[F1 i F2] Kontrolka poduszki powietrzne/airbag
-
Pomoze ci jedynie podpiecie pod kompa i skasowanie bledu. Musiales cos zrobic zle przy demontazu zegarow. Odlaczyles aku??
-
Ale czy odlaczyles aku przy demontazu zegarow??
Jesli nie to jest zapewne powod zapalenia sie kontrolki. I jedyny sposob to jechac do serwisu i skasowac bledy -
Pomoze tylko VAG
koszt ok 25 pln u nas w rybniku -
No przyznam, że się troszkę zestresowałem po przeczytaniu [b]1[/b] punktu, do tej pory nie słyszałem o przypadku by za pomocą vaga spowodować wystrzelenie poduchy.
-
Co do uszkodzenia sterownika przez vaga jest to możliwe ale poduszki i tak nie powinny odpalić .Są one automatycznie odłączane gdy jest jakikolwiek błąd.Coś nie wierze w to.
[b]Tomek1[/b] nie grzebałeś coś przy samej kierownicy lub w okolicach stacyjki??Nie wiem czy w Fabce trzeba ściągać obudowe stacyjki aby wyjąć zegary.W tym przypadku można uszkodzić N95. -
Nieregulaminowe posty zostaly usuniete .. kolejne posty nie zwiazne z tematem beda usuwane. :offtopic: <!-- s:offtopic: -->
-
[quote="MirekS"]do tej pory nie słyszałem o przypadku by za pomocą vaga spowodować wystrzelenie poduchy[/quote]
[quote="Krzysiek"]Są one automatycznie odłączane gdy jest jakikolwiek błąd.Coś nie wierze w to.[/quote]
Sterownik poduszek 6Q0-909-605-A z lat 2000-2001 przy skanowaniu VAG-COMem w wersji niższej niż 402.3 może odmówić współpracy, czy robi bum - nie doczytałem, ale kto wie...
-
pomocy podczas jazdy swieci mi caly czas kontrolka air bagu !!
-
dobrze by było jak byś podłączył VAG,a bo to oznacza jakiś błąd poduszki powiecznej. Odłączałeś jakieś kabelki :?: <!-- s:?: -->
-
Z air bagiem nie ma żartów. Koniecznie sprawdz na vagu. Zeby czasem sama nie strzeliła.
U mnie w pracy zaswieciła sie w Leonie jak radio zamontowali ( inne niż fabryczne). Wytarczyło wykasować błedy i było OK. -
[quote="koko"]Zeby czasem sama nie strzeliła. [/quote]
albo odpukać w nie malowane w razie czego może nie wystrzelić -
Wczoraj auto stało 8 godzin na mrozie -15 stopni jak wsiadłem i odpaliłem zapaliła się kontrolka od poduszki i sieci się cały czas(mam tylko jedna kierowcy) jak jadę co z tym zrobić może od takiego dużego mrozy cos zamarzło ?
-
Na wskutek mrozu materiał się kurczy, prawdopodobnie nieco odkształciły się blaszki w które wkładasz bezpiecznik który mógł się nieco wysunąć przerywając na ułamek sekundy obwód lub być może nieco zaśniedziały styki i pojawiła się przerwa w obwodzie którą sterownik zarejestrował jako uszkodzenie układu elektrycznego sterującego poduszką. W każdym razie bez usunięcia błędu z vaga się nie obejdzie.
-
a jak to zrobic ? i gdzie co to ten vag ?
-
Pozostaje serwis jak nie masz zaufanego prywatnego warsztatu z tym urządzeniem.
-
może ktoś ma taki warsztat ? bo pewnie w serwisie kasuja sporo koasy za to ?
-
Widzę, że jesteś z kraka [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=664&start=0]TU[/url] masz kontakt do [b]Andrzeja[/b]. Powiesz mu co i jak to [b]Ci[/b] sprawdzi i zrobi co trzeba.
-
[quote="EXTRIMSERWIS"]Wczoraj auto stało 8 godzin na mrozie -15 stopni jak wsiadłem i odpaliłem zapaliła się kontrolka od poduszki i sieci się cały czas(mam tylko jedna kierowcy) jak jadę co z tym zrobić może od takiego dużego mrozy cos zamarzło ?[/quote]
kurcze u mnie tak samo się stało :zalamany: . ale ja poczekam aż sie ociepli i wtedy może samo zgaśnie. tylko u mnie czasami zgaśnie na chwile kontrolka od poduszki <!-- s:) --> i znowu się zapali i pali. tak czały czas jest -
MirekS--- byłem u Pana Andrzeja sprawdził i się okazało ze to częsty błąd było za małe napięcie spowodowane najprawdopodobniej jakimś spadkiem napięcia albo słabym akumulatorem podczas dużych mrozów skasował bład przetestował i wszystko jest ok. polecam jego warsztat byłem pierwszy raz szybko sprawnie i fachowo załatwiona sprawa .
-
To dobrze, że wszystko ok. Na przyszłość wiesz do kogo uderzać i zrobić za rozsądne pieniądze <!-- s:) -->