Bagażnik blokuje się podczas wkładania kluczyka do stacyjki
-
Witam
Mam taki problem. W chłodne dni (tak jak ostatnio) po wsadzeniu kluczyka do stacyjki blokuje mi się klapa bagażnika. Trzeba albo zamknąć i otworzyć auto z pilota, albo przyciskiem wewnątrz auta. Nie jest to za każdym razem ale w ciągu ostatniego tygodnia wystąpiło 4 razy. Wszystkie zamki zamykają się z pilota i zamka w drzwiach normalnie, zapalają i gaszą się światła w kabinie i bagażniku tak ja trzeba. Tylko ten bagażnik się czasem blokuje. Fabia 2 MY2012 z centralnym zamkiem i sterowaniem z kluczyka.
Co może być przyczyną? -
Witam .
Miałem podobny objaw że po przekręceniu stacyjki auto mi się automatycznie zamykało całe. Z tym problem pojechałem do aso i mi to naprawili. Ja miałem coś pozamieniane w przewodach lub źle powpinane przewody od centralnego zamka -
Hej
Zawsze tak ci się działo czy tylko czasami ? Bo u mnie cała reszta działa ok tylk to się czasem blokuje.
-
u mnie to występowało różnie <!-- s:) -->
-
Witam
Ponieważ problem nadal się pojawia postawnowiłem dokładniej go opisać.
Podczas wkładania kluczyka do stacyjki następuje następująca sekwencja działań
Wszystkie siłowniki w drzwiach dostają sygnał otwarcia (mimo, że wcześniej zostały otwarte pilotem i faktycznie są otwarte)
Klapa bagażnika nie reaguje na próbę otwarcia przyciskiem przy tablicy rejestracyjnej.
W okresie letnim występuje raz na kilka miesięcy.
Problem nasila się w okresie jesienno- zimowym w temperaturach około 0-5 stopni. Występuje wtedy przynajmniej raz w tygodniu, po długim postoju samochodu (niezależnie czy jest to garaż czy też parking)
Nie otwiera się tylko klapa bagażnika.
Nie reaguje na przycisk przy tablicy rejestracyjnej,
Nie reaguje na zamykanie i otwieranie z pilota zarówno na przycisk otwarcia bagażnika jak i na otwarcie, zamknięcie całego auta.
Reaguje na zamknięcie i otwarcie zamka centralnego z wewnątrz kabiny (przycisk przy lewarku zmiany biegów).
Reaguje na przytrzymanie przycisku otwierania bagażnika przez 3 sekundy lub dłużej (klapa bagażnika odskakuje i można ją otworzyć bez przyciskania przycisku koło rejestracji).Ma ktoś jakiś pomysł ?
-
[quote="hyperr"]Witam
Fabia 2 MY2012 z centralnym zamkiem i sterowaniem z kluczyka.
[/quote]
wnioskuję że samochód jeszcze na gwarancji. ?sprawdź jeszcze jedną sytuację :
jedziesz samochodem, silnik oczywiście załączony <!-- s:) --> - zatrzymujesz się i np. pasażer chce się dostać do bagażnika ale TY nie otwierasz drzwi kierowcy i NIE gasisz silnika.
jeśli pasażer nie może otworzyć klapy bagażnika tzn że tak jest centralka zakodowana. Odrygluje bagażnik DOPIERO jak otworzysz drzwi kierowcy.
tak mam w swojej OII
jeśłi chcesz to zmienić, należało by sprawdzić ustawienia w komforcie.
w dziale Zrób To Sam zamieściłem kodowania - tam na pewno to znajdziesz.ew. pozostaje elektryk żeby sprawdził połączenia ....
-
Tak powinno być wg instrukcji tzn w momencie ruszenia powinien blokować ten przycisk koło tablicy rejestracyjnej (a dokładniej nie reagować na sygnały z niego). U mnie brak możliwości otwarcia bagażnika pojawia się zanim uruchomie silnik i ruszę autem. I to nie zawsze - w tym tygodniu 2 razy na fakt, że codziennie jadę autem do pracy i przyjamniej 2 razy otwieram drzwi i odpalam samochód.
Auto jeszcze na gwarancji ale ASO już 3 razy szukało przyczyny. Narazie wymienili ten wyłącznik przy tablicy rejestracyjnej ale to nie pomogło.
Zastanawiający jest fakt że jest to w jakiś sposób powiązane z temperaturą na dworze - jakaś kondensacja czy coś takiego. -
Napisz w jakim aso byłeś ? Może ktoś zna aso z twojej okolicy gdzie są lepsi fachowcy <!-- s:) -->
Ja bym obstawiał siłownik lub moduł sterujący centralnym, ale na 100 % nie jestem pewien. -
ASO - Lellek Gliwice
Sprawdziłem przelotkę pomiedzy bagażnikiem, a karoserią i moim zdaniem jest ok -druty w porządku, sucho izolacja wygląda ok. Nie bardzo jest sie do czego przyczepić.
-
Witam
Ponieważ problem nadal występuje (średnio raz na 2 miesiace) to chciałbym odświeżyć temat.
To co zaobsterwowałem to dodatkowy efekt w postaci szybkiego gaśnięcia oświetlenia kabiny - tak samo dzieje się jak pracuje silnik.
Czyli reasumujac wyglądata to tak:- Otwieram drzwi z pilota
- Wsiadam do auta
- Szybko gaśnie światło w kabinie
- Wkładam kluczyk do stacyjki
- Blokuje się bagażnik (nie reaguje na przycisk na klapie, ale reaguje na przycisk koło lewarka zmiany biegów)
- Po odblokowaniu przyciskiem przy lewarku problem znika.
Ktoś ma jakiś pomysł na to ?
-
Podepnij VAG'a i odczytaj błędy ze sterownika BCM adres 09. Moze coś pomogę.