[F1] Rozrząd ON - temat zbiorczy
-
Planuje wymienić rozrząd przy 120000. W niektórych autach przy takich okazjach warto wymienić (ze względu na otwarty dostęp) inne elementy np termostat, pompa wody ...
Słyszałem że w przypadku 1.9TDI wymienia się pompę wodną. Czy to samo dotyczy silnika 1.4 TDI?
-
Ja na 90000 nie zmienialem pompy wody (a zmienialem rozrzad <!-- s:) --> )- w ASO zapewniali ze nie ma sensu (zmienia sie przy 180000).
-
w tej chwili 100kkm i szybko rosnie <!-- s:) -->
-
Pol roku temu kupilem 6latke z (pewnym) przebiegiem 60kkm. Przejechalem nia do tej pory prawie 40kkm czyli ma prawie 100kkm w tej chwili.
-
tak, kilo kilometrow. kilo=1000, czyli 100kkm = 100 tys km
-
ano. jak rok zamkne 60 tysiacami to bedzie dobrze. ale szczerze watpie.
-
tak jak napisalem wyzej - tego roku nie zamkne raczej 60-cioma tysiacami. Podjrzewam ze wyjdzie ok 70 tysiecy.
-
moja za granica to byla tylko na slowacji, 2 razy. reszta przebiegu to przeloty krajowe. szczerze powidziawszy znosi to bardzo dzielnie i nie wyobrazam sobie lepszego zakupu.
-
ciekaw jestem jak te nowsze diesle znosza takie obciazenie. no i jak sie jezdzi trzycylindrowkami? do chyba pytanie do w.ig'a
-
Przebieg jest robiony przez codzienne dojazdy do pracy itp rzeczy. a dlugie trasy to wiadomo ze nie jeździsz co tydzien, tylko zazwyczaj raz do roku.
-
zalezy co uznac za dlugie trasy. jezeli 250km w jedna strone w polskich warunkach uznajemy za dluga trase, to conajmniej tyle robie co weekend <!-- s:) -->
-
[quote="yenerau"]ciekaw jestem jak te nowsze diesle znosza takie obciazenie. no i jak sie jezdzi trzycylindrowkami? do chyba pytanie do w.ig'a[/quote]
Jeszcze się nie na jeździłem, kupiłem niecały tydzień temu i zrobiłem zaledwie kilkadziesiąt km po mieście (trochę jeszcze jeżdżę starym autem). Muszę w niej kilka rzeczy wymienić lub poprawić a w szczególności hamulce, bo nawet przy lekkim hamowaniu czuję bicie w pedale.
Pierwsze wrażenia są ogólnie pozytywne. Silnik robi się żwawy od około 2200 obr. Niestety aby był cichy należy trzymać obroty poniżej 2500. Trudno mi powiedzieć jak będzie wyprzedzał na trasie. Drgania z silnika delikatnie przechodzą na kierownicę.
A wracając do rozrządu w ASO potwierdzili, mi że w silnikach TDI zalecane jest wymienianie pompy wodnej (około 150 zł) razem z rozrządem.
-
Czy ktoś z Was wie ile kosztuje wymiana rozrządu i czy trzeba tak jak w passacie demontować przód auta żeby go wymienić?? w silniku 1.9 TDI 101PS.
pozdrawiam
-
hej kolego koszt wymiany rozrządu to około 250 zeta robocizna,części około 500 z pompą wody.A przodu nie trzeba demontować bo silnik ustawiony jest poprzecznie
-
dzięki bardzo
pozdrowionka
-
jeszcze jeden temat
w czasie pracy silnika słyszę dziwne dźwięki z rozrządu, mianowicie jakby ocieranie paska, zdjąłem pokrywę rozrządu pasek z jednej strony - bocznej przytarty, widać włókno a kawałek dalej nie widać. Najprawdopodobniej jest to ocieranie się o powierzchnię boczną rolki, dodatkowo na górze jest rolka dociskowa średnicy ok. 20mm i to ona raczej wydaje dźwięki. Na wyłączonym silniku przy docisku ręcznym paska w dół i poruszaniu rolki góra dół stwierdzam że jest luz promieniowy. mam przejechane 102kkm a przy 90kkm był wymieniany rozrząd. Czy macie też dziwne dźwięki jakby tarcia z rozrządu? silnik 1,9SDI,
hm hm co z tą skodą mógłby zapytać Lis... -
wymieniales rozrząd w serwisie??? czy w jakims warsztacie?? miałeś swoj rozrząd bo w wiekszosci warsztatów i serwisów wymieniaja tylko pasek
-
To w końcu kiedy radzicie robić pierwszą wymiane rozrządu jeśli chodzi o 1.4tdi?
-
ASO zaleca co 90 kkm
W książce pisze (przynajmniej tej co mam) co 120 kkm.
W moim pierwsza wymiana była przy 124 kkm.Wymiana rozrządu to spory wydatek, wiec sam musisz ocenić czy ryzyko jest na tyle duże żeby wymieniać przy 90 kkm.
-
Witam kolega ma skodie fabie 2003 rok 1,4 D TDI 75km i ma najechane ponad 100tys, auto kupil z salonu wiec rozrzad ma juz 7 lat. I stad moje pytanie co ile jest wymiana rozrzadu co 90tys czy 120? I co ile max lat trzeba zmieniac rozrzad?