[F1 i F2] Chłodnica - płyn/wentylator/wymiana/kontrolka
-
W szybkim tempie ucieka ten płyn?Poszukaj dokładnie może jednak gdzieś cieknie.Jak odręcisz korek w zbiorniczku wyrównawczym tworzą się bąbelki w płynie?Tylko sie nie poparz <!-- s;) -->
-
Włąsnie patrzyłem pod samochodem. Teraz są takie pogody, że odrazu byłoby widać wyciek ale jest czysto. Co do bąbelków to nie sprawdzałem. <!-- s:/ --> Jak coś jeszcze ustalę to dam znać.
-
Mam jeszcze pytanie. Jaka kupić uszczelke pod głowicę? (chodzi mi czy skodowską czy jakąś inną).
-
Oryginalną do tego silnika, w zamienniki bym się nie bawił.
-
Masz instalke gazową - sprawdz na trójnikach czy nie ma wycieków ja tez tak miałem trójniki plastikowe i właśnie tam pocil mi sie płyn zmieniłem trojnik na metalowy 3 zł szt nowy przewód nowe opaski i problem ustał całkowity koszt ok 30 zl.Najpierw bym to sprawdzil a potem bral sie za uszczelke pod glowicą jesli brak innych objawów pozdrawiam
-
[quote="jack 07"]Masz instalke gazową - sprawdz na trójnikach czy nie ma wycieków ja tez tak miałem trójniki plastikowe i właśnie tam pocil mi sie płyn zmieniłem trojnik na metalowy 3 zł szt nowy przewód nowe opaski i problem ustał całkowity koszt ok 30 zl.Najpierw bym to sprawdzil a potem bral sie za uszczelke pod glowicą jesli brak innych objawów pozdrawiam[/quote]
Witam ja też miałem problem z ubywającym płynem przez trójnik do instalacji gazowej, ale kolega napisał, że nie ma żadnych plam ani wycieków pod samochodem. W dodatku nie wiadomo czy ma instalację gazową. Mimo to zgadzam się z tobą jack 07, wymiana węża pomogła i u mnie. Ja osobiście obstawiał bym uszczelkę pod głowicą, a to że nie przybywa stanu oleju, i płyn jest nie zanieczyszczony i nie ma w nim kompresji o niczym nie świadczy. Płyn może iść w wydech, zależy gdzie walnie uszczelka.
Pozdrawiam Mariusz -
Ja tez nie mialem plam pod samochodem tylko taki biały osad na końcówkach przewodów ,i jak palcem sprawdzalem to troche przewód się pocil ale( po przejechaniu ok 1800 km z latem w wysokich temperaturach )płynu dolałem ok 100 ml więc zalży ile znika koledze ArtB a gaz ma zobacz 1 post na stronie narka
-
Dzieki wszystkim klubowiczom :super: Okazało się , że jednak to nie uszczelka :super: tylko wyciek na trójniku instalacji gazowej. Teraz "fabianka" śmiga już po mieście. I dla wszystkich, którzy mają instalacje BRC - tam trójniki są plastikowe, wymieńcie je od razu na aluminiowe lub miedziane (dostepnie w marketach budowlanych) zaoszcędzicie na nerwach i płynie. Pozdrawiam wszystkich :hurra: <!-- s:hurra: -->
-
Czyli miałeś ten sam problem co ja.U mnie gazownicy zamiast przewodów do płynu założyli gazowe i po przejechaniu kilku tysiecy km włśnie jak zmieniałem trójniki na aluminiowe to przewody łamały mi sie w rękach więc dodatkowo wymienilem przewody pozdro. :super: <!-- s:super: -->
-
Ja u siebie też mam aluminiowe.
-
miałem ostatnio podobny problem, choć nie mam instalacji gazowej. Okazało się że oring przy termostacie był lekko zgnieciony i płyn sobie powoli parował <!-- s;) -->
-
Mam pytanie, czy do Fabii 1.4 (60 Km) należy lać płyn G12 czy może to być np. Shell? Pozdrawiam wszystkich !!!
-
G12+ jest zalecany, nie obowiązkowy.
-
[quote="pawlo"]czy na zasilaniu tego układu jest jakiś bezpiecznik ? [/quote]
Sprawdź bezpieczniki nr 5 i 8 przy akumulatorze -
te pod klapką, jeśli nie one to chyba będzie trzeba "prześledzić" kostki i kable miernikiem, czy coś się nie rozpięło/urwało/przetarło ???
-
No tak bo jest bodajże sześć "dużych" które widać od razu, a reszta zamknięta jest w dodatkowej osłonie którą trzeba odczepić i zdjąć.
Nie ma sprawy. <!-- s:) -->
-
No dokładnie, tak właśnie to wygląda...
za to u mojej żony (2007) - kurna oszczędności:[img]http://images24.fotosik.pl/11/193dd511ad6a71c7.jpg[/img]
Ale widzę że u Ciebie malutko kabelków, u mnie i u żony prawie wszystkie bezpieczniki są wykorzystane.
-
[quote="kros"] za to u mojej żony (2007) - kurna oszczędności:
[/quote]Kupiłeś drugą fabkę :?: <!-- s:?: -->
-
No już pół roku będzie miała [url=http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?t=3247]nasza mała[/url]
-
No to ładny prezencik żonce zrobiłeś, gratuluję zakupu :hurra: i oby się sprawowały bezawaryjnie <!-- s -->