowałem szczotką drucianą.
-
prowadnice zacisku rozruszane I przemarowane. Chodza dobrze. Jak jezdze bez uzycia hamulca, to wszystko zimne. Ale jak pohamuje troszke to felgi I tarcze sa cieple mocno.
-
Tloczek zapieczony?
Coś musi byc na rzeczy skoro tarcze i felgi się tak nagrzewaja
-
a jak poznac ze jest zapieczony? przy wciskaniu nie stawial jakiegos szczegolnego oporu
-
Zrobilem test. Odpalilem silnik i nie ruszajac z miejsca wcisnalem dwa razy mocno pedal hamulca. Przejechalem ok 500m nie uzywajac hamulca i tarcze i felgi byly zimne. Potem zrobilem pare km juz hamujac ale b. deliktanie - tarcze parzyly a felgi byly cieple. Samochod normalnie sie staczal nawet na tak malej gorce ze jej nie widac i dalo sie go latwo przepchnac. Podnioslem kolo i krecilem nim ale mam wrazenie ze klocki szuraja o tarcze. Wiec chyba to jest tak lekko ze nie hamuje ale nagrzewa. Oczyscilem jeszcze raz zaciski i nasmarowalem prowadnice - chodza lekko. Nie wiem co jest.
-
A jak było przed wymianą ? Możesz dać porównanie ? Przed i po ? Po jest gorzej ? Przeca klocki i tarcza muszą się dotrzeć. Hamowanie wydziela ciepło . Tarcie <!-- s:D -->
-
Wlasnie chodzi o to ze nie mam porownania dlatego pytam jak jest u tutejszych forumowiczow ale jak sie musza dotrzec to ok <!-- s;) -->
-
Po normalnej jeździe nie mogą się hamulce grzac. Cos jest nie tak.
-
Witam! Wygląda na to że płyn hamulcowy nie wraca do zbiorniczka. Pompa hamulcowa? lub za dużo płynu w układzie.....
-
Wlasnie apropo poziomu plynu ktory poziom zaznaczony przez mnie na obrazu jest prawidlowy czerwony czy niebieski?
-
wg mnie prawidłową ilość płyny wskazują niebieskie linie
-
Poprawne linie są czerwone.