[F1] problemy z silnikiem 1,4 MPI
-
Jeśli chodzi i "WARIOWANIE "Czujnika tem. plynu chłodzącego to najprawdobodobniej poprostu padł!!!na alegro widziałem takie czujniki juz po 8 zł wymiana banalnie prosta wyciągasz zawleczke odpinasz wtyczke , wyciągasz -wkładasz nowy musisz tylko uważać na oring zeby go nie uszkodzić a płynu wycieknie ok 1/2 szklanki ( WYMIENIALEM CZUJNIK TYDZIEN TEMU ) Ja zapłaciłem za czujnik 20 zł a w sklepie jest po ok 38zl a wczoraj znalazlem po 8 zl :rozpacz: <!-- s:rozpacz: --> A to link do czujnika za 8 zl
http://moto.allegro.pl/item197509686_czujnik_vw_audi_skoda_seat_vag_okazja.html
pozdrawiam -
[quote="VARIATO"]zauważyłem że praca mojego silnika zmieniła sie diametralnie. Motor zaczął pracowac nie równo i poszarpywać na wolnych obrotach co jest mało komfortowe.[/quote]
Wyczyść i skalibruj przepustnicę.
-
ja mam podobny problem z ta nie równą praca silnika jak jest na luzie to lekko go szarpie i czasem rano przy ruszaniu gasnie
-
Odp. post wyżej i powinno być oki.
-
wiem ale moze byc maly problemik z kalibrowaniem
-
[quote="kornat"]problemik z kalibrowaniem[/quote]
:?: :?: :?: <!-- s:?: -->
-
No pewnie bo nie mam zbytnio czasu chociaz sa wakacje druga przeszkoda to nie wiem jak sie to robi :rozpacz: <!-- s:rozpacz: --> a wogole gdzies mi sie ostatnio ona psuje
-
Przepustnicę kalibrujesz w ten sposób, że podłączasz vaga poprzez który nadajesz kompowi fabryczne nastawy. Ponieważ w miarę zabrudzenia powyższej one się zmieniają dopasowując się do stopniowego zanieczyszczenia.
-
Aha to musze z tym pojechac do kolesia ktory ma vaga
-
TAK <!-- s:) -->
-
[b]Loni:
Najpierw musisz odkręcić plastikową pokrywę silnika, i dzięki tej temu zobaczysz przepustnice W naszej wersji fabii 8V jest ona umieszczona w górnej części silnika, jest bardzo łatwa do zlokalizwania Możesz wyczuścić przepustnicę bez odłaczania od kompa i podpinania pod Vag-a, ale nie możesz jej odczepiać od wiązki kabli ponieważ wtedy trzeba będzie ją podłączać pod VAGa żeby skalibrować przepustnicę... Możesz wykonać to pod domem/blokiem, w garazu potrzebujesz klucza 10, imbusa (tylko nie pamietam jaki numer ) oraz szmatki i odmiany benzyny (ekstrakcyjna lub bezolowiowa z dystrybutora ) Następnie wszystko skręcasz i można śmigaćWojtas:
Musisz najpierw odkrecic plastikowa pokrywe silnika, nastepnie przygotowac klucze (imbusy) odkrecic przepustnice, najlepiej bez odlaczania od wiazki zeby potem nie bylo problemow z bledami w kompie ... wystarzy czysta szmatka i benzyna ekstrakcyjna i zabierasz sie za czyszczenie.[/b]Czy konieczne jest podłaczenie do vaga bo znalazlem na forum te odpowiedz
-
[quote="kornat"]Czy konieczne jest podłaczenie do vaga bo znalazlem na forum te odpowiedz[/quote]
Skoro tak pisza i dalej jezdza to znaczy ze mozna <!-- s:D -->
Nie jest to jakas pierwsza lepsza osoba, tylko zwiazane z forum od kilku lat zaufane osoby. Takze smialo mozna ich posluchac. -
[quote="Zygus"][quote="kornat"]Czy konieczne jest podłaczenie do vaga bo znalazlem na forum te odpowiedz[/quote]
Skoro tak pisza i dalej jezdza to znaczy ze mozna <!-- s:D -->
[/quote][b]Loni Wojtuś[/b] nie podłączają to fakt, tylko nie wiem czy [b]Loni[/b] problemy nie generują się na tym punkcie, ja zawsze to robię i problemów brak
-
Jeżeli tak uwazsz to w sobotke sprawdze jak podoga dopisz i zobacze co z tego wyjdzie <!-- s:) -->
-
[b]kornat[/b], dzialaj bez VAGa czyscilem jeszcze w ten spsob octavie i tez nie ma problemu <!-- s:) -->
-
ok dzieki za rady sa bardzo przydatne dla mnie.wyczysze i zobacze czy cos sie zmieniło
-
wlasnie mam pytanie czy jest mozliwosc ze po wyczyszczeniu przepustnicy cos ja tak przymulilo lekko moze minie bo dopiero zrobilem 10km ale czy cos takigo sie Wam przytrafiało :?: <!-- s:?: -->
-
[quote="kornat"]wlasnie mam pytanie czy jest mozliwosc ze po wyczyszczeniu przepustnicy cos ja tak przymulilo lekko moze minie bo dopiero zrobilem 10km ale czy cos takigo sie Wam przytrafiało :?: <!-- s:?: -->[/quote]
To może przydała by się kalibracja przepustnicy?? Robiłeś po czyszczeniu przepustnicy czy nie?
-
nie kalibrowałem jej moze przejdzie a jak nie to wiecej mechanik bedzie miał do roboty
-
[quote="kornat"]wlasnie mam pytanie czy jest mozliwosc ze po wyczyszczeniu przepustnicy cos ja tak przymulilo lekko moze minie bo dopiero zrobilem 10km ale czy cos takigo sie Wam przytrafiało :?: <!-- s:?: -->[/quote]
Tak, bo przepustnica jest czysta, a nastawy w vagu pozostały do brudnej. Należy podłączyć vaga i powrócić do fabrycznych nastawień.